Glutenfria och veganska kärleksmums

Glutenfria och veganska kärleksmums

glutenfria-veganska-karleksmums.jpg

Glutenfria och veganska kärleksmums, snoddas, mockarutor, chokladrutor… kärt barn har många namn!

Söker du efter ett recept på kärleksmums som är allergi-vänligt så har du hittat rätt. Denna mjuka och saftiga kaka har jag bakat vegansk men jag vill också berätta att detta recept är bra för den som har allergier. Dessa kärleksmums är nämligen fria från ägg, mjölk, gluten, vete, nötter och baljväxter.

Ett recept som ger dig kärleksmums som är luftiga, fluffiga, mjuka och saftiga. Inga torra glutenfria kakor här inte!

Jag har länge jobbat med detta recept och jag har test-bakat dessa kärleksmums säkert minst 8 gånger för att få receptet att bli perfekt. Har du däremot väldigt svårt för bovetemjöl så kanske du känner av smaken i denna kaka. Detta är däremot inte något som jag märker av utan jag tycker smaken av choklad är dominerande.

Vänligen läs noteringarna längst ned i detta inlägg för att lyckas med ditt bak. Lämna gärna en kommentar eller skicka iväg ett mejl om du har några funderingar så hjälper jag dig. ☺️Med många timmar och all kärlek som jag lagt ned på detta recept så hoppas jag att du kommer uppskatta receptet lika mycket som jag. Lycka till! ❤️

glutenfria-aggfria-karleksmums.jpg

Glutenfria och veganska kärleksmums

(1 ugnsform 21x21 cm, volym max 2L / 9 bitar)

Torra ingredienser:
180g strösocker
70g bovetemjöl
35g potatismjöl
25g kakao
2 tsk vaniljsocker
2 tsk bakpulver
1 1/2 tsk fiberhusk
1/4 tsk bordssalt


Blöta ingredienser:
200g kokt varmt vatten + 1 tsk snabbkaffe (alternativt 200g bryggt kaffe)
75g neutral olja (ex. rapsolja)


Glasyr till kärleksmums:

2 dl florsocker
2 msk kakao
2 msk kokt varmt vatten
1 tsk snabbkaffe (valfritt)
1/2 msk neutral olja (ex. rapsolja)
1/2 msk vaniljsocker
1 krm bordssalt

För dekoration:
Riven kokos
Strössel
Ev. bordssalt eller havssalt
… eller annan valfri topping


Gör så här:


1. Börja med att värma upp ugnen till 175°C. Temperaturen gäller för vanlig ugn och inte varmluft.

2. Koka upp vattnet. Tillsätt 1 tsk snabbkaffe, rör om. Ställ undan till senare.

3. Använd en sikt för de torra ingredienserna. Väg upp strösocker, bovetemjöl, potatismjöl och kakao. Sikta ned alla torra ingredienser i en bunke/skål. Blanda därefter samman de torra ingredienserna väl.

4. Väg upp oljan. Tillsätt de blöta ingredienserna till de torra, dessa är 200g kaffe och olja. Kaffet ska vara varmt/hett.

5. Blanda samman de blöta ingredienserna med de torra. Använd en visp för att vispa sönder alla klumpar. Smeten ska vara helt slät. Smeten ska vara lös. Låt smeten svälla i ca 5 min. Klä undertiden ugnsformen.

6. Klä en ugnssäker och fyrkantig bakform (ej glasform!) med bakplåtspapper. Formen ska ha en volym på max 2L.

7. Tillsätt smeten till bakformen. Grädda kakan mitt i ugnen på en ugnsplåt i ca 30 min. Baktiden kan variera hos olika ugnar.

8. Kolla med en sticka om kakan är klar. Kommer stickan upp ren eller med torra kaksmulor på så är kakan klar. Är stickan kladdig med smet på så behöver kakan gräddas längre.

9. Låt kakan svalna i formen i ca 5-10 minuter. Ta försiktigt ut kakan ur formen genom att stjälpa den ur formen. Låt kakan därefter svalna helt på ett galler.

För glasyren:


1. Mät upp och tillsätt florsocker, kakao, vaniljsocker och salt till en skål.

2. Blanda samman varmt vatten och snabbkaffe. Tillsätt kaffe och olja till skålen.

3. Rör med en gaffel eller en liten slickepott till en helt slät glasyr.

4. Bred på glasyren på den avsvalnade kakan, använd en liten slickepott/spatel eller en smörkniv.

5. Slutligen dekorera kakan med riven kokos och/eller strössel. Toppa gärna med någon nypa bordssalt eller flingsalt om så önskas.

6. VIKTIGT! Låt kakan stå framme i rumstemperatur i någon timme innan den skärs upp i bitar. Glasyren ska ha stelnat på ytan. Kärleksmumsen riskerar annars att smula sönder lite. Kakan är väldigt färsk och saftig som nybakad och behöver därför stå till sig lite för att bli lättare att dela.

7. Skär upp til ca 9 stora bitar eller 12 mindre. Då kakan skärs upp är det lätt att det fastnar mycket glasyr och kaksmulor på kniven. Gör därför rent kniven med varmt vatten mellan varje snitt. Läs noteringarna nedan!

8. Förvara kakan i en tätsluten låda i rumstemperatur eller frys in den för att hålla den färsk. Kakan är även utsökt att äta direkt kall från frysen! Kakan håller sig saftig i rumstemperatur i minst till dagen därpå.

veganska-glutenfria-karleksmums-recept.jpg

Noteringar:

  • Varför står ingredienserna i vikt?
    Anledningen till varför jag väger ingredienserna är eftersom att när man måttar torra ingredienser för mjuka kakor så är det väldigt lätt att få ett ojämnt resultat. Mjöl kan packas olika hårt i dl-mått när du mäter, vilket ger olika mycket i vikt, vilket i sin tur ger ojämna resultat. I glutenfri bakning är det ännu känsligare med de torra ingredienserna då glutenfritt mjöl lätt gör kakor torra, därför är det viktigt att använda sig av rätt mängd i vikt. Allt för att du ska lyckas med din kaka. Du kan givetvis testa att måtta istället om du inte äger en våg men med det sagt så kan inte jag lova dig ett perfekt resultat.


  • Följ dessa tips för att kakan ska hålla ihop i fina rutor när du skär!
    Tips 1: Först och främst är det viktigt att kakan får stå till sig i rumstemperatur i några timmar innan den skärs upp i bitar. För att den ska bli fastare och hålla ihop helt enkelt. Trots att kakan svalnat så den mer ömtålig som nybakad.

    Tips 2: Skölj rent kniven med varmt vatten och torka därefter rent kniven med en kökshandduk, gör detta vid varje större snitt som du skär i kakan. Desto mer kaksmulor som fastnar på kniven desto mer av kakan kommer att fortsätta följa med upp på knivbladet när den skärs. Ett tips för att få hela och rena rutor är att inte lyfta kniven uppåt när du ska ta ut den ur kakan. Det är bättre att dra den längs med kakan och mot skärbrädans botten, ut från kakan. Annars följer kakan och glasyren lätt upp med på kniven.

  • Viktigt! Tänk på att välja rätt storlek på bakformen.
    Denna kaka blir ganska liten. Receptet ger 9 större rutor. Det kan vara svårt att hitta en form som har samma mått som den som jag har använt, 21x21 cm. Klicka här för bild. Välj därför en ugnsform i metall som rymmer max 2l. Har formen för stor volym så kommer kakan att bli platt som en pannkaka. Har formen en mindre volym än 2L så går det ändå men tänk då på att kakan kommer bli högre vilket också innebär att den behöver gräddas längre.

  • Vilken ugnsform ska jag välja?

    I receptet har jag skrivit att du inte ska välja en ugnsform av glas. Anledningen till det är för att glas tar längre tid att värma upp i ugnen samt att det behåller värmen längre. Detta kan resultera i att kakan bakas ojämnt. Välj därför alltid en ugnsform i metall när du ska baka.

  • Vad ska jag ta istället för kaffe?

    Om du inte har snabbkaffe hemma så kan du helt enkelt använda vanligt bryggt kaffe. Gillar du inte kaffe så använd då istället 200g kokt varmt vatten i kakan och använd i glasyren varmt eller kallt vatten. Den mjuka kakan smakar inte kaffe utan kaffet i smeten förhöjer chokladens smak. Det kan därför vara värt att endast utesluta kaffet från glasyren. Vilket som går givetvis bra ändå!

glutenfria-veganska-snoddas.jpg

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine  

Vegansk plommonkaka med havresmul

Vegansk plommonkaka med havresmul

Vegansk granola - recept med övermogna bananer

Vegansk granola - recept med övermogna bananer