Veganska enchiladas med ostsås

Veganska enchiladas med ostsås

Veganska enchiladas med tofu, grönsaker & ostsås

Varje gång jag ätit dessa enchiladas så tänker jag…

… dessa är så bra att ingen någonsin skulle misstänka att de är veganska!

Vegansk ost är egentligen inte någon höjdare. Men! Kombinationen av havregrädde, färskost och hårdost skapar en otroligt bra växtbaserad ostsås som tillreds i mixern på ett knyck!

Detta recept är enkelt att göra men kräver lite tid. Med det sagt så får du lyxiga veganska enchiladas som dessutom är helt underbara i matlådan.

Du kommer mest troligen att längta efter att få värma på din matlåda!

Smaklig måltid! 👌

Här ovan kan du se en video som visar när jag tillagar detta recept!

Noteringar:

  • Svamp - nej tack?
    Då kan du istället använda det du har hemma. Jag har testat med zucchini. Du kan ta mer paprika, lök, majs eller valfri grönsak. Vill du ha det mer matigt så kan du använda svarta bönor, linser eller kikärtor. Samma vikt, cirka 100g.

  • Fryst majs?
    Jag har börjat köpa hem fryst majs då det är billigare än konseverad, då kan jag dessutom köpa ekologisk. Jag tycker om garants frysta och ekologiska majs, den är söt och smakrik. Viss fryst majs smakar tyvärr ingenting. Ta den majs du har hemma och tycker om, i samma mängd!

  • Naturell tofu
    Jag har varierat och använt naturell tofu både från Lidl, deras ekologiska i 200g förpackning samt YiPins naturella extra fast tofu i 230g förpackning. Båda är tofu av fast konsistens.

  • Tofu-skeptiker?

    Ingen fara! Tofun blir likt en färs då den först brynes & därefter lyfter alla kryddor ingrediensen till en ny nivå! Du kan även testa med sojafärs eller baljväxter istället. Exempelvis en fast lins av större sort, svarta - / kidneybönor. Eller varför inte mosa kikärtor med en gaffel som sedan stekes på?!

  • Vegansk färskost?
    Jag personligen gillar vegansk färskost av märket “Vegan island” som säljs på Lidl. Den har en angenäm syra enligt mig. Ta den färskost som du gillar, men med det sagt, jag har enbart testat med just denna sort.

En närbild på dessa såsiga & kryddiga enchiladas!

Veganska enchiladas med tofu, grönsaker & ostsås

3 portioner

6 st tortillabröd (medium)
1 burk tacosås (230g)

Tofu & grönsaksfyllning

200-230g extra fast naturell tofu
rapsolja till stekning

1 hg färska rensade champinjoner
- eller valfri grönsak
1 medelstor grön paprika
1 medelstor röd lök
1 dl fryst majs (Garant eko)
1-2 salladslökar

Kryddor:
1 tsk torkad oregano
1 tsk spiskummin
1 tsk lökpulver
1/2 tsk paprikapulver
1/2 tsk herbamare örtsalt
1/2 tsk pepparmix (Santa maria)
1/4 tsk malen koriander

1 msk sweet chilisås
1/2 tetra krossade tomater

Vegansk ostsås / ostkräm

100g växtbaserad matlagningsgrädde
50g vegansk riven ost
50g vegansk naturell färskost (Vegan Island - Lidl)
Lite av vardera krydda:
Vitpeppar, lökpulver & örtsalt


Gör så här

För fyllningen:
1. Förbered alla grönsaker. Tvätta och rensa svamp, båda sorters lök och paprika. Mät upp 1 dl fryst majs (konserverad går också bra).

2. Hacka svamp, röd lök och paprika i jämnstora bitar. Relativt små men inte finhackat. Det ska gå lätt att rulla ihop bröden sedan.

3. Hacka den vita delen av vårlöken i bitar likt de andra grönsakerna. Den gröna delen skivas tunt och sparas till sist.

4. Måtta och blanda samman alla torra kryddor.

5. Tofu och grönsaker stekes först separat. Smula sönder tofun. Bryn i en non-stick stekpanna med olja & salt.

6. Fräs hackad svamp, röd lök, paprika och salladslök (vita delen) tillsammans med olja & salt. När grönsakerna har mjuknat lätt men fortfarande har rå kärna så tillsätt kryddblandningen och stekt tofu. Blanda väl.

7. Avsluta med att tillsätta sweet chilisås och krossade tomater. Blanda väl. Låt inte grönsakerna bli överkokta.

8. Smaka av. Ta genast av från värmen så att fyllningen inte fortsätter att tillagas.

För ostsåsen:

  1. I en mixer-kanna med tillhörande stavmixer, tillsätt alla ingredienser. Mixa till en relativt slät men lätt grynig sås.

    - Har du inte en stavmixer kan du riva vegansk hårdost mycket fint och därefter blanda det med resterande ingredienser. Vispa kraftigt ihop ingredienserna.

Enchiladas:

  1. Värm ugnen till 230°C (vanlig ugn, över & undervärme). Klä en plåt med bakplåtspapper. Använd en gratängform som rymmer 6 st enchiladas.

  2. Värm gärna på tortilla-bröden 1 åt gången så går de lättare att rulla ihop vid fyllning.

  3. Dela upp fyllningen i 6 portioner.

    - Jag brukar göra ett cirkeldiagram i stekpannan med 6 “tårtbitar”.

  4. Värm ett bröd, fyll, rulla ihop. Lägg bröd-skarven nedåt i gratängformen. Återupprepa till du har fyllt gratängformen med 6 st enchiladas.

  5. Häll över och bred på ett jämt lager med en burk tacosås.

  6. Häll därefter över ostsåsen, bred ut över gratängen.

  7. Strö över den gröna delen från salladslöken. Grädda på plåt, mitt i ugnen i cirka 30-40 minuter. Servera gärna med en grönsallad och picklad rödlök (eller något annat gott inlagt).

  8. Fryses bra som matlådor. Håller i kyl i 4°C i upp till 7 dagar.

En perfekt maträtt för goda och lyxiga matlådor!

Vill du se mer vegogott från mig?
Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Tik Tok

/ Madeleine  ♥

Osötat äppelmos - enkelt recept!

Osötat äppelmos - enkelt recept!

Saffransgranola sötad med äpple - vegansk

Saffransgranola sötad med äpple - vegansk