Vegansk risgrynsgröt

Vegansk risgrynsgröt

Vegansk risgrynsgröt (GF). För att få den veganska varianten av traditionell risgrynsgröt krämig så är mitt tips att inte endast koka den på en växtbaserad dryck, tillsätt också växtbaserad matlagningsgrädde. Det gör att gröten blir mer lik den traditionella “animaliska” i smak och lite mindre blaskig jämfört med om du endast skulle koka den på en växtbaserad dryck.

Lite mer fett gör det helt enkelt mer krämigt och gott, gröten får också en vitare färg av grädden.

Koka nu din gröt och njut! Här är mitt recept! ❤️🎅

PS! Fler veganska julrecept hittar du här (under kategori: julrecept)!

Vegansk risgrynsgröt (glutenfri)

( - ca 3 portioner)

2 dl grötris / arborioris
3 dl vatten
2 krm salt (mer/mindre efter smak)

4-5 dl sojadryck (valfri växtbaserad dryck)
1 tsk vaniljsocker / 1 krm äkta vaniljpulver

1 1/2 dl havregrädde* (matlagningsgrädde ex. imat/planti cooking)
*Läs noteringarna längst ned för GF alternativ!

Gör så här:

1. Skölj av riset i vatten i en kastrull/gryta och rensa bort en del av stärkelsen och givetvis eventuell smuts. Gör denna procedur 2-4 gånger så att vattnet blir mindre grumligt. Häll av riset i ett durkslag/sikt.

2. Tillsätt det sköljda riset till en kastrull/gryta. Tillsätt 3 dl vatten och 2 krm salt till riset. Låt koka upp på hög temperatur under lock.

3. När vattnet kokar så sänk temperaturen till spisens lägsta alternativ. Låt koka under lock till riset absorberat det mesta av vattnet. Rör om lite då och då, annars kan riset bränna fast i botten. Detta tar ca 10 minuter.

4. När riset absorberat den mesta av vattnet, tillsätt då den växtbaserade drycken och vanilj/vaniljsocker. Rör om noga så att allt blandats väl och så att riset inte bränns i botten. Låt koka upp. Låt gröten försiktigt småputtra under lock. Rör om relativt ofta så att inget bränns.

5. Låt småkoka i ungeför 10-20 minuter, beronde på sorten av risgryn som används så kan koktiden variera.

6. När riset är mjukt kokt och färdigt att ätas tillsätt då slutligen havregrädden. Rör om noga. Stäng av värmen på spisen. Låt kastrullen stå kvar på eftervärmen. Ha kvar locket på kastrullen och låt gröten nu stå och svälla i 10 minuter.

Viktigt! Kokar gröten fortfarande efter att havregrädden tillsats så ta av gröten från spisens värme i några minuter. Gröten ska alltså inte fortsätta att koka, den ska bara stå och svälla över värme.

7. Servera gröten valfritt. Förslagsvis med kanel & strösocker / kanel och russin / kanel, russin, socker och margarin! Strö gärna en nypa salt över gröten tillsammans med socker och kanel, det förstärker smakerna!

För rester, vänta till gröten svalnat och förvara i en matlåda / återvunnen glasburk i kyl. Värm upp resterna med lite sojadryck då den blir lite för fast och torr annars.

Noteringar

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine  

Veganska fullkornspannkakor med frön

Veganska fullkornspannkakor med frön

Veganska saffransbullar med mandelmassa och apelsin

Veganska saffransbullar med mandelmassa och apelsin