Veganska zucchinibiffar med dill - glutenfria

Veganska zucchinibiffar med dill - glutenfria

Jag har för första gången odlat zucchini. Vilken grej?!
Det kommer mängder! Jag är mycket nöjd med den sort jag valde, det är nämligen runda zucchinis. Så goda! Lite kärnor och väldigt fasta i konsistensen.

Nu har jag behövt hitta på mängder av olika recept för att ta vara på all zucchini. Här kommer en favorit - Veganska zucchinibiffar!

Dessa är mycket enkla att göra, de innehåller protein från linsmjöl och är glutenfria då jag valt att binda ihop de med linsmjöl och majsmjöl. Inget ägg behövs. Zucchini och dill är en mycket god smakkombination, hoppas du ska gilla dessa lika mycket som jag.

Smaklig måltid! 💚

En bild från min lilla trädgård. Runda zucchini som jag odlat och skördat i mängder i skrivande stund.

Bra att veta!

  • Soltorkade tomater:
    Det går bra med “vanliga” soltorkade tomater i olja. Jag hade dessa semitorkade hemma och de är lite saftigare. Soltorkade tomater har jag tillsatt för att ge en god smakgrund i biffarna, det är en liten mängd så det är dock inte en smak som ska dominera.

  • Libbsticka är en mycket smakrik ört som ger bra smak till biffarna. Den kan uteslutas då biffarna får fin smak av dillen.

  • Santa marias pepparmix är en mycket bra krydda. Uteslut inte den! Men om du inte har den hemma och byter ut den mot enbart svartpeppar så minska mängden svartpeppar och öka mängden örtsalt, pepparmixen innehåller nämligen bla salt, koriander, selleri, lök och senap.

  • Linsmjöl:

    Jag valde att mala linser till ett mjöl då jag nyligen införskaffat en kvarn. Jag har svårt för smaken av kikärtsmjöl och tycker att linsmjöl blev väldigt gott. Ingen bismak, det binder biffarna väl och är en god källa till protein.

  • Valet av stekpanna för vegobiffar är betydande för ett lyckat reslutat. Det kan i många fall vara svårt med vegobiffar då de kan fastna i stekpannan och falla sönder. Nonstick gör att biffarna inte fastnar i stekpannan. GreenPan - Barcelona är den jag har hemma och den har en hälsosam non-stickbeläggning.


Zucchinibiffar med dill och linser

(12 st biffar, ca 3 portioner)

500g grovt riven zucchini
1 medelstor gul lök
1 litet knippe dill (20g-30g med stjälk)
1/2 dl semi-torkade körsbärstomater (40g)
4 blad färsk libbsticka (kan uteslutas)
3/4 tsk örtsalt
1/2 tsk pepparmix (Santa Maria)

1 dl röda linser (80g)*
1 dl majsmjöl (60g)


Gör så här:

1. Börja med att mala linserna till ett fint mjöl. Detta gör jag i min egen mjölkvarn - mockmill 200. Först maler jag på 10.an och därefter en andra gång på 1.an för att få ett fint mjöl. Du kan testa att mala de i en kaffekvarn eller mixer.

* Lyckas du inte mala linser till ett mjöl så kan du testa med kikärtsmjöl istället som finns att köpa i matvarubutikerna.

2. Tvätta zucchini väl. Riv på det grövsta på ett rivjärn eller ta hjälp av en matberedare för att riva. Lägg i en bunke.

3. Skala och finnhacka löken. Desto mindre desto bättre håller biffarna ihop. Tvätta örterna och finhacka även de, dill och libbsticka. Använd stjälken på dillen. Fryst dill går bra att använda.

4. Finhacka soltorkade tomater. Det är soltorkade tomater i olja som ska användas, måtta enbart upp tomaterna och inte olja.

5. Blanda samman soltorkade tomater, riven zucchini, finhackad lök och örter tillsammans med örtsalt och pepparmix.

6. Tillsätt linsmjöl och majsmjöl och blanda samman så att det blir en fast smet, se till så det inte blir mjölklumpar. Låt stå och dra i 10 minuter. Blanda därefter igen, nu kommer smeten att vara lösare då zucchinin släppt vätska.

7. Hetta upp neutrala olja (rapsolja) i en non-stickpanna. När pannan är riktigt varm, tillsätt smeten. Jag brukar använda en glasskopa för att lätt dosera. 4 st biffar åt gången steker jag i en panna på 26cm. Sänk till låg-medel temperatur.

8. Stek i cirka 5 minuter på varje sida. Fyll på med olja när biffarna vändes. Det går även bra att pensla biffarna med olja innan de vänds.

9. Servera biffarna, de är goda varma och kalla. Exempelvis med polsk saltgurka (recept här), majonnäs och bbq-sås. Eller varför inte i hembakat pitabröd (recept här) med tzatziki och grönsaker. Dessa passar till det mesta. Går bra att frysas in. Har de varit frysta är de godast att servera varma då de blir lite vattnigare av zucchinin om de ätes kalla.

Här serverar jag biffarna med kokt matvete, hemgjord majonnäs, polsk saltgurka & hemgjord bostongurka på zucchini.


Vill du se mer vegogott från mig?
Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Tik Tok

/ Madeleine  ♥

Picklad gurka med thaibasilika - lättsockrad

Picklad gurka med thaibasilika - lättsockrad

Vegansk chokladhummus

Vegansk chokladhummus