Vegansk chokladhummus
Jag älskar att baka bröd och eftersom jag äter mycket bröd så har jag också blivit kreativ när det kommer till olika vegetariska smörgåspålägg. Som vegan har jag ibland idétorka när det kommer till smörgåspålägg. Kan du relatera till det?
Pålägg kan vara söta som salta, men personligen föredrar jag söta. Därför vill jag dela med mig av ett recept på denna otroligt goda chokladhummus!
Att kalla detta recept “chokladmousse på kikärtor“ skulle kanske ge fel intryck. Hummus betyder kikärta! Detta är en hummus men då den baseras på en chokladganache (dvs grädde och choklad) så smakar den lite som en chokladmousse också. Helt underbar är den!
Testa, du kommer inte att ångra dig! 💚
Värt att veta!
Du kan göra detta pålägg på andra baljväxter. Jag har själv testat med vita bönor, kidneybönor och borlottibönor. Alla blir mycket goda. Då får du en choklad-bönröra (inte en hummus eftersom det betyder just kikärta 😉).
Koka kikärtorna / bönorna själv för bästa smak. Att denna röra är så pass gräddig och god är för att just grädden och chokladen får dominera. Bönor på konserv/tetra smakar inte lika färskt och gott, men givetvis fungerar det att använda även dessa!
Hållbarhet - hummusen går bra att frysa in och den håller i kyl (4°C) i 1 vecka.
Chokladens procenthalt är viktig. Om du ändrar i receptet och använder en choklad med annan kakaokakaohalt så kommer det att påverka hummusens konsistens. Mindre kakaohalt ger en lösare hummus, högre kakaohalt ger istället en fastare hummus. Vill du använda en mörk choklad som har 50-60% kakao kan du istället dra ned på mängden grädde med minst 25g.
Vegansk chokladhummus
Kokta kikärtor / bönor (230g avrunnen vikt)
225g växtbaserad matlagningsgrädde (Oatly imat)
85-100g mörk choklad 70%
25g tahini (Zeinas)
Valfritt, lite salt
Gör så här:
Häll över de kokta kikärtorna i ett durkslag och skölj väl till de slutar skumma.
Hacka eller bryt chokladen i mindre bitar.
Värm upp havregrädde i en kastrull. Ta av kastrullen från värmen genast då de första kok-bubblorna syns på ytan.
Tillsätt chokladen till den varma grädden. Skaka kastrullen lätt så att all choklad täcks av grädde, låt stå i 1-3 minuter så att chokladen sakta får smälta av värmen. Rör därefter om till en slät chokladsås.
Häll över kikärtor, tahini, lite salt och chokladsåsen till en liten matberedare eller måttkanna med tillhörande stavmixer. Lättast är att stavmixa (om stavmixern är stark). Mixa till en slät lös hummus.
Häll över i glasburkar eller mindre matlådor av glas. Förvara i kyl i någon timma så att hummusen får tjockna. Det är chokladen som stelnare och gör hummusen bredbar.
Fyra olika serveringsförslag:
Bred på surdegsbröd, rostat eller färskt, tillsammans med en god marmelad/sylt, exempelvis körsbär, plommon eller hallon.
Det är också gott att ha på hembakat bananbröd, färskt eller rostat.
Skär en banan i tjocka skivor. Servera på en tallrik och doppa bananerna i hummusen.
Rosta små majstortillas. Låt svalna. Klicka på chokladhummus, lägg på skivad banan och salta jordnötter.
Här nedan, på min youtubekanal så kan du se en video för hur jag tillagar detta recept. 💚
Sugen på fler veganska pålägg? Kolla gärna in dessa recept!