Vegansk potatisgratäng med tofu sjögräs och dill
Vårens potatisgratäng med friska smaker från citron, fänkål, purjolök & palsternacka.
Denna gratäng passar perfekt att servera till påsk! Det är en välbalanserad maträtt när det kommer till så väl smaker som till näring. Potatis mättar, tofun bidrar med protein och matlagningsgrädde som ger fördelaktigt fett från växtriket.
Du kan välja att göra två mindre gratänger i 1 liters matlådor av glas eller en stor (ugnsform). På så vis kan du stoppa en i frysen och ha mat redo när du behöver det. Beroende på din ugnsforms mått och ugn så kan tillagnings-tiden variera, håll koll!
Jag väljer alltid ekologisk citrusfrukt i recept där skalet ska användas.
Lämna gärna en kommentar om du testar detta recept, så får jag & andra läsare veta vad Du tycker. 💚
Se gärna min receptvideo ovan.
Vegansk potatisgratäng med tofu och fänkål
3-4 portioner
400g potatis av fast sort
1 stor gul lök
1 medelstor palsternacka
1/2 medelstor fänkål
1 ekologisk citron (skalet)
1/2 tsk salt
1/2 tsk herbamare örtsalt + extra
1/4 tsk malen vitpeppar
1 förpackning tofu med sjögräs och dill, 230g (Yipin)
650g växtbaserad matlagningsgrädde
(1 förp flora plant cream 15% 250ml + 400g havregrädde)
1 dm av en medeltjock purjolök
1. Skala potatis, palsternacka och lök och tvätta rotsakerna väl. Tvätta citronen noga eftersom skalet ska användas. Värm upp ugnen till 220°C, över & undervärme.
2. Skär purjolöken på mitten längs med längden. Skär i halvmånar. Tvätta ALLTID purjolök väl då det kan förekomma jord mellan bladen.
3. Skär bort “dillen” som finns på fänkålen, skölj och spara till senare. Skölj fänkål.
4. Alla rotsaker/grönsaker ska skivas tunt. Använd gärna en mandolin / matberedare med mandolin-tillsats.
5. Skiva tofun i medel-tjocka stavar.
6. Tillsätt alla skivade rotsaker & grönsaker till en stor skål. Riv ned citronskal. Tillsätt alla kryddor & rör om noga.
7. Två alternativ:
Används 1 ugnsform kan allt blandas direkt i formen. Tillsätt då matlagningsgrädde & blanda väl. Avsluta med att blanda i tofun, rör försiktigt då den är ömtålig.
Blanda i tofun i den torra grönsaksblandningen. Fördela potatis/tofu-blandningen till två 1 liters matlådor av glas. Häll över matlagningsgrädde.
8. Placera formen/formarna på en plåt, gärna klädd med papper (så blir det mindre disk om det kokar över). Grädda på den fals som finns lite lägre än ugnens mitt, cirka 60 minuter.
9. När gratängerna kommit ut ur ugnen, strö över fänkålsdillen. Även vanlig dill kan användas. Servera gratängen med polsk rödbetssallad (rekommenderas!).