Picklad gurka med thaibasilika - lättsockrad

Picklad gurka med thaibasilika - lättsockrad

Picklad gurka med thaibasilika - här serverad tillsammans med en glasnudelwok

Picklad gurka är ett trevligt tillbehör som är krispigt, syrligt och lite sött. Thaibasilika har en mild smak av lakrits som gör denna inläggning spännande. Du kan ha dessa picklade gurkor till många olika sorters maträtter, varma som kalla. Jag gillar inte att äta lakrits men jag tycker att thaibasilika är väldigt gott i mat.

Har du också odlat och skördat gurka? Då är detta ett bra recept för dig som vill ta tillvara på din fina skörd. Du kan använda inläggningsgurkor så kallade västeråsgurkor eller vanlig gurka. Du tager vad du haver! Se bild på mina fina gurkor som jag odlat lite längre ned. 💚

Jag vill också tipsa om mitt recept för Polsk mjölksyrad saltgurka om du nu söker fler recept för att ta tillvara på dina gurkor.

Polsk saltgurka. Fermenteras och innehåller då goda bakterier. Gott och nyttigt! 

Picklad gurka med thaibasilika

6-7 inläggningsgurkor (västeråsgurkor) eller vanlig slanggurka (320g)
1 näve blad av färsk thaibasilika
1/2 dl ofiltrerad äppelcidervinäger

Lättsockrad ättikslag

1/2 dl strösocker
1/2 dl ättika (12%)
2 dl vatten

Gör så här:

1. Sterilisera en glasburk (med lock) som rymmer 3/4 liter. Låt lufttorka.

2. Koka en ättikslag genom att tillsätta strösocker, ättika och vatten till en kastrull. Rör så att sockret löses upp. När lagen kokar så tar du av kastrullen från värmen. Låt svalna helt!

3. Tvätta under tiden gurkorna och blad av thaibasilika noga.

4. Skiva tunt för hand med en kniv eller med hjälp av en mandolin. Skär gärna sneda skivor så ser det lite finare ut.

5. Varva thaibasilika och gurkskivor i den steriliserade burken till den är full.

6. Tillsätt äppelcidervinäger till den svala lagen. Häll i lagen i burken så att den fylls.

7.Tryck ned gurkorna så att lagen täcker. Täcker inte lagen helt så går det enkelt att lösa. Ställ in burken i kylen i någon timma. Tryck sedan till igen, då kommer gurkorna har mjuknat och börjat släppa vätska. Ta givetvis inte en alldeles för stor burk för din inläggning.

8. Förvaras kylt (4°C), håller i minst 2 veckor. Servera till en glasnudelwok/sallad eller varför inte som tillbehör till bao buns eller vårrullar?

  • För bästa hållbarhet: Fingra aldrig i burken och använd enbart rena bestick när du tar gurka ur burken, skippa inte sterilisering av burken!

En bild från min lilla trädgård. Vid detta tillfälle skördade jag 17 st västeråsgurkor. 

Vill du se mer vegogott från mig?
Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Tik Tok

/ Madeleine  ♥

Veganska zucchinibiffar med dill - glutenfria

Veganska zucchinibiffar med dill - glutenfria