Vegansk minestronesoppa med rotfrukter

Vegansk minestronesoppa med rotfrukter

vegansk-minestronesoppa.jpg

Jag fortsätter med mitt sopptema. Rotfrukter är då så goda och de är faktiskt i säsong nu. Det blir därför mycket soppor för min del då rotfrukter gör en sån fin bas i de flesta soppor och grytor.

För dig som inte riktigt hänger med på det här med att jag snackar sopptema så var det förra receptet jag publicerade här på bloggen även det ett sopprecept. En het majssoppa, tur denna soppa skiljer sig ordentligt i smak och textur från mitt förra recept. Så variation blir det trots allt ändå. :)

Det är så att jag har ett recept på minestronesoppa här på bloggen sedan tidigare. Anledningen till varför jag valde att göra ett till recept är för att, varför inte? Denna gång jag lagade just denna minestronesoppa så filmade jag också så därför kommer med detta recept också en tillhörande receptvideo.

I detta recept så har jag som jag nämnde tidigare använt mig av rotfrukter som en bas. Den rotfrukt som ger en riktigt god smak till detta recept är rotsellerin.

Rotselleri är så gott!

Passa på att handla rotselleri nu när den är billig och god. Just kombinationen lök, morot och rotselleri är en klassisk kombo för att skapa en bra bas för soppor och grytor. Så kom ihåg det nästa gång du ska laga något härligt som du vill ha en bra grundsmak.

minestronesoppa-rotfrukter1.jpg

Nu till det du kanske undrar kring receptets ingredienser.

Det är så att när krossade tomater används så kan det ge ganska mycket syra till en maträtt. Används krossade tomater kan en nypa socker eller så behövas tillsättas till rätten för att neutralisera syran med lite sötma.

I detta fall så har jag använt mig av balsamico, du vet sån här svart trögflytande sirap som ofta ringlas över sallader och används mycket i det italienska köket?

Balsamico har en djup smak och jag rekommenderar givetvis att det användes för ett perfekt lyckat recept.

Är det så att du inte har balsamico hemma så kan det givetvis skippas. Kom då ihåg det här med att kanske lite socker kan behöva tillsättas, just för att få en balans mellan syra och sötma.

Morötter ger sötma till denna rätt och morötter kan vara olika söta. Så det kan även vara så att inget tillsatt socker behöves tillsättas alls.

I en klassisk minestrone så ingår ingrediensen bacon eller någon form av rökt fläsk, gris med andra ord.

Att tillsätta några droppar av liquid smoke ger denna rätt en djupare smak och umami. Så gott!

Skippa inte detta om du har rökarom hemma.

Om inte, så finns det att köpa på välsorterade matbutiker. Jag hittar det här i Sundsvall så även du borde kunna hitta det, ja om du inte bor ute på landet så att säga.

Så nu hoppas jag givetvis att ni ska gilla detta recept på minestronesoppa som jag har tagit fram.

Video för instruktioner finner du i mitt videoklipp här!

Prenumerera gärna på min youtube-kanal om du gillar att se videos som denna. :)

 

Jag har valt att satsa mycket på youtube nu så mer kommer framöver, det kan jag lova! :)

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned innan du börjar laga denna rätt!

Vegansk minestronesoppa

(- ca 2-3 portioner)

 

1 liten morot
1 liten palsternacka
1 liten bit rotselleri (100g oskalad vikt)
1 medelstor gul lök
2 vitlöksklyftor

2 dl finkrossade tomater (1/2 konsvervburk)
1 vegetabilisk buljongtärning
1 msk tamari sojasås
1 tsk lökpulver
1/2 tsk torkad basilika
ev. 2 tsk balsamico
7 1/2 dl vatten (3/4 L)

3/4 dl risoni + 2 dl vatten
Cirka 5 droppar liquid smoke (rökarom)
Malen vitpeppar, grovmalen svartpeppar och eventuellt 1 nypa socker

 

 

Gör så här

1. Skala lök och vitlök samt alla rotsaker, det vill säga, morot, palsternacka och rotselleri.

2. Tärna rotsakerna, skär dom i relativt små tärningar.

3. Finhacka lök och vitlök.

4. Värm upp lite olja i en kastrull eller i en gryta som rymmer minst 2 1/2 L. Tillsätt lök och tärnade rotsaker. Tillsätt inte vitlöken ännu då vitlöken fort bränner och får då en bitter smak.

5. Fräs grönsakerna till de har fått lite färg. Rör inte om i början inte låt de gärna få en brynt yta. På så sätt kommer mer smak med sedan till buljongen.

6. Tillsätt nu basilika, vitlök, lökpulver, tamari, buljongtärning, balsamico och krossade tomater. Rör om väl.

Om balsamico inte används så smaka då av om det behövs sötma då krossade tomater kan vara rätt sura.

Morötterna ger en naturlig sötma så det kan vara så att inte socker behövs. Om soppan är lite sur och balsamico inte tillsätts smaka då av med en nypa eller så av strösocker.

7. Tillsätt vatten, 7 1/2 dl och låt koka upp. Låt nu koka i cirka 20 minuter eller till att morötterna är mjuka, de behöver inte vara helt genomkokta eftersom soppan ska kokas lite längre då pastan ska tillsättas, men se till så att de inte känns allt för råa.

8. När morötterna känns någorlunda mjuka, tillsätt då risoni och sista mängden vatten, 2 dl. Rör om väl så att pastan inte fastnar i grytans botten.

9. Krydda med malen vitpeppar och grovmalen svartpeppar, ungefär cirka 1 nypa av varje.

10. Låt nu koka i cirka fem minuter utan lock. Koka till pastan är genomkokt och ätbar.

11. Avsluta med att tillsätta cirka 5 droppar av liquid smoke. Tillsätt denna när det endast är 1-2 minuter kvar av pastans koktid.

12. Smaka eventuellt av om någon mer krydda eller salt behövs.

13. Servera, imponera och njut!

minestronesoppa-recept1.jpg

Noteringar

  • Tänk på att ta av soppan från värmen så fort pastan är färdigkokt då pastan sväller och suger upp all buljong. Då blir soppan till en gryta istället. Har du rester kvar så får du räkna med att soppan är tjockare dagen efter.

 

Lämna gärna en kommentar om du har några önskemål på recept eller inlägg som du vill se på bloggen.

Tack till dig som läser. ♥ ♥ ♥

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Veganska kroppkakor

Veganska kroppkakor

Vegansk färspytt med glasnudlar - Minska ditt matsvinn

Vegansk färspytt med glasnudlar - Minska ditt matsvinn