Hemmagjort cashewnötssmör i Vitamix

Hemmagjort cashewnötssmör i Vitamix

Hemmagjort nötsmör i en vitamix, går det?

Njaaaee… jaa typ…

Att göra eget nötsmör av cashewnötter var ett EXPERIMENT. Jag vann i en tävling på instgram nötter & nötsmör från Rutasoka. Nötsmöret var drömmigt GOTT! Helt ljuvligt! Jag ville därför testa att göra ett rostat cashewnötssmör själv hemma nu när jag hade mycket nötter. Så med det sagt…

Varning! Det går att göra cashewnötssmör i en vitamix men min motor blev överhettad och vitamixen stängde av sig själv. Att göra detta nötsmör blev därför en 2-dagars process för mig.

Det är också värt att köpa en färdig burk med nötsmör från ex. Rutasoka om man vill bespara sin mixers motor…

Testa göra eget cashewnötssmör om du vill! 😃 Jag gör det kanske igen om jag känner mig tålmodig och verkligen är sugen på cashewnötssmör. 😅

Viktigt att veta om cashewnötter & så kallade blood cashews:

Har du hört talas om blood cashews?
2011 skrevs i en rapport från människorättsorganisationen Human Rights Watch som hävdar brott mot mänskliga rättigheter för de arbetsförhållanden som rådde i Vietnams cashewindustri. Narkotikamissbrukare erbjöds terapi i form av jobb av förädling av cashewnötter. Arbetsförhållandena innebar, misshandel, låg inkomst och mat & vatten fråntogs arbetarna.

Källa: Human rights watch & wikipedia

Cashewnöten är egentligen inte är en nöt utan en frukt. Cashewäpplet innehåller naturligt frätande ämnen. Många arbetare tvingas arbeta utan skyddskläder vilket resulterar i att de får frätskador på händerna.

Fråga dig själv nästa gång du handlar cashewnötter, var & hur har denna produkt producerats? Det är nämligen så att 60% av världens cashewnötter odlas av bönder i Afrika men endast 5-10% förädlas lokalt av arbetarna där vilket resulterar i att lokala arbetsmöjligheter går förlorade. 

Källa: Smiling, Rutasoka, SvD

Läs gärna mer om detta, jag rekommenderar att du läser de länkade källorna från Smiling, SvD & Human Rights Watch!

Cashewnötssmör

Du behöver:

  • Minst 350g naturella cashewnötter
    - välj ansvarsfullt förädlade nötter, ex. från Rutasoka/Smiling

  • Salt av valfri sort

  • Vitamix / tålig höghastighetsmoxer / tålig matberedare




Gör så här:

1. Värm ugnen till 225°C.

2. Väg upp minst 350g cashewnötter, ta gärna mer med fördel! Nötterna kommer att minska i volym när de mixas. En för liten mängd nötter kommer göra att det inte kommer blandas ordentligt i mixerkannan då det måste nå över mixerns knivblad.

3. Rosta nötterna på en plåt klädd med bakplåtspapper i ca 5-10 min. Håll koll hela tiden. Cashewnötterna bör vara lätt rostade, desto mer rostade desto djupare och mer bränd smak får nötsmöret i slutändan. Välj själv, det är en smaksak.

4. Låt nötterna svalna. Mixa nötterna i din Vitamix. Skrapa ned från mixerkannans väggar emellanåt. Använd vitamixerns “tamper” för att hjälpa massan att komma ned mot knivbladen som roterar i botten.

5. Fortsätt till oljan gått ut ur nötterna och ett nötsmör börjar formas. Mixa lite till när ett tjockt nötsmör har börjat formas. Då blir det ett fint nötsmör tillslut. Smaka av med salt och mixa så det bara precis blandas runt.

6. Förvara i en glasburk i rumstemperatur. Håller troligtvis i ett par veckor. Ät & Njut. Testa gärna att bre på cashewnötssmör på en lättsaltat majskaka, toppa med en nypa salt.

Detta inlägg är inte sponsrat! Jag vill bara dela med mig av produkter jag själv tycker är schyssta & värda att köpa.


Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Bloglovin

/ Madeleine  

Vegansk jordgubbstårta med jordgubb och rabarbermousse

Vegansk jordgubbstårta med jordgubb och rabarbermousse

Vegansk overnight oats med choklad

Vegansk overnight oats med choklad