Vegansk broccolisoppa med fänkål, färskost och kidneybönor

Vegansk broccolisoppa med fänkål, färskost och kidneybönor

Här kommer ett spännande recept vill jag lova!

Denna broccolisoppa faller inom kategorin “Vardagsmat som inte kräver för mycket men som känns rolig och lite lyxigare”.

Vad som är spännande med denna soppa är att den innehåller fänkålsfrö som ger en djupare smak till soppan, samtidigt som den inte tar över. Fänkålen gifter sig väl med de söta palsternackorna, den gröna broccolin och syran från färskosten.

Kidneybönorna och färskosten gör soppan mättande men bidrar även med krämighet och bra tuggmotstånd. Denna soppa har allt, näringsmässigt och smakmässigt.

Bra att veta:

  • Ska du servera soppan till kräsna barn kan du alltid välja vita / stora vita bönor istället, om den bruna färgen ratas. Dessutom kan alla bönor mixas släta.

  • Är du skeptisk till fänkålsfrö kan du testa med enbart 1/2 tsk istället för en hel.

  • Min absoluta favorit då det kommer till växtbaserad färskost köper jag på Lidl av märket “Vegan island”. Denna uppskattar jag så väl i bakning som matlagning. Jag uppskattar även att den innehåller sojaprotein och inte enbart smakar kokosolja, den har en fin sälta och syra.

  • Använd en växtbaserad matlagningsgrädde som är glutenfri om du behöver det.

Smaklig måltid!

Broccolisoppa med färskost, bönor, palsternacka & fänkålsfrö

(- Cirka 3 portioner)

1 bukett färsk broccoli (250g)
1 lite större potatis
2 små palsternackor
1 stor gul lök
1 stjälk av stjälkselleri
1 tsk fänkålsfrön
1/2 tsk salt (1/4+1/4)
Malen vitpeppar
1 tärning grönsaksbuljong
3/4 liter vatten + 1-2 dl
Rapsolja, margarin


230g kidneybönor (1 tetra)
70g växtbaserad färskost ( 3/4 dl - Lidls Vegan island, naturell)
1 dl imat (växtbaserad matlagningsgrädde)
Herbamare örtsalt
Valfritt: färsk/fryst persilja

  1. Mortla fänkfålsfrö.

  2. Förbered alla grönsaker. Skala lök och palsternacka. Dela broccolin så stammen separeras från huvudet. (Hela broccolin ska användas, inget matsvinn!) Skär bort en skiva längst ned på stammen om den är brun och om den känns träig och hård. Skala stammen med en potatisskalare. Dela huvudet till medelstora buketter. Behåll skalet på potatisen om den är ekologisk och har fint skal. Tvätta alla grönsaker.

  3. Finhacka lök och stjälkselleri. Skär broccolistam i små tärningar. Om stjälksellerin har blad på toppen kan de sparas till slutet av kokningen. Om färsk persilja används, separera då bladen från stjälken. Finhacka stjälken. Lägg undan lök, broccolistam, selleri och persiljestjälk till senare.

  4. Skär potatis och palsternacka i små till medelstora tärningar.

  5. Värm upp lite neutral rapsolja i en kastrull. Stek först broccolistam, lök stjälkselleri och persiljestjälk tillsammans med 1/4 tsk salt. Låt mjukna lite lätt.

  6. Tillsätt därefter potatis och palsternacka tillsammans med resterande 1/4 tsk salt och lite vitpeppar. Rör runt och låt brynas lite under lock.

  7. Tillsätt antningen en klick margarin eller mer rapsolja (gärna kallpressad). Tillsätt den mortlade fänkålen i fettet och stek så fänkålsfröna avger sin arom (bränn inte!), rör om. Tillsätt genast vatten, buljongtärning och 1/3 av broccolibuketterna.

  8. Låt koka upp och låt koka under lock i cirka 15-20 minuter, tills dess att potatisen och palsternackan är genomkokt och mjuk.

  9. Under koktiden, skölj av kidneybönorna. Förbered havregrädde, hälften av kidneybönorna och vegansk färskost i en mixerkanna / måttbägare med tillhörande stavmixer. Spara andra hälften av bönorna separat.

  10. Passa på att finhacka persiljeblad och blad från stjälkselleri om det används.

  11. När potatisen är mjuk ta undan 2 dl soppa och tillsätt till grädd/bönblandningen som ska mixas.

  12. Tillsätt resterande mängd broccolibuketter till soppan, resterande hälft av kidneybönor, en skvätt vatten och eventuellt lite örtsalt. Tillsätt även den finhackade persiljan. Låt koka under lock 2-4 minuter.

  13. Mixa under tiden bönblandningen. Då broccolibuketterna har önskat mjukhet, tillsätt den mixade soppan till kastrullen. Blanda och ta genast av från värmen då havregrädde riskerar att skära sig då den kokar. Smaka av.

  14. Servera med något gott bröd, grönsaksstavar m.m. Ät och njut. Soppan går bra att frysa in men grädden riskerar att skära sig lite då den värms upp.

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Tik Tok

/ Madeleine  ♥

Vegansk chokladhummus

Vegansk chokladhummus

Vegansk flygande jakob med kikärtor

Vegansk flygande jakob med kikärtor