Vegansk färspytt med glasnudlar - Minska ditt matsvinn
Idag har jag veganiserat en gammal favoriträtt och jag har tänkt att dela med mig av receptet här till er.
Min mamma brukar ofta göra denna rätt och när jag inte var vegan så åt jag den och gillade den väldigt mycket. Idag har jag lyckats veganisera detta recept och smaken är på pricka precis som den ska vara. :)
Så äntligen får jag njuta av denna rätt igen efter att ha varit utan den i cirka 2 år.
Rätten består av färs som man steker med de grönsaker man har hemma. Det är därför jag kallar denna rätt för en pytt.
Den mix av grönsaker jag använde mig av idag blev väldigt god. Om du inte har allt hemma kan du dubbla mängden av något eller använda något annat.
Låt oss säga att du inte har edamamebönor, testa att ersätta dom med gröna ärtor istället.
Eller om du inte har gröna bönor/haricoverts, använd samma mängd haricoverts och byt ut den mängden mot vitkål istället.
Ja, du förstår min poäng. :)
Om du inte har frysta eller färska kaffir limeblad hemma men istället har torkade så kan du testa med det, jag har dock aldrig använt sånna själv.
Har du inte kaffir limeblad så kan jag rekommendera att ta en bit färsk ingefära istället och riva ned. Helst på slutet av tillagningen så ger ingefäran mer tydlig och fräsch smak. Eller varför inte testa med citrongräs?
Jag tycker denna rätt är lika god att servera med kokt ris som med glasnudlar.
För en glutenfri rätt, använd en glutenfri färs. Receptet är i sig annars glutenfritt.
Pytten är en perfekt vardagsrätt och matlådemat . Lättlagat och smakrikt. Ta vara på det du har hemma i kyl och frys, för ett minskat matsvinn. Man tager vad man haver.
Vegansk färs med glasnudlar
( ca 2-3 portioner)
150g vegansk sojafärsk (t.ex. Hälsans kök eller Anamma)
1 liten bit vitkål (100 g)
1 medelstor morot
1 medelstor rödlök
1 liten bit zucchini (50g)
1/2 liten paprika (gul eller röd)
1 dl frysta edamamebönor (50g)
1 liten näve haricoverts (50g)
Kryddning
2 vitlöksklyftor
1 kaffir limeblad (fryst)
1 + 1/2 tsk sesamolja
1 1/2 msk tamari sojasås
2 msk sweet chilisås
1 msk lime/citronjuice
1 tsk sambal oelek
Salt och Vitpeppar efter smak
Glasnudlar för 2-3 portioner 125-200g.
Gör så här
1. Börja med att skala och hacka alla grönsaker. Tärna morot, paprika och zucchini i små bitar. Strimla vitkålen tunt och skär den i mindre bitar, så att bitarna inte är allt för långa. Skär haricovertsen i mindre bitar, dela varje skida i ungefär 3 delar.
Glöm inte att skölja vitkålen och även de andra grönsakerna. Vitkålen sköljer jag i ett durkslag när den är strimlad.
2. Skala rödlök och vitlök och skär av ändarna. Finhacka löken och skiva vitlöken tunt eller finhacka den.
3. På hög värme på spisen, värm upp 1 tsk sesamolja i en stor stekpanna. Minsta storlek 24 cm, min är 26 cm i diameter. Tillsätt eventuellt mer matlagningsolja, tex raps om du tycker det ser snålt ut. Sesamoljan är mest för smakens skull och har en stark smak så använd inte för mycket.
4. När oljan och pannan har blivit varm, tillsätt den hackade löken och 1 blad av kaffir lime. Sänk värmen på plattan till ungefär medium eller medium-hög på din spis. Bryn tillsammans i cirka 1-2 minuter, till att löken mjuknat lite.
5. Tillsätt den tärnade moroten och den finhackade vitlöken och stek på i cirka 1 minut.
6. Tillsätt färsen och vitkålen. Smaksätt med tamari och vitpeppar. Rör om.
7. Tillsätt sedan tärnad zucchini, paprika och även haricoverts. Smaksätt nu med sweet chilisås, pressad limejuice och sambal oelek. Rör om och låt stekas till grönsakerna är lagom mjuka.
Mjuka eller med lite krisp, det väljer du efter vad du själv föredrar.
8. Cirka 1 minut innan grönsakerna har uppnått önskad konsistens, tillsätt edamamebönorna. När de är genomvarma, stäng av spisens värme.
9. Avsluta med att tillsätta den sista 1/2 tesked av sesamolja. Rör om. Smaka av om det behöves mer salt, tamari, hetta, sweet chili, lime osv.
Asiatiska rätter ska ha en perfekt balans mellan sälta, sötma och syra. I denna rätt har jag använt lime för syra, tamari för sälta och sweet chili för sötman!
10. Servera med kokta glasnudlar eller ris. Toppa gärna med lite sesamfrön. Sesamfrön får det inte bara att se fint ut utan ger också extra protein och smak. Mest smak ger rostade sesamfrön.
Hur du kokar glasnudlar
Koka upp vatten i en kastrull. Tillsätt nudlarna och lägg på locket. Stäng av plattan. Låt ligga i cirka 2 minuter.
Glasnudlar är klara när de är studsiga i konsistensen men de ska inte kännas hårda eller krispiga. Häll av i ett durkslag. Skölj igenom noggrant med kallt vatten. Låt de inte ligga varma utan kyl gärna ned dom helt eller till de är max ljumna. Annars blir det en klump om de får ligga. Eller servera på direkten så de inte behöver ligga.