Polsk rödbetssallad med pepparrot - Ćwikła

Polsk rödbetssallad med pepparrot - Ćwikła

Jag har polskt påbrå då min mor är polska.
Detta har givit mig glädjen växa upp med så väl svensk husmanskost som polsk mat. Polsk rödbetssallad tillhör favoriterna. Den är frisk, fräsch & med lite sting från pepparrot.

Denna sallad är ett fint alternativ till den svenska majonnässtinna rödbetssalladen & passar mycket bra till julbordet & påskmaten. Ett tillbehör som lyfter dina maträtter. Jag rekommenderar att servera rödbetssalladen till potatisrätter, grytor & smörgåsar.

Kolla gärna in min recept-video för polsk rödbetssallad! 🇵🇱

Polsk rödbetssallad med pepparrot

  • 600g rödbetor (1 påse ekologiska)

  • 20g färsk pepparrot
    - en bit i storlek som två tärningar

  • 1 krm bordssalt

  • 1/2 citron (2 msk citronjuice)

  • 2 msk ättiksprit (12%)

Gör så här:

  1. Tvätta rödbetorna noga för att få bort eventuell jord och sand.

  2. Koka upp vatten i en kastrull som rymmer minst 2L. När vattnet kokar lägges rödbetorna i kastrullen.

  3. Låt rödbetorna småkoka under lock på medel till låg värme i ungefär 15-30 minuter. Rödbetorna får gärna ha lite kärna i mitten och inte vara helt genomkokta. Koktiden varierar beroende på rödbetornas storlek. Prova med en potatissticka för att se om de känns klara.

  4. Medan rödbetorna kokar så kan pepparroten förberedas. Skala och tvätta en bit. Riv den mycket fint på ett zestjärn.

  5. När rödbetorna kokat klart, låt de gärna stå kvar på eftervärme i 5 minuter. Häll därefter av de & låt svalna.

  6. Skala de kalla rödbetorna och skär bort roten. Skölj av i ett durkslag.

  7. Nu ska rödbetorna rivas. Traditionellt ska de rivas fint. Det kräver lite tålamod och en del arbete. För att underlätta så kan rödbetorna rivas i en matberedare med tillhörande rivjärn.

  8. Tillsätt rivna rödbetor och pepparrot till en skål. Pressa i saften från 1/2 citron. Tillsätt salt och ättikssprit. Blanda väl så att det inte finns klumpar av pepparrot i.

  9. Skeda över rödbetssalladen till en glasburk. För extra lång hållbarhet så kan burken steriliseras innan. Förvara i kyl. Pepparrotens styrka brukar bli starkare då salladen stått till sig i minst 1 dygn. Rödbetssalladen håller i minst en månad i kylskåpet (4°C och inga smutsiga bestick som stoppas i burken).

    Testa gärna mitt recept på vegansk potatisgratäng med tofu m sjögräs & dill, denna sallad passar utmärkt till. Smaklig måltid!

Vill du se mer vegogott från mig?
Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Tik Tok

/ Madeleine  ♥

Vegansk potatisgratäng med tofu sjögräs och dill

Vegansk potatisgratäng med tofu sjögräs och dill