Konsten att koka soppa på en spik

koka-soppa-pa-en-spik.jpg

Som jag har nämnt tidigare här på bloggen så fullkomligen älskar jag soppor!

Jag äter soppor i olika varianter året om. Givetvis så har jag dock en bättre aptit för soppa såhär i hösttider.

Jag tänker mig att även den som inte är lika tokig i soppa som mig, nog kan ha ett litet sug någon gång under hösten/vintern efter en god värmande soppa. Ja, det iallafall om man befinner sig i sverige eller något annat land som har en kall höst och vinter.

Så ofta som jag kokar soppa så kom jag fram till denna smarta idé att göra ett inlägg här där jag skriver ner alla tips, kring råvaror o.s.v om hur jag tänker för att lyckas med mina sopprecept.

Det finns då olika metoder och smaksättningar som jag tänker på hur jag kombinerar och tar fram vid ett nytt sopp-recept.

Min tanke är nu att lista all min kunskap som jag har kring sopp-kokande för att lära just dig hur du själv kan lyckas koka soppa på en spik.

Att kunna koka goda soppor är billigt och näringsrik och jag själv tycker det är en väldigt användbar kunskap att ha.

Så följ nu guiden nedan och ta del av mina tips, så ska du se att du också kan trolla fram ett gott recept på en soppa i din egen smak. :)

 

 

Steg 1 ~ Vad finns hemma?

Ta en titt kylen vad den har att erbjuda just idag. Fokusera på grönsaker och rotfrukter. Det gör inget om saker och ting börjar se halvvisset ut, bara det inte är mögelprickar över hela grönsaker så är det okej att koka soppa på.

Ibland kan t.ex. en lök ha mögelprickar på skalet, det kan helt enkelt bero på att den har legat lite för fuktigt. Skär upp löken och kolla så den inte är slemmig inuti. Vanligtvis kan man bara ta bort det yttre på löken och så är den faktiskt helt användbar och fräsch inuti.

Så släng aldrig mat i onödan! 

Det du behöver är i grund och botten grönsaker, mer mättande och vad som gör en soppa perfekt är stärkelse i form av rotsaker, gryn och baljväxter. 

Viktigast i en soppa är och kommer alltid vara någon form av lök, glöm aldrig löken!

 

 

Steg 2 ~ Vilken sorts soppa blir det?

Givetvis så kan man kombinera exakt vad som helst och vad man vill i en soppa, det finns inga lagar och regler för det. Men så finns det ju även vissa kombinationer som blir godare än andra.

Det gäller att förstå varför man lyckas eller inte. Jag tänkte därför berätta hur jag tänker, jag har lärt mig av mina egna misstag, givetvis.

Först och främst måste man ha lite klart för sig vad man är sugen på och vad man vill göra. Vill du göra en soppa med mycket buljong och med bitar som flyter omkring, vill du göra en slät soppa, eller vill du göra en tjock och mättande soppa?

 

 

För en tjock och mättande soppa

vegetarisk-soppa.jpg

Till exempel, potatis och purjolökssoppa, ärtsoppa osv... 

- recept på denna soppa (på bilden) finns längre ner i inlägget.

Här kan man i princip blanda i vad man vill, och det är lite det som är charmen med denna typ av soppa. Denna typ av soppa är verkligen "att koka soppa på en spik".

Trevligast kan vara att behålla samma storlek på alla grönsaker. Till exempel att man tärnar, finhackar eller river allt.

I receptet på soppan nedan har jag rivit alla grönsaker grovt och har då fått ett jämt och gott resultat där smakerna går ihop väl.

En tjock soppa blir oftast tjock genom att man tillsätter något som anses mättande och kan kokas mosigt, till exempel potatis eller någon form av baljväxt.

Ibland kan det även vara gott att bara dra runt ett drag med stavmixern så att man mosar till det lite, men inte fullständigt, och så går allt ihop lite bättre!

 

 

För en buljongig soppa

vegansk-kycklingsoppa.jpg

Till exempel minestronesopparödbetssoppa, k*cklingsoppa osv. 

Tillsätt minst en rotsak. För denna typ av soppa, gärna morot, palsternacka eller rotselleri/stjälkselleri. Det bästa är i många fall allihopa för en bra grundbas.

Dessa tre passar bra att ha i buljongaktiga soppor då de inte är så rika på stärkelse och därför inte gör soppan tjock, men ger givetvis en bra smak.

Sedan kan du tillsätta vilka typer av grönsaker du vill. I denna typ av soppa är det viktigt att ha skurit allt i jämnstor storlek så det kokas jämt och det är oftast trevligast med jämnstora bitar i en buljongsoppa.

I en buljongsoppa kan det också vara viktigt att tänka på koktiden på de olika grönsakerna om du vill ha en jämn textur på alla, så att vissa inte är överkokta osv.

Till exempel kan det vara bra att vänta med de frysta/färska ärtorna och tillsätta dom under de sista minutrarna så de inte blir sönderkokta.

Ofta har man morot först av allt i en soppa då det är den rotsak som tar längst tid att koka. I denna typ av soppa kan man ha i så mycket grönsaker man vill och det blir oftast gott ändå.

Vill du tillsätta bönor i denna typ av soppa så bör det vara bönor som är förkokta, dessa tillsätter du då mot slutet, eller tidigast under halva koktiden.

Tänk på att bönor lätt blir mosiga och gör buljongen tjock, då blir det mer av en mosig mättande soppa som jag beskrev tidigare.

Vill du tillsätta pasta eller ris så får du tänka efter hur lång tid du vill att grönsakerna ska koka.

Ris kan ta lång tid att koka och bör därför tillsättas samtidigt som vätskan. Pasta kokar fort och bör därför tillsättas mot slutet.

Tänk på att denna typ av ingrediens suger upp mycket vätska så mer kommer att behöva tillsättas om du fortfarande vill ha en buljongig soppa.

 

 

För en slätmixad soppa

kramig-jordartskockssoppa.jpg

Till exempel jordärtskockssoppa, pumpasoppa, potatis & broccolisoppa osv...

När det kommer till slätmixade soppor tycker jag man bör vara noggrann med vilka grönsaker man blandar. Gå gärna efter färg.

Låt oss säga att du ska göra en linssoppa på röda linser. Förutom lök och vitlök som går i det mesta så kan jag då själv tycka att det blir godast med andra röda grönsaker.

Till denna soppa passar då tex tomat, röd paprika, morot, sötpotatis osv.

Om man blandar flera olika grönsaker som alla har olika färger till en slätmixad soppa så kan soppan bli väldigt god, men färgen kan däremot bli mindre aptitlig och brun/grå.

Viktigast av allt när det kommer till slätmixade soppor är att inte blanda grönsaker som är för vattniga eller fibriga.

Vanligtvis behövs någon form av stärkelse som gör det hela mer mättande och lent och binder ihop alla smaker på ett trevligt sätt.

Undvik att koka ihop grönsaker som innehåller mycket fibrer och är svårsmälta. Dessa kan då vara svåra att slätmixa med gott resultat. Till exempel grönkål.

Önskar du då grönkål kan man alltid tillsätta det på slutet, när soppan redan är mixad, så får man lite mer textur på det hela.

 

 

Steg 3 - Övning ger färdighet

 

- Desto mer tid du spenderar i köket, desto mer lär du dig, och desto lättare kommer det att gå.

Som nybörjare kan det vara svårt att veta vad man vill kombinera och bör kombinera. Vissa smaker gifter sig bra med varandra och andra inte. Detta lär man sig och allt eftersom bygger man upp som ett smakminne.

Vet jag att jag har ett litet utbud att gå efter till att koka soppa på, då tänker jag hårt och försöker få fram allt som mitt "smakminne" har lagrat.

Vips, så vet jag vad jag kan tillsätta till just de få ingredienserna för att det ska bli någonting gott av det hela.

... Och det var lite så jag kom fram till detta recept, då jag kokade soppa på en spik hemma. Precis som jag gör så många andra dagar.

Här får ni receptet nedan då detta blev en lyckad soppa. Var inte rädd för att misslyckas, det är då du lär dig!

Hoppas att just DU nu har använding av denna guide och känner dig redo att göra just det, koka soppa på en spik! 

mattande-gronsakssoppa.jpg

 

Koka soppa på en spik

(- Hör till kateogrin tjock och mättande, ca 3 portioner)

 

1/2 stor sötpotatis
1 1/2 medelstor palsternacka
1 gul lök
1/2 litet blomkålshuvud
1 1/2 dl torra röda linser
1 vitlöksklyfta
1 lantbuljongtärning
2 små torkade chilisar
2 tsk herbes de provence
1 tsk lökpulver
1/2 tsk vitlökspulver
1/2 tsk gurkmeja
1 krm vitpeppar
1 nypa grovmalen svartpeppar
1-2 nävar ärtor
Ca 1/2 till 1 L vatten

 

 

Gör så här

1. Skala och finhacka lök och vitlök.

2. Skölj blomkålen noggrant, skär bort roten och ta bort bladen, riv den sedan grovt.

3. Skala sötpotatis och palsternacka och riv grovt.

4. Tillsätt alla ingredienser till en gryta, förutom ärtorna.

5. Tillsätt vatten till det når ytan av alla ingredienser.

Tillsätt även mer sedan om det behövs, linserna suger åt sig mycket vätska, Tillsätt till önskad tjocklek under kokningens gång.

6. Låt koka upp. Låt smakoka i cirka 30 minuter eller till alla grönsaker samt linser är mjuka och till det att allt har kokat ihop väl.

7. Smaka av med salt och peppar och eventuellt mer av någon krydda.

8. Mixa eventuellt ett tryck med en stavmixer, det ska inte bli slätt, det ska bara mosas ihop lite lätt, men fortfarande vara en soppa med bitar i.

Se bild ovan.

9. Tillsätt frusna ärtor, låt de kokas varma.

10. Servera och njut. Servera gärna med lite nötter eller frön, samt en god bit bröd till.

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Krämig vegansk jordärtskockssoppa

Tre veganska grötfrukostar