Vegansk kikärtsgryta med blomkål och kokosmjölk

Vegansk kikärtsgryta med blomkål och kokosmjölk

vegetarisk kikärtsgryta med blomkål

Kikärtsgryta med kokosmjölk, curry och grönsaker.

Skålmat att äta med sked. Värmande kryddor och en rykande varm gryta. Bulgur som kokats med grönsaksbuljong och saltade jordnötter. Perfekt höstmat enligt mig. 💚👌

Blomkål är i säsong nu och i detta recept tar jag tillvara på HELA blomkålen, blast, buketter och roten. Jag arbetar aktivt för att minska mitt matsvinn och jag hoppas att du också vågar utmana dig själv att tillaga blomkålsblast. Det är väldigt gott, påminner om salladskål i krispighet men är mildare i smaken.

Lättlagat och näringsrikt. En favorit-rätt som lyfter vardagen och lägger sig fint i magen. 🥰

Se gärna denna video där jag visar hur jag tillagar denna kikärtsgryta. 💚

Vegansk kikärtsgryta med blomkål & kokosmjölk

( - ca 3 portioner)

1 tetra kokta kikärtor (230g avrunnen vikt)
1 tetra kokosmjölk (250 ml, santa maria ekologisk)
1 tetra krossade tomater (400ml)
+ 1 1/2 dl vatten
250g färsk blomkål + blomkålsblast
1/3 medelstor zucchini (150g)
1 medelstor gul lök
1 tärning grönsaksbuljong
1 1/2 tsk curry
1 tsk tandori masala
1/4 tsk salt

Tillsätt efter smak:
Örtsalt (Herbamare)
Färskmalen svartpeppar (kvarn)


Valfritt:
Färsk/fryst finhackad persilja/koriander
Chili färsk/torkad
Saft av färsk citron / citron från koncentrat
1 nypa socker


Gör så här:

  1. Skölj av kikärtorna och spara gärna spadet till bakning (som äggersättning).

  2. Allt på blomkålen går att äta, ta tillvara på buketter, stjälk/rot och blast. Jag brukar endast slänga ändan på roten då den kan vara smutsig och brun.

  3. Dela blomkålen i medelstora buketter. Skölj blomkålsbuketter, blast och rot noga, kolla efter jord.

  4. Skär stjälken i små kuber (tänk “pytt i panna” storlek). Finhacka blasten mycket tunt och fint, tänk mycket finstrimlad sallad.

  5. Skölj zucchinin, skiva och skär upp i mindre bitar. Skala löken och halvera den. Skär i tunna strimlor.

  6. Värm upp lite neutral rapsolja (varmpressad) gryta/kastrull. Stek kikärtorna fort på medelhög-hög värme. De ska få lite lätt färg, bli lite torrare och få en lätt krispig yta. Det tar ca 2-3 min.

  7. Ta gärna kikärtorna åt sidan av kastrullens botten. Tillsätt mer olja. När oljan är lagom varm, tillsätt curry och tandori masala (och ev. chili). Ta gärna av kastrullen från värmen när kryddorna går i oljan så att de inte bränns. Så fort kryddornas arom börjar släppa så rör runt kryddorna i oljan och blanda därefter runt kryddorna i kikärtorna.

    Kryddorna rostas först i oljan för ökad smak. Malda kryddor bränns fort så var beredd att tillsätta vätska.

  8. Tillsätt krossade tomater, fyll upp tetran med 1 1/2 dl vatten och tillsätt det. Tillsätt grönsaksbuljong. Rör runt. Tillsätt salt, lök, blomkål och zucchini.

    Om färsk persilja/koriander används, finhacka stjälken och låt koka med grönsakerna. Ger både smak och minskat matsvinn.

  9. Krydda med örtsalt och svartpeppar. Lägg på locket och låt koka samman 2-3 min.

  10. När grönsakerna är nästan klara men kokta lite hårdare än vad som önskas tillsätt då kokosmjölk, blomkålsblast och finhackade örter. Rör om. Stäng av värmen och låt stå kvar på eftervärmen.

  11. Slutligen smaka av med eventuellt mer kryddor, örter och citronsaft. När det smakar som önskat, ta av från värmen så inte grönsakerna blir överkokta.

  12. Servera gärna med kokt bulgur (gott att koka med grönsaksbuljong) eller kokt hirs för ett glutenfritt alternativ. Toppa rikligt med rostade salta jordnötter. Servera gärna med mer färsk citron och hackade örter. Frys gärna in grytan i portioner för framtida måltider.

Kikärtsgryta med curry och kokosmjölk

Noteringar

  • Tandori masala

    … är en färdigblandad kryddmix. Jag köpte min på ett orientalisk livsmedelsbutik. Det är inte samma som garam masala. Beroende på vilket märke av kryddmix du köper så kan de vara olika smakrika. Börja därför gärna med mindre mängd tandoori masala än vad receptet anger.


  • Variera grönsakerna

    När jag lagade denna gryta idag så hade jag ingen zucchini hemma. Jag tog istället 350g blomkål + blast samt 5 kuber fryst bladspenat som jag tinade först. Det blev också mycket gott. Har du inte zucchini hemma kan du med andra ord ta mer blomkål och utesluta zucchinin helt eller testa med någon annan grönsak som du gillar.


  • Koka egna kikärtor

    Jag brukar ofta koka mina egna kikärtor och frysa in i påsar med 230g. Det motsvarar en tetra. Med hemkokta kikärtor så blir det både billigare och lite godare då de inte blir lika överkokta som de från tetra. Ta det som du föredrar.


  • Jordnötterna lyfter smakerna

    …och gör denna rätt komplett och mycket mycket god. Nötterna bidrar både med sälta, krisp och mättnad i form av extra fett och protein. Tål du inte jordnötter så ska du givetvis inte ha med de men annars rekommenderar jag starkt att inte utesluta denna topping, ja såvida du inte gillar jordnötter då. För dig som är allergisk så kan du testa att toppa med rostade pumpafrön istället.


  • De godaste jordnötterna köpes på Lidl av märket Alesto

    Detta är vad jag tycker efter att ha jämfört Lidls jordnötter med både Estrellas och OLWs. Lidls är lagom salta, ganska små och har en rostad ton som lyfter nötens naturliga sötma. De är inte beska som jag upplever att vissa jordnötter kan vara. Väldigt färska är de och smakar inte härsket vilket jag allt för ofta upplever att andra märken kan göra. (Detta inlägg är inte sponsrat!)


  • Använd kikärtsspad som äggersättning!
    Baka exempelvis en vegansk tårtbotten , glutenfria & veganska pannkakor eller varför inte ett gäng glutenfria tripple chocolate chip cookies. 💚

Klicka gärna på bilderna för att komma till receptet. 👍

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Bloglovin

/ Madeleine  

Vegansk chokladgranola med rågflingor - nötfri

Vegansk chokladgranola med rågflingor - nötfri

Hembakade pitabröd med fullkornsråg

Hembakade pitabröd med fullkornsråg