Receptet är i samarbete med Smiling och deras schyssta fairtrade nötter.
Inlägget är inte sponsrat i den form att jag har fått betalt, utan endast för mig att använda deras produkter i min matlagning! Så du som läsare vet. :)
Hej! Idag är det fredag, jippiie!
Idag hade jag tänkt bjuda på ett recept på en krämig och len soppa gjord på jordärtskockor. Till detta recept har jag även gjort en video som ni finner längst ner i detta inlägg.
Hoppas du gillar den och känner er inspirerade att testa detta recept! :)
Denna soppa är hälsosam och god.
Det var faktiskt första gången jag testade jordärtskockor. Jag tycker om dom, men dom har verkligen en speciell smak!
Smaken tyckte jag påminde om typ spån av färskt trä eller så, nästan lite rökig på något sett, kanske som träspån som man röker med?
Är jag helt ute och cyklar? Eller vad tycker du?
Lämna gärna en kommentar vad du tycker jordärtskockor har för smak.
För att göra denna soppa sådär extra god och perfekt slät och krämig så har jag tillsatt cashewnötter.
Jag tänker att ofta när man gör slätmixade soppor så är det gott med någon form av "grädde" i som rundar av smaken och gör det hela lite fylligare.
Cashewnötterna blöttlägges och när man mixar de med den heta vätskan så blir det som en perfekt hemmagjord cashewnötsgrädde.
Låter inte det helt perfekt?!
Anledningen till varför, iallafall jag tycker det blir helt perfekt, är för att jag gärna undviker att laga mat med olja. Jag tycker om att använda mat och indredienser i sin fulla form.
Att ta vara på hela cashewnötterna då gör ju att man även får med alla nyttiga fibrer, mineraler och vitaminer. Allt som man behöver för att klara av den långa och kalla vintern.
Hoppas nu ni gillar detta recept, och var inte rädd att lämna en kommentar om du undrar över något! :)
Jordärtskocksoppa
(2-3 portioner)
1/2 kg jordärtskockor
2 medelstora mjöliga potatisar (King edward)
3 små gula lökar
2 stora vitlöksklyftor
1 grönsaksbuljongtärning
1 krm vitpeppar
1 krm grovmalen svartpeppar
6 dl vatten
50g Smiling naturella cashewnötter
1 dl kokhett vatten
1 msk färskpressad citronjuice
1/2-1 tsk vitlökspulver
2 msk hackad gräslök
Gör så här
1. Börja med att blötlägga cashewnötterna. Väg upp 50g cashewnötter, täck de rikligt med vatten och rör om. Låt mjukna i minst 2 timmar.
2. Skala jordätskockorna och potatisarna. Skär de i jämnstora bitar.
3. Skala och finhacka löken.
4. Krossa vitlöksklyftorna med knivbladet för att lätt kunna ta bort skalet. Spar klyftorna hela.
5. Tillsätt alla rotsaker, vitlök och lök till en kastrull/gryta.
6. Tillsätt vitpeppar, svartpeppar, grönsaksbuljong och vatten. Låt koka upp, låt sedan småkoka till rotsakerna är mjuka och soppan är relativt tjock.
7. Släng vattnet cashewnötterna blötlagts i och skölj av dom.
8. Tillsätt blötlagda cashewnötter, 1 dl hett vatten och citron, tillsätt även 1 dl av soppans buljong. Mixa detta slätt och krämigt.
9. Tillsätt sedan resten av soppan och mixa slätt.
Om man vill ha soppan tjockare så skippar man det kokheta vattnet, 1 dl, och kör då endast på soppan som vätska.
10. Värm upp soppan igen och tillsätt gräslök.
11. Smaka av med vitlökspulvret, och om det behövs eventuellt mer salt och peppar.
12. Servera gärna med en god skiva bröd, och pressa över lite citron. Njut av den lena och värmande soppan.