Vegansk chokladgranola med rågflingor - nötfri

Vegansk chokladgranola med rågflingor - nötfri

Vegansk chokladgranola med bruna bananer

Detta recept på chokladgranola är smart på många sett! Dels för att det är budget-vänligt att göra sin egna granola. Du bestämmer också själv vad du vill ha i, för min del är det viktigt att granolan inte är för söt men ändå har en viss sötma, vilket jag i detta fall får från bananer. Och på tal om bananer! Receptet är utmärkt för att ta vara på bruna bananer eller skrumpna äpplen som kokas till mos. Chokladgranolan är dessutom helt nötfri så den kan tas med till skola.

Du förstår nog nu varför denna är min favorit och en standard hemma hos mig. Ett gott och näringsrikt tips på en vegansk frukost eller mellanmål.

OBS! Håll koll! Olika ugnar kommer garanterat att ge olika resultat gällande tiden. Det viktiga är att granolan blandas om väl med mellanrum så att den blir krispig och jämnt bakat. Banan innehåller mycket vätska som måste dunsta innan granolan blir krispig.

Vegansk chokladgranola nötfri osötad

Nötfri chokladgranola med rågflingor

(1 ugnsplåt med granola)

Torra ingredienser

300g havregryn
200g rågflingor
50g pumpafrö
40g kokosflingor
30g solrosfrö
30g linfrö
1/2 tsk kanel
1 krm salt

Blöta ingredienser

250g övermogen banan (skalad vikt) eller osötat äppelmos
40g vatten
30g kakao
20g tahini eller rapsolja
1 tsk vaniljsocker/vaniljarom eller 3 sprut av Nicks stevia drops vanilla

40-60g mörk choklad minimum 70% kakaohalt


Gör så här:

1. Värm upp ugnen till 175°C (gäller vanlig ugn, ej varmluft). Väg upp och blanda samman alla torra ingredienser i en bunke som rymmer minst 3 liter.

2. Mixa alla blöta ingredienser, använd gärna en stavmixer och lägg ingredienserna i tillhörande måttkanna. Se till så att bananerna är riktigt mogna och svartprickiga. Osötat äppelmos kan användas istället för bananer.

3. Tillsätt den blöta chokladsmeten till de torra ingredienserna. Blanda väl. Använd gärna händerna så att alla gryn täcks jämnt av chokladsmeten.

4. Fördela granolan på en plåt som är täckt med bakplåtspapper. Ha sönder alla klumpar. Denna granola blir inte krispig om stora klumpar behålls, bananens vätska gör de mjuka i mitten, när de sedan torkar blir de hårda istället för krispiga.

5. Grädda granolan mitt i ugnen i 15 minuter. Ta ut granolan, rör om väl och finfördela klumpar som bildats. Grädda ytterligare 15 minuter, blanda om. Grädda ytterligare 10 minuter, blanda om. Grädda sista minutrar, ca 10. Ta ut granolan ur ugnen när den är krispig och gyllene-bakad (kan vara svårt att se på en chokladgranola, men det känns på doften och grynens krispighet/sprödhet).

6. Hacka 40-60g mörk choklad i små bitar.

7. Häll över granolan i en ren bunke. Tillsätt den hackade chokladen. Blanda runt väl. Värmen av granolan kommer smälta chokladen. Om chokladen önskas att inte smältas, låt då granolan svalna lite på plåten först innan chokladen blandas i. Godast är dock om chokladen får smälta lite och täcka granolan.

8. Häll över granolan tillbaka på plåten klädd med bakplåtspapper. Låt svalna helt på plåten. Häll upp i glasburkar. Servera gärna med sojayoghurt och frukt. Njut! Denna granola är en fin hemmagjord gå-bort present. Granolan håller i flera veckor i en tät glasburk i rumstemperatur.

Här visar jag i en video hur jag gör denna chokladgranola. 💚

Noteringar:

  • Kan jag göra granolan glutenfri?
    - Givetvis, använd då totalt 500g av glutenfria havregryn.

  • Kan jag använda frysta bananer?

    - Ja! Jag köper ofta så kallade svinnbananer i matvarubutiken. Dessa skalar jag och fryser in. Tina i rumstemperatur i ett par timmar eller försiktigt i mikron.

  • Jag har inga rågflingor, går det bra ändå?

    - Ja, använd antingen 500g havregryn eller 300g havregryn + 200g dinkelflingor.

  • Minska äppelsvinnet!
    - Har du skrumpna äpplen hemma från höstens äppelskörd? Koka hackade och urkärnade äpplen med en skvätt vatten. Mixas slät. Äppelmoset (250g) kan användas i granolan istället för övermogna bananer.


    Vill du se mer vegogott från mig?

    Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Bloglovin

    / Madeleine  

Vegansk gräddig grönsakssoppa med blomkål, majs och chili

Vegansk gräddig grönsakssoppa med blomkål, majs och chili

Vegansk kikärtsgryta med blomkål och kokosmjölk

Vegansk kikärtsgryta med blomkål och kokosmjölk