Hembakade pitabröd med fullkornsråg

Hembakade pitabröd med fullkornsråg

Hembakade pitabröd med råg.

Om jag fick välja en enda sak att äta resten av livet så är svaret enkelt. BRÖD! Jag älskar bröd. Inte bara för att det är ljuvligt att äta utan också för att jag älskar att få baka bröd. Allt från surdeg till jäst, från sött till salt.

Dessa pitabröd blir mjuka, lite lätt sega och relativt generösa i storleken. En fjärdedel av mjölet är fullkorns-rågmjöl. Detta ger lite mer smak, karaktär och näring till dina hembakade pitabröd. Det roligaste med pitabröd är hur fascinerande de växer upp i ugnen. Som till små ufon. Sen har man den där fantastiskt smarta fickan som man kan fylla med ja, allt som man tycker är gott!

Lycka till och njut av dina hembakade pitabröd! 💚👌

I denna video visar jag lite kort hur jag bakar dessa pitabröd och med ett serveringsförslag. 💚 Ps. kolla i 720 för bästa bildkvalitet!

Pitabröd med rågmjöl

(- 6 st lite större pitabröd)

Torra ingredienser:
300g vetemjöl
100g rågmjöl fullkorn
10g strösocker
5g salt
3g torrjäst (blå)

Degvätska:
250g vatten (40°C)



Gör så här:

1. Väg up och tillsätt alla torra ingredienser till en skål. Blanda samman väl så att torrjästen fördelas i mjölet.

2.
Tillsätt vattnet till de torra ingredienserna. För att väcka torrjäst så behöver vattnet vara runt 35-40°C, använd med fördel en termometer. Är vattnet för kallt tar det väldigt lång tid innan jästen kommer igång, är vattnet varmare än 45 riskerar jästen att dö.

3.
Rör ihop med en gaffel/slev till en slarvig deg. Blanda samman till en deg där allt mjöl blandats in. Låt nu degen vila i 5 minuter före den ska knådas.

4.
Efter 5 minuters vilan börja knåda degen. Knådas degen för hand så tar det ungefär 4-5 minuter. Är degen kladdig använd metoden slap and fold. Läs mer om metoden i noteringarna längst ned i detta inlägg. Knådas degen i maskin så räcker det med ca 2 min på låg och 1 min på låg-medel.

5.
Forma degen till en boll och låt jäsa, välj en av metoderna att följa…

För jäsning + kalljäsning under natt: Lägg degen i en bunke / låda som har ett tillhörande lock. Låt först jäsa i rumstemperatur i 90 min. Ställ därefter in degen i kylen (4-5°C) och låt vila över natten. Det vill säga, pitabröden bakas dagen därpå.

För jäsning och bakning samma dag: Lägg degen i en bunke, täck med lock eller en fuktig duk (så att degen inte torkar ut). Låt jäsa i rumstemperatur i ca 2 timmar (23°C). Är rumstemperaturen varmare går jäsningen fortare, är den kallare så går det långsammare. Mitt bästa tips: Håll koll på degen och inte klockan!

6. Värm upp ugnen till 275°C.
Förvärm en plåt i ugnen samtidigt.
Viktigt! Se till så att plåten är diskat och ren då bröden gräddas direkt på plåten och under hög värme. Se till att värma upp ugnen i förväg, 30-45 min före det första brödet ska gräddas, på så vis är ugnen jämn i temperatur vilket ger större chans till lyckat resultat för att varje bröd ska puffa till sig.

7. Utbak:
Knåda degen lite lätt för att få ut luften ur degen som bildats efter jäsningen. Dela upp i 6 jämnstora bitar. Har du en våg så använd den gärna.

8. Rundriv,
det vill säga forma varje degbit till en boll och rulla den mot arbetsytan med hjälp av handen så att bollens yta spänns lite lätt. Rulla inte för kraftigt så att degens yta istället spricker. Lägg en fuktig duk över alla bollar, så att de inte torkar ut medan bröden gräddas.

9. Kavla.
Kavla ut varje boll till en rund diskus. Lite tjockare än vad en riktigt tunn pizza-botten är. Pitabröden gräddas en och en vilket gör det bäst att kavla ut bröden mellan varven av gräddning. Kavla inte ut alla på en och samma gång.

10. Grädda bröden en åt gången.
Ett bröd är klart efter ungefär 3 minuter. Brödet ska puffa upp sig som ett ufo i ugnen. Ta ut brödet med en stekspade av metall/trä (plast kan smälta). Låt ugnen så tom och värmas upp igen mellan omgångarna av gräddning, ca 3-5 minuter. Då upplever jag i min ugn att alla bröd lyckas puffa upp sig som de ska. Jämn värme är lösningen!

11. Låt bröden svalna inlindade i en kökshandduk (se till så de inte är parfymerat tvättmedel, då kan det ta smak). En bättre lösning är att låta de svalna framme först 1 minut och låt de därefter svalna i en stor zip-plastpåse som är öppen / delvis öppen. Var däremot försiktig så inte kondens bildas och gör brödet blöta.

12. Servera bröden ljumma / svala. Är de väldigt varma upplevs de degiga (gäller allt bröd, brödkemi!). Om inte alla bröd ätes samma dag, frys in bröden när de svalnat. De frysta bröden kan delas och rostas i brödrosten, bred i lite margarin som smälter. Gott! Fyll de färska bröden med vad du vill, vego-kebab, grönsaksbiffar, krispiga kryddade kikärtor. Ät och njut! 💚

Noteringar

  • Slap and fold - metod för att knåda en kladdig deg
    Enkelt beskrivet, lyft upp degen ur bunken, slå den nedåt, vik den över sig själv på mitten. Återupprepa gång på gång. En alternativ metod till knådning. Denna video illustrerar metoden slap and fold (se från 2,30).


  • Kalljäsa degen
    Anledningen till varför jag låter degen först jäsa i rumstemperatur är för att torrjäst kräver det för att jäsningen ska komma igång. Eftersom min kyl är 5°C så händer det inte mycket med jäsningen i den kylan. En deg slutar jäsa när degen når temperaturen 5°C och under. Så i detta fall så jäses degen klart till 80% ungefär i rumstemperatur. Resterande 20% jäsning sker i kylen innan degen har blivit helt kall. Kalljäsning sker alltså inte i större grad, därför säger jag istället att degen får vila i kyl.


  • Fördelar med att låta degen vila i kyl

    1. Det bästa! Näringen i fullkornsmjöl blir också lättare för kroppen att ta upp. Det har med att göra att fytinsyra. Fytinsyra finns i spannmål av fullkorn och bryts ned vid långsam blötläggning. Gäller för fullkornsmjöl som är rikt på vitaminer och mineraler, i detta fall fullkornsråg. Läs mer om det här hos Livsmedelsverket, under Mineraler.

    2. Du kan dela upp arbetsbördan på 2 dagar. Enkelt och smidigt.

    3. Smaker utvecklas av en långsam jäsning.


  • Kan jag använda färsk jäst istället för torrjäst?

    Absolut! Jag bakar enbart med torrjäst då det är enkelt att förvara och håller länge, bekvämt!
    För att baka med färsk jäst så tag istället ca 10g, lös upp färsk jäst i degvätskan som har en temperatur på 36°C.


Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Bloglovin

/ Madeleine  

Vegansk kikärtsgryta med blomkål och kokosmjölk

Vegansk kikärtsgryta med blomkål och kokosmjölk

Mjölksyrad polsk saltgurka - Ogórki małosolne

Mjölksyrad polsk saltgurka - Ogórki małosolne