Vegansk kladdkaka med hallon & nougat

Vegansk kladdkaka med hallon & nougat

Vegansk kladdkaka med hallon och nougatganache.

Detta är en lätt-bakad kladdkaka som känns väldigt lyxig. Liten arbetsinsats som ger ett generöst resultat. Choklad, kladd, len ganache, en underton av hasselnöt och sötsyrliga hallon.

Baka och bjud på denna kladdkaka och du har stor chans att imponera på den som är van att äta vegansk men också för den som aldrig tidigare ätit vegansk kladdkaka. Så god är den helt enkelt!

Ja nu är jag väl lite skrytsam här men jag, min familj & grannar, alla som provat har verkligen gillat denna och satt ett mvg i betyg.

Har du några frågor så hjälper jag gärna till, hör av dig via en kommentar eller mejla mig. ☺️

Se gärna denna video där jag visar hur kakan bakas. 👍

För ett lyckat bak, vänligen läs igenom receptet noga innan & ta gärna en titt på mina noteringar längst ned i detta inlägg!

Vegansk kladdkaka med hallon

( 1 springform 24 cm)


Torra ingredienser:
210g vetemjöl (3 1/2 dl )
245g strösocker (2 3/4 dl)
50g kakao (1 dl)
9g vaniljsocker (1 msk)
1 krm salt
1 krm bakpulver

Blöta ingredienser:
175g margarin (80% fetthalt)
120g växtbaserad dryck (1 dl + 1 msk)

75g frysta hallon

Nougatganache

150g vegansk nougat (Lidls favorina)
50g mörk choklad (52% kakaohalt)
75g havregrädde (imat)

Gör så här:

För kladdkakan:

1. Värm upp ugnen till 200°C. Temperaturen gäller vanlig ugn & inte varmluft. Klä springformens botten med bakplåtspapper. Smörj springformens väggar med margarin.

2. Sikta ned alla torra ingredienser till en bunke. Blanda de därefter väl.

3. Smält margarinet försiktigt. Det får inte börja koka, det kan påverka hur kladdkakan bakas i ugnen negativt.

4. Tillsätt smält varmt margarin till de torra ingredienserna samt växtbaserad dryck. Exempelvis kan Ikaffe användas.

5. Rör till en slät smet som är väl blandad. Sluta blanda så fort smeten gått ihop sig, överarbeta aldrig en smet med vetemjöl.

6. Bred ut smeten och fördela till ett jämnt lager i den klädda & smorda springformen.

7. Strö slutligen över frysta hallon och tryck ned de lite lätt i så att de får sjunka ned lite i smeten.

8. Ställ springformen på en plåt klädd med bakplåtspapper- Min springform brukar läcka fett, därför är ett bakplåtspapper bra att ha under så att inte fettet bränns på plåten i ugnen.

9. Baka kladdkakan i ca 17-23 minuter. Här varierar det från ugn till ugn. Håll koll redan efter en 15 minuter. Kakan är klar då ungefär 1-2 cm av kakans kant ska se genombakad och gräddad ut, mitten ska vara lite dallrig och fortfarande smetig.

Hallonen kommer att ha släppt lite vätska på ytan, det är okej, bara kakan inte ser allt för ofärdig ut.

10. Låt kladdkakan svalna helt i springformen innan ganachen förbereds.

Nougatganache:

1. Hacka chokladen fint i små bitar. Är bitarna för stora finns risken att grädden inte smälter alla bitar till en slät ganache. Värms ganachen på i efterhand så riskerar den att skära sig.

2. Skär nougaten i mindre kuber.

3. Värm upp grädden så att den precis kokar, ta av från värmen. Värm upp i mikro eller i en liten kastrull på spisen.

4. Slå över den heta grädden över den hackade chokladen & nougaten.

5. Vispa & blanda noga till en slät & glansig ganache har bildats.

6. Bred ganachen över kladdkakan. Strö evetuellt över lite flingsalt om så önskas. Låt svalna i rumstemperatur. Servera eller låt stelna i kylen.

7. Servera kladdkakan med ovispad imat, vispad vegansk grädde eller glass. Ät, bjud & njut!

8. Kladdkakan håller i kyl i ca 1-2 veckor. Går utmärkt att frysa in i mindre bitar.

Noteringar:

  • Vegansk nougat kan vara väldigt svårt att få tag på, tyvärr! :( De senaste åren, till jul, så har Lidl sålt vegansk nougat. Se bild ovan i receptet. Jag brukar bunkra och köpa ett gäng av dessa då som jag sparar.

  • Lyckas med kladdkakan!
    Se till att inte värma margarinet för kraftigt! Låt det smälta nästan helt, rör sedan ut de sista klumparna. Börjar margarinet att koka kan det tyvärr påverka kladdkakans resultat kraftigt. Väg också ingredienserna för störst chans att lyckas med den perfekta kladdkakan.

Vill du se mer vego-gott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube & Bloglovin

/ Madeleine  

Vegansk tårtbotten - Hög och lättbakad

Vegansk tårtbotten - Hög och lättbakad

Vegansk röra till bakad potatis med svenska linser, tahini & äpple

Vegansk röra till bakad potatis med svenska linser, tahini & äpple