Vegansk granola - recept med övermogna bananer

Vegansk granola - recept med övermogna bananer

recept-overmogna-bananer.jpg

Övermogna bananer kan lätt kännas som ett problem…
Detta är ett recept på granola där jag använder mig av just övermogna svarta bananer. Det är en bra känsla att kunna minska sitt svinn på bananer. Som bonus får du också ut ny mat, en granola som faktiskt har en väldigt lång hållbarhet. Det blir att du förlänger livet på dina bananer som annars kanske riskerar att hamna i soporna. Länge leve brun-prickiga bananer! 😃

Recept med äpplen? Detta recept är magiskt på det sätt att du också kan ta vara på äpplen! Vissa år ger äppelträden enorma mängder äpplen. Vad ska man göra med alla äpplen? Äppelmos är en enkel lösning. Äppelmos är däremot kanske inte en favorit att äta i stora mängder. Jag har överblivet äppelmos hemma som bara ligger...
Äppelmoset använder jag i detta recept istället för övermogna bananer. Fungerar alldeles utmärkt!

Minska ditt matsvinn och känn dig lite som en hjälte i din egen vardag, det gör iallafall jag! 😉

Vegansk granola på övermogna bananer

( 1 plåt granola)


Torra ingredienser:
7 dl havregryn
4 dl dinkelflingor
1/2 dl linfrö
1/2 dl riven kokos
1/4 dl solrosfrö
1/4 dl pumpafrö
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk kanel
1 krm bordssalt

Blöta ingredienser:
1 1/2-2 medelstora övermogna (svarta/prickiga) bananer
…eller 1 1/2 dl äppelmos*

Gör så här:

Kolla gärna in detta video-klipp som visar hur jag gör granolan!

1. Värm upp ugnen till 175°C (vanlig ugn, ej varmluft). Skala bananerna. Mosa bananerna på en tallrik med en gaffel. Mosa till det blivit rinnigt och lite som en puré, inga större klumpar ska finns kvar.

2. Mät upp och tillsätt alla torra ingredienser till en bunke/skål. Blanda samman ingredienserna väl.

3. Tillsätt de blöta ingredienserna till de torra. Alternativt så kan äppelmos användas istället för övermogna bananer.

4. Blanda samman de blöta ingredienserna med de torra väl. Använd gärna händerna. Se till så att banan/äppelmoset har fördelats jämnt i hela blandningen.

5. Klä en plåt med bakplåtspapper. Fördela granolan på en plåt. Bred ut till ett jämnt lager av granola, små “granola-klumpar” kan finnas men större bör tas sönder då de annars bakas mer ojämnt och kan bli sega eller stenhårda i mitten när granolan har svalnat.

6. Grädda granolan mitt i ugnen. Rör om under bak-tiden då granolan annars blir ojämnt bakat och endast får färg på toppen.

7. Gör så här: Grädda först i 20 minuter och rör sedan om väl och sprid ut granolan jämnt på plåten.
Grädda ytterligare 10 minuter - rör om väl och sprid ut.
Grädda ytterligare 5 minuter - rör om väl och sprid ut.
Grädda eventuellt 2-5 minuter till. Granolan ska ha fått en gyllene färg men inte se allt för brun/bränd ut.

Viktigt! Alla ugnar bakar olika, håll alltid koll på plåten och förlita dig inte helt på den tid som är angiven här. En del ugnar bakar fortare, en del långsammare.

I och med att granolan inte innehåller olja så är målet att torka ut den och bananernas vätska. Den ska bli torr och krispig.

8. Låt granolan svalna helt på plåten. Förvara granolan i en tätsluten glasburk eller liknande. Håller i veckor.

granola-overmogna-bananer.jpg

Serveringsförslag:

På bilden har jag serverat granolan med en osötad och ekologisk sojghurt. Min favorit är Plantis ekologiska och osötade sojghurt. Toppa sojghurten med granola, banan och russin. För att lyxa till bilden lite så har jag använt mig av hallon som jag själv plockat och fryst in. Tänk på att inte äta köpta hallon frysta utan koka de alltid först!

Toppa glassen med granola! Något som är väldigt gott att göra är att servera en kula vegansk vaniljglass med varm chokladsås, hackade bananer och toppa med granola. Det är iallafall en favorit för mig!

Ät granolan som den är! När jag är småhungrig och väntar på att maten ska bli klar eller och jag ska iväg så brukar jag äta några nävar granola som den är som ett snacks och ett enkelt mellanmål, varför krångla till det?

Hur äter du helst din granola?

Noteringar:

  • Äppelmos kan användas i receptet istället för mosade bananer. Ta då 1 1/2 dl äppelmos och följ sedan receptet på samma sätt.

  • Glutenfri granola? Granolan kan absolut göras helt glutenfri! Däremot så blir det alltid lite annorlunda. I detta fall eftersom att dinkelflingorna måste bytas ut. Byt ut havregryn till ren glutenfri havre + byt ut dinkelflingorna till mer havre eller använd andra glutenfria flingor. Exempelvis boveteflingor eller hirsflingor. Byt ut dinkel mot en mindre mängd glutenfria flingor, exempelvis ta 9 dl glutenfri havre + 2 dl boveteflingor. Totala mängden flingor ska alltså alltid vara 11 dl (7 dl havre + 4 dl dinkel).

  • Kan jag använda svarta bananer?
    Ja! Jag använder ofta bananer där skalet ha blivit helt svart. Det som är viktigt att tänka på är att kolla så att bananen inte är möglig. Oftast är bananer med svart skal förvånansvärt fina och gula på insidan. Dofta på bananen. Luktar den mögel? Släng den. Detta har endast hänt mig en gång tidigare och då använder jag mig regelbundet av svarta bananer.

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine  

Glutenfria och veganska kärleksmums

Glutenfria och veganska kärleksmums

Luftiga och saftiga veganska lussebullar

Luftiga och saftiga veganska lussebullar