Vegansk tårtbotten - Hög och lättbakad

Vegansk tårtbotten - Hög och lättbakad

vegansk-tartbotten.jpg

Lyckas med din veganska tårtbotten!

Detta recept är välbeprövat må jag lova. Jag har jobbat med det sedan någongång före 2019. Det har givetvis under tiden blivit en del bottnar bakade hemma men jag har också använt mig av mitt recept (stolt) då jag tidigare jobbade på ett café. Vi tog emot en del veganska tårt-beställningar och det var jag som bakade denna tårtbotten där då.

Receptet är detsamma och har varit det sen dagen då jag tog fram det och var nöjd med det, någongång för minst 3 år sedan. ;)
Däremot så har jag under åren kommit fram till lite olika knep, i tillvägagång, som gjort att tårtbotten bara blivit bättre och bättre.


Därför har jag nu 2 viktiga punkter som jag vill att du ska ha läst innan du börjar baka. Dessa två punkter är också vägen till hur du får en perfekt vegansk tårtbotten!

Här kan du se en video för detta recept! 👍

1. Formens storlek!

Detta recept kräver en form som är mindre än de flesta som vi är vana med här i Sverige. Du behöver en form på storleken 15 till 17 cm i diameter, formen ska ha höga kanter och en löstagbar botten.

Denna (15 cm) har jag använt på bilden ovan, har haft den i säkert snart 10 år nu! Jag använder också en springform på 17 cm av märket Ernesto som jag för ett par år sedan köpt på Lidl (visas i videon!).

Har du en form på 18-19 cm så bör du testa att göra 1 1/2 sats med smet, dvs 50% mer smet!

En större form (21-26 cm) rekommenderar jag INTE att använda för detta recep! Stora formar varför du misslyckas med en vegansk tårtbotten. De blir låga och breda. Skulle du baka en hög tårtbotten på 24 cm skulle det resultera i en gigantisk tårta på minst 20 bitar (gissar jag!). Liten & hög är idealiskt för att lyckas med en vegansk tårtbotten.

2. Cake strips för mjuka kanter och en slät yta (d.v.s ingen kupol-topp) !

Jag hade några problem längs vägen under utveckling av detta recept. Dessa var att…

Kanterna blev för hårt bakade. Vilket gjorde att det var svårt att dela botten i 3 lager utan att det lätt sprack. Så vill vi inte ha det!

Jag fick dessutom en topp på tårtbottens yta, inget fel med det men onödigt att behöva trimma toppen varje gång.

Lösningen på dessa två problem fann jag i så kallade “Cake strips”!
Cake strips är alltså som en klädsel för bakformen. Du blöter den i kallt vatten och klär den runt formen.

Vad dessa cake strips gör är:
- Bakformens kanter kyls ned, då bakas kakans kanter inte lika fort i ugnen. Kakans kanter och kakans mitt kommer bakas i samma takt vilket ger en jämn resning av kakan i ugnen när den bakas.

- Detta ger det önskade resultatet med en jämn yta samt mjukare kanter som gör kakan lättare att skära i utan att det spricker.

Eftersom jag själv försöker konsumera mindre och kör köpfritt så har jag gjort mig en egen cake strip. Det var lätt som en plätt och inget du behöver känna är krångligt. Se nedan hur du gör din egen cake strip!

Gör din egen cake strip!


Varning!

Du gör detta på egen risk! Håll koll första gången du använder den så att tyget inte börjar brinna! Se till att tyget är blött och fuktigt. Använd inget som är gjort av plast. Mina är troligtvis 100% bomull.

Jag gör min egen lata version. Själv lärde jag mig från denna sida! Ta en titt på den du med för att se hur man gör steg för steg. Jag använder inte frotté som de verkar använda där.

Du behöver:

  • En kökshandduk (som kan offras att klippas sönder)

  • Sax

  • Ev. nål och sytråd

  1. Mät hur hög din form är. Min är ca 7 cm. Klipp handduken längs med långsidan så att du får en längd som ska vara lika hög eller eventuellt lite högre än din kakform.

  2. Om handduken är för kort för att kunna överlappa dess ändar runt formens omkrets så klipp ut en till längd i samma höjd och sy ihop dessa två längder. Det gjorde jag.


    Gör den med fördel ganska lång så att den kan viras runt mer än 1 varv, på så vis blir det tjockare lager runtom formen och det ger då mer kyla.

  3. Sedan är den redo att användas. Du kan säkert fästa tyget på något smart sätt med en säkerhetsnål men jag brukar endast stoppa in ändan på insidan av tyget där det överlappar så fäster det sig självt. Den behöver inte sitta supertajt runt formen, bara den sitter.

recept-vegansk-tartbotten.jpg

Vegansk tårtbotten

(1 st hög tårtbotten, diameter 15 till 17 cm, 8-bitars)


180g vetemjöl
180g strösocker
60g potatismjöl
2 tsk bakpulver
2 tsk vaniljsocker
1/2 tsk salt

100g kikärtsspad
75g hett vatten
65g neutral olja (ex. rapsolja - ej kallpressad)

Gör så här

1. Börja med att förbereda allt så kommer det sedan gå väldigt snabbt och enkelt att baka denna tårtbotten. Värm upp ugnen till 150°C. Detta gäller för en vanlig ugn, d.v.s inte varmluft.

2. Koka upp vatten. Låt det stå medan du går vidare med nästa steg. Vattnet ska vara hett, men inte kokande ca 70-80°C.

3. Smörj en hög form i storleken 15-17 cm i diameter. Använd margarin eller olja.

4.Klipp därefter ut en rund bit av ett bakplåtspapper som ska täcka formens botten. Klipp även ut längder av bakplåtspapper som ska täcka formens väggar. Fettet i formen hjälper bakplåtspapperet att fastna.

5. Börja nu med smeten. Väg (viktigt!) upp och sikta ned de torra ingredienserna till en skål. Dessa är vetemjöl, strösocker, potatismjöl, bakpulver, vaniljsocker och salt.

6. Blanda samman väl. Att sikta ingredienserna hjälper att undvika klumpar i mjöl och bakpulver.

7. Väg upp och tillsätt de blöta ingredienserna till de torra. Det vill säga tillsätt kikärtsspad, neutral olja och det varma kokta vattnet.

8. Blanda samman försiktigt med en slickepott eller visp. Rör ut klumparna. Att det finns lite små klumpar kvar gör inget. Lämna inga större klumpar då de kan bli kvar efter gräddning.

Överarbeta INTE smeten då den innehåller gluten. Läs mer om varför i mina noteringar längst ned i detta inlägg.

9. Tillsätt smeten till den smorda och klädda formen. Lägg formen på en plåt klädd med bakplåtspapper. Bakplåtspapperet är till som skydd ifall att formen skulle läcka lite.

10. Tag din cake-strip. Blöt den under kranen med kallt vatten. Vrid ur lite grann. Det ska inte droppa vatten av den men den ska inte heller bara vara lite fuktig. Klä den sedan runt din kakform.

11. Grädda kakan mitt i ugnen i 150°C i cirka 90 minuter. Öppna inte ugnsluckan under gräddnings-tiden, speciellt inte under de första 60 minutrarna. Då kan kakan sjunka ihop.

12. Kolla att kakan är klar med en sticka. Låt kakan svalna i formen på ett ugnsgaller i 5-10 minuter. Ta därefter försiktigt ut kakan ur formen och låt den svalna helt på ett bakplåtspapper, gärna på ett galler.

13. Dela den svalnade botten i 3 delar (även 4 lager kan gå bra om en form i storlek 15 cm använts). Botten går utmärkt att frysa in för senare bruk.

14. Ett varmt tips att följa! Vid fyllning av denna tårtbotten så blir tårtan som allra godast om den får stå och safta sig i kylen i 1-2 dygn innan den spacklas och dekoreras för att ätas. En tårta som får stå och saftas blir inte bara saftigare men också smakrikare. Det beror på att lagren går ihop och smakerna blir till ett, den delar sig alltså inte.

äggfri-tårtbotten

Noteringar

Tips för att lyckas:

  • Rör ej kraftigt och länge i recept för mjuka kakor som innehåller vetemjöl. Vetemjöl innehåller gluten. I recept för mjuka kakor så vill du inte överarbeta detta gluten. Arbetar du glutenet så blir smeten elastisk, kakan blir då seg och kompakt efter gräddning. Kom ihåg! En bröddeg vill du arbeta för att få en elastisk och lättarbetad deg, en kaksmet vill du inte arbeta och få elastisk!

  • Öppna aldrig ugnen under baktid. Då släpper du in kall luft i ugnen och kakan bakas på fel temperatur, den riskerar då att sjunka ihop. (Gäller speciellt kakor med ägg i, men sådant bakar vi inte med på denna sida!)

  • Kolla med sticka så att kakan är klar. Använd en potatissticka, en tandpetare, grillpinne eller liknande. Kommer stickan ut torr och inte kladdig så är kakan troligtvis också klar. Tänk på att baktiden på recept varierar då alla ugnar beter sig olika!

  • Väg ingredienserna i detta recept! Detta är otroligt viktigt för att du ska lyckas med denna tårtbotten. Vetemjöl är en knepig ingrediens då du kan packa det olika hårt för varje dl-mått du tar. Det gör att du antingen kan få för mycket mjöl i smeten eller för lite, vilket i slutändan givetvis ger olika och ojämna resultat. Lika viktigt är det därför att väga de blöta ingredienserna i just detta recept.

  • Tårtbotten utan ägg…
    Eftersom att denna tårtbotten inte innehåller ägg så kan den aldrig bli lika luftig och moln-liknande i konsistens som en tårtbotten med mycket och väl vispade ägg. Det är fakta! Denna tårtbotten blir smakrik, luftig (för att vara utan ägg) och saftig. Däremot så kan den lätt bli torr om den inte fylls och står i ett par dagar. Så mitt tips är att du fyller den ordentligt och låter den stå & saftas i kylen i 1-2 dygn innan den spacklas och dekoreras. Snåla inte heller med fyllning. I kombination med mousse brukar jag alltid använda sylt. Frys gärna in tårtbotten om den inte ska användas samma dag eller dagen därpå.

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine  

Vegansk overnight oats med choklad

Vegansk overnight oats med choklad

Vegansk kladdkaka med hallon & nougat

Vegansk kladdkaka med hallon & nougat