Veganska fullkornspannkakor med frön

Veganska fullkornspannkakor med frön

Äggfria (veganska) pannkakor kan jag personligen tycka är lite tråkiga…
Ja… tråkiga på det sättet att när man utesluter ägget så utesluter man även smak och näring som annars lyfter den traditionella pannkakan.

Växtbaserad dryck, vetemjöl och bakpulver tycker jag personligen ger rätt så smaklösa pannkakor. Dessutom mättar de dåligt. Därför har jag tagit fram dessa veganska pannkakor som innehåller frön, för smak och extra protein, samt fullkorn i form av havregryn och dinkel.

För lite mer mättnad helt enkelt! 💚 Pannkakorna gör sig bäst med lite margarin ovanpå. Gärna tillsammans med frukt/bär & lite sirap. Kan serveras både med sött som med salt!

Här nedan kan du se min recept-video för detta recept!

Vänligen läs noteringarna längst ned i detta inlägg för att bäst lyckas med receptet!

Veganska matiga fullkornspannkakor

(- ca 14 st)

75g havregryn 
20g pumpafrön
350g sojadryck (valfri växtbaserad dryck)
— — —
20g linfrö (valfritt)
200g vatten

175g dinkelmjöl fullkorn
1 tsk bakpulver
2 krm salt
25g smält margarin

Rapsolja till stekning (ej kallpressad!)

Gör så här:

Det här receptet kräver en mixer som gör jobbet!
-
Om du använder en höghastighetsmixer, exempelvis en vitamix så är den stark nog att mixa sönder frön. Använder du en enklare mixer så bör du först blötlägga pumpafrö och havregryn för att enklare mixa de till en slät smet.

1. Alternativ för vitamix, höghastighetsmixer: Väg upp och tillsätt havregryn, linfrö, pumpafrö och sojadryck till mixerns kanna .

Alternativ för enklare, klenare mixer: Väg upp och blötlägg pumpafrö & havregryn i sojadryck i några timmar eller över natten. Vid blötläggning, uteslut linfrö!

2. Mixa på hög hastighet till en slät smet. Linfröna ska ha slagits sönder och malts de ska inte längre vara hela frön i smeten. Samma gäller för havregrynen och pumpafröna.

3. Tillsätt dinkelmjöl, bakpulver och salt till en skål. Tillsätt den mixade havre-smeten från kannan till skålen med de torra ingredienserna.

4. Eftersom att det fastnar mycket smet i mixerns kanna så gör nu så här. Tillsätt 200g vatten till kannan. Mixa så att resterna av smeten blandas samman med vattnet. Häll sedan över detta till skålen med resterande ingredienser. Detta ger minskat svinn och gör det mindre bökigt att få smeten ur kannan.

5. Smält försiktigt margarinet och tillsätt det. Med en ballongvisp/slickepott, blanda försiktigt ihop till en ganska tjock pannkakssmet, tänk amerikanska pannkakor.

6. Låt smeten stå och svälla i cirka 10 minuter. Diska och förbered inför stekning av pannkakorna medan smeten sväller.

7. Värm en panna över hög/medelhög värme på spisen, pensla stekpannan med neutral rapsolja. Använd med fördel en stekpanna som är non-stick, så att inte pannkakorna fastnar. Första rundan med pannkakor brukar bli dåliga, de kan fastna lite och bli lite fula vid vändning. Därefter går det smidigare.

8. Klicka ned smet, sänk värmen till medel / låg temperatur. Stek pannkakorna länge och ha tålamod. Pannkakans smet ska ha stelnat och satt sig innan det är dags att vända på den. Pannkakan ska alltså inte vara rå och smetig i mitten när den vänds.

9. Mellan omgångarna av stekning så kan det vara bra att skölja ur pannan försiktigt med varmt vatten för att få bort eventuella “smulor” och “bränd” olja. Detta gör att stekoset minskar. Pensla pannan med ny olja mellan varje stek-runda.

10. Eftersom att pannkakorna innehåller 100% fullkorn så kommer de att behövas stekas länge, då fullkorn behåller mycket fukt. Det är därför viktigt att de får stekas tillräckligt länge, så att de inte känns degiga att äta!

Servera gärna med bär. banan, dadelsirap och margarin. Pannkakorna är goda att mikra dagen efter med lite margarin och dadelsirap. De går också att steka på dem lite försiktigt eller om du vågar och inte har använt för mycket fett vid stekning, så kan de stoppas i brödrosten! ;)

Noteringar

  • Tips för mer näringsrika pannkakor!

    Förbered smeten i förväg och låt stå kylt över natten. Genom att blötlägga fullkornsmjölet kan kroppen lättare ta upp de mineraler som finns i fullkornsprodukter. Läs mer om fytinsyra och fullkorn här (bröd & kvarns blogginlägg).

    Gör så här: Mixa (i vitamix) sojadryck, pumpafrö (använd inte linfrö!) och havregryn enligt receptet. Blanda ned vatten och fullkornsmjöl till en smet. Låt stå över natten i kylen (med lock).

    Dagen därpå så tillsätter du smält margarin, salt & bakpulver och blandar ihop till en smet. Stek därefter pannkakorna enligt receptets instruktioner.

    OBS! Använder du en mixer av klenare slag, blötlägg då först pumpafrö och havre i sojadryck i några timmar. Mixa till en slät smet. Tillsätt sedan fullkornsmjöl och vatten. Låt stå kylt över natten. Gör därefter som skrivet ovan!

  • Linfrö & blötläggning

    Anledningen till varför linfrö inte bör användas i receptet om du ska blötlägga fröna (vid klen mixer) är för att de suger åt sig mycket vatten och det blir därför eventuellt svårt att mixa den väldigt tjocka blandningen. Samma sak gäller om du låter den färdiga pannkakssmeten (med fullkornsmjöl) stå kylt över natten som jag skrev om ovan. Smeten kommer då tjockna onödigt mycket.

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine  

Veganska luftiga semmelbullar - Guide med tips!

Veganska luftiga semmelbullar - Guide med tips!

Vegansk risgrynsgröt

Vegansk risgrynsgröt