Saffransgranola sötad med äpple - vegansk
Vegansk saffransgranola med mandel & kokos!
… i skrivande stund har jag bakat 3 omgångar av denna granola under förloppet av ungefär en månad. Den är mycket god! Jag har längtat efter att dela med mig av receptet. 💛
Just denna gång så höftade jag med mängden saffran som var av hela strån. Jag tog lite för lite. Därför blev den inte lika gul som den brukar. Typiskt! Bara för att jag nu också skulle fota granolan för att dela receptet. Låt inte bilden lura dig, ditt hem kommer att dofta helt UNDERBART gott av saffran när du bakar denna granola. Jag lovar!
Ett varmt tips! Att göra egen granola är också den bästa julklappen / gå bort presenten. Slå in granolan i en transparent plastpåse med ett vackert silkesband.
Noteringar:
Sockerfritt äppelmos gör du enkelt själv!
Så här gör jag. På ekologiska äpplen behåller jag skalet. Använd gärna mogna lite skrumpna äpplen. Kärna ur och skär i bitar. Koka med lite vatten till äppelbitarna börjar bli sönderkokta. Mixa med en stavmixer. Klart!Vad kan jag ersätta äppelmos med?
Använd istället 325g övermogna bananer (skalad vikt). Mosa bananerna ordentligt med en gaffel eller använd en stavmixer.Kan jag ersätta nötter/frön?
Du kan använda vilka nötter & frön du vill. Totalt vikt ska vara på 170g. Jag har i detta recept använt kokos & mandel då de passar väldigt bra med just saffran.Havre & gluten
Välj havregryn som är stora och fina, jag gillar Änglamarks havregryn. Du kan också byta ut hälften av havre mot dinkel/rågflingor.- För en glutenfri granola, välj glutenfria havregryn.
Saffransgranola
500g havregryn
70g sötmandel / mandelspån
40g riven kokos
30g hampafrö
30g linfrö
325g osötat äppelmos (slät)
1 tsk vaniljsocker / vaniljextrakt
- eller 3-4 sprut nicks vanilla steviadrops1/2g saffran (1 påse)
Valfritt grovt salt / flingsalt
Gör så här:
Värm ugnen till 175°C (vanlig) eller 150°C varmluft.
Används saffran i hela strån så behöver de först malas. Gör det genom att mortla stråna med havregryn och / eller lite grovt salt. Alternativt stav-mixa stråna ordentligt tillsammans med äppelmoset.
Tillsätt äppelmos till en stor skål (4L) och även saffranet samt valfri sorts vanilj. Blanda noga så att äppelmoset färgas gult.
Hacka sötmandel grovt, är sötmandlarna små kan de tillsättas hela.
Tillsätt havregryn, sötmandel, kokos och frön till äppelmoset. Blanda mycket noga så att alla havregryn fuktas av äppelmoset och färgas gult.
Klä den medföljande djupa plåten till ugnen med bakplåtspapper. Fördela granolan jämt över plåten och ta isär klumpar.
Baka granolan i mitten av ugnen i först 20 minuter, rör därefter om och ta isär klumpar. Denna process (grädda + blanda) ska nu återupprepas, grädda ytterligare 15 min, blanda, 10 min + 10 min + eventuellt 5 minuter.
Låt granolan svalna på plåten. Tillsätt gärna torkade tranbär/russin/körsbär efter gräddning. För en lyxvariant - tillsätt frystorkade lingon! Förvara i glasburkar.