Osötat äppelmos - enkelt recept!

Osötat äppelmos - enkelt recept!

Under sen-sommaren & hösten plockar jag äpplen för att slippa köpa äpplen resten av året. Det är nu februari-månad och mina sista äpplen av vinter-sort (goda för förvaring) börjar bli lite väl tråkiga att äta som de är. Då gör jag äppelmos, äppelmoset använder jag sedan för att göra hemgjord granola. Så gott!

Osötat äppelmos

Du behöver:

  • Äpplen (ta gärna vara på skrumpna)

  • Vatten

  • Eventuell smaksättning: kanelstång / vanilj

Gör så här:

1. Tvätta äpplena noga. Kärna ur äpplena. Det gör inget om lite av kärnhuset kommer med på bitarna.

2. Skär i tärnings-stora bitar. Tillsätt till en kastrull med en skvätt vatten. Börja med lite vatten & tillsätt mer allt eftersom.  Beroende på vilken sorts äpple du använder så varierar det hur mycket vatten som behövs. Tillsätt eventuellt vanilj eller kanelstång.

3. Låt koka upp under lock. Låt därefter småkoka under lock. Äppelmoset är färdigt när äppelbitarna är mjuka och har kokat sönder.

- Jag brukar koka äppelmoset till det är nästintill klart, därefter stänger jag av spisen men låter kastrullen med lock stå kvar på eftervärmen i cirka 10 minuter. Detta fungerar inte om du har en induktionsspis!

4. Välj om du nu vill mixa moset till ett slätt äppelmos.

- Det brukar jag göra då jag sedan använder mitt äppelmos för att göra egen granola.

5. Äppelmoset håller i kyl (4°C) i upp till två veckor om burken hålls ren! Frys gärna in äppelmoset & ta fram efter behov. Servera äppelmoset till gröt eller yoghurt. Eller gör som mig, söta granola med äppelmos.

Vill du se mer vegogott från mig?
Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Tik Tok

/ Madeleine  ♥

Veganska enchiladas med ostsås

Veganska enchiladas med ostsås