Mjölksyrad polsk saltgurka - Ogórki małosolne
Polsk mjölksyrad saltgurka är en riktig delikatess. Den traditionella metoden att mjölksyra gurkorna ger en unik smak & ger det också goda bakterier som är mycket nyttiga för oss att äta.
Ogórki małosolne är en snabb-inlagd variant av saltgurka. Översatt till svenska så betyder Ogórki = gurka , małosolne = mało = lite , solne (av ordet sól) = salt, det vill säga lättsaltad gurka.
Jag är uppvuxen med så väl polska mattraditioner som svensk husmanskost då min mamma kommer från Polen & min pappa är svensk. Tacksam är jag över att fått växa upp med en mamma som lärt mig det hon kan om polsk matkultur & som låtit mig vara med i köket från tidig ålder.
Från min mammas kunskap som jag tagit del av, här till dig. Jag hoppas du ska uppskatta detta recept lika mycket som jag. Lämna gärna en kommentar om du har några funderingar. Lycka till! 💚
Polsk saltgurka - Ogórki małosolne
Du behöver:
Västeråsgurka / Inläggningsgurkor (INTE vanliga gurkor!)
Blad från svarta vinbär
Vitlöksklyftor (färsk vitlök)
Dillkronor
Färsk pepparrot
Fint salt utan jod (2%, uträknat på ingrediensernas vikt)
Vatten
Konservburk med passande lock / snäpplock
Gör så här:
1. Börja med att välja valfri metod för att sterilisera en eller flera konservburkar i glas. Sterilisera genom ugn, koka burkarna eller “fusk”-koka de, läs nedan om hur. Fingra inte i/på burkarna efter att de är steriliserade.
2. “Fusk-koka”: Detta gör du genom att hälla 100°C vatten i burken så att den fylls och svämmar över, samma med locket. Håll till i vasken. Häll ur vattnet på direkten och låt därefter svalna & torka helt på en ren kökshandduk.
3. Tvätta valfri mängd inläggningsgurkor till de är rena & fria från jord & smuts. Låt de rena gurkorna ligga helt täckta i vatten 1 timme innan de ska konserveras. De ska alltså blötläggas 1 h innan konservering.
4. Skölj noga rent dillkronor & blad av svarta vinbär. Låt torka. För en burk som rymmer ca 1 L så räcker det med ca 5 blad & 2 krondills-toppar.
5. Skala några vitlöksklyftor, för en burk som rymmer ca 1L så räcker det med 2-3 klyftor. Skala eventuellt färsk pepparrot och skär upp 1-2 mindre bitar (1L).
7. Se till att alla gurkor är någorlunda torra. Stick lätt några få hål i gurkorna med en gaffel eller spetsen av en vass kniv. Detta förhindrar att gurkorna blir ihåliga när de är färdigt fermenterade.
8. Dags för konservering: Ställ den steriliserade & torra konservburken på en köksvåg & nolla därefter vågen. Burkens vikt ska inte räknas med!
Tillsätt: Ungefär hälften av vinbärsblad, krondill, vitlöksklyftor till botten. Varva & fyll upp burken med alla gurkor. Avsluta med resterande hälft av vinbärsblad, krondill & vitlöksklyftor. Glöm inte pepparrot om det används, lite i botten & lite på toppen.
9. Tillsätt därefter vatten. Viktigt! Vattnet måste täcka alla ingredienser ordentlig. Givetvis flyter vissa upp mot ytan, det är ok, se till så att det är rikligt med vatten som täcker ända upp till burkens topp. Lämna endast någon enstaka mm upptill locket. Vattnet ska räknas med tillsammans med ingrediensernas vikt.
- I Sverige har vi bra vatten direkt från kranen. Är du osäker på kvalitén på ditt vatten så koka det först och låt det därefter svalna helt innan det används!
10. Det som alla ingredienserna + vattnet väger ska du nu räkna ut 2% av. Det vill säga vikten utan konservburkens vikt! Väger alltså gurkor, blad, dill & vitlök tillsammans med vatten 1000g så räkna då ut 2% av 1000g.
2% av 1000g = 1000x0,02=20g
20g är då mängden salt som ska tillsättas enligt exemplet till konserveringen.
Väger burkens innehåll 860g så ska du räkna ut 2% av det.
860x0,02=17,2g
17g ska då tillsättas för en 2 procentig saltlag!
11. Skruva nu på locket (som också ska vara torrt & steriliserat!). Skaka burken väl så att saltet löses upp i vattnet. För att mjölksyra ska kunna bildas (det naturliga konserveringsmedlet med denna metod) får INTE SYRE komma in i burken. Då riskerar istället andra bakterier komma in och då blir fermenteringen misslyckad. Är däremot burken ren och steriliserad samt locket tätt så ska det inte vara svårt att lyckas.
12. Förvara burken någorlunda mörkt. Exempelvis i ett skåp. Fermenteringen tar 2-4 dagar. Ställ därefter in gurkorna i kyl. Förvaras kylt. Ät & njut! Dessa gurkor passar perfekt till grytor eller varför inte testa min krämiga veganska pastasallad?
Noteringar:
Hur vet jag när fermenteringen är klar?
- Är rumstemperaturen varm 25-29 grader så går det fort. Gurkorna är då klara på 2 dygn. Är rumstemperaturen mer normal, 22-23 grader så är gurkorna klara efter 3-4 dygn. Detta polska recept är en snabb-fermenterad gurka & gurkorna ska därför inte fermenteras längre.
De mjölksyrade gurkorna är klara när gurkorna gått från att vara klart gröna till mer gulgröna i färgen. Saltlagen ska också ha gått från att vara klar & transparent till grumlig & mer mjölkig i färgen.
Vill du se mer vegogott från mig?
Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube & Bloglovin