Veganska saffransbullar med mandelmassa och apelsin

Veganska saffransbullar med mandelmassa och apelsin

Förra året delade jag med mig av mitt allra bästa recept på de fluffigaste veganska lussebullarna! I år var jag lite mer kreativ och tog det traditionella receptet på saffransdeg (samma som lussebullarna) och valde att göra fyllda saffransbullar istället. Dessa fyllda saffransbullar kan jag nu dela med mig av mitt recept på! 😀

Fluffiga saffransbullar med en söt, smörig och kladdig fyllning på mandelmassa, apelsin och vanilj!

Jag och min familj älskar dessa! Jag hoppas att receptet även ska gå hem hos dig! 💛

Vegansk saffransdeg

( - ca 22 bullar)

Vänligen, läs igenom hela receptet noga innan du börjar baka, för ett lyckat resultat!

Degspad:
250g vatten
100g strösocker
65g rapsolja
1/2-1g saffran (1-2 påsar)

Torra ingredienser:
525g vetemjöl
3g salt
3g torrjäst

Fyllning - remons med mandelmassa, apelsin & vanilj

100g mandelmassa
60g mjukt mjölkfritt bak-margarin
40g florsocker
20g vaniljsocker
15g vatten
1/4 tsk salt
Rivet skal av 1 liten ekologisk apelsin

Sockerlag för glansiga bullar:
15g strösocker
15g vatten

Gör så här:

För saffransdegen:

1. Värm upp alla ingredienser till degspadet i en kastrull. Värm försiktigt och rör mycket så att sockret löses upp. Har du en vattenkokare så kan du koka upp vattnet till 50-60°C och sedan blanda alla ingredienser till degspadet direkt i bunken istället för i kastrull. Degspadet ska ha en temperatur på 35-41°C.

*Är saffranet i hela strån så mortla stråna först med lite av sockret.

2. Tillsätt alla torra ingredienser till en bunke, blanda. Tillsätt degspadet. Blandades degspadet i en bunke så är det bara att tillsätta alla torra ingredienser till bunken med degspadet i.

3. Blanda ihop till en slarvig deg där allt mjöl blandats in i degen. Låt degen vila i 5 minuter.

4. Knåda nu degen i en bak-assistent/maskin med en degkrok i 3 minuter, på låg till medel-låg hastighet. Knåda för hand i 5 min om maskin inte används. Degen kommer att vara kladdig, använd metoden “vika degen” för att hantera en kladdig deg, se denna video!

5. Låt degen vila igen i ytterligare 5 minuter. Vilan gör att mjölet hinner absorbera vätskan och degen blir mindre kladdig. Dessutom utvecklas glutenet och degen blir mer smidig och lätt att arbeta med.

6. Knåda degen igen i 3 minuter i maskin på låg till medel-hastighet. Degen ska släppa bunkens kanter när den går i maskinen. Degen kommer vara fortsatt kladdig men nu mer lätthanterlig. Knådas degen för hand så upprepa steg 4.

7. Låt nu degen jäsa. Jäs i 2-3h i rumstemperatur eller med fördel i ett fuktskåp, läs noteringarna nedan för hur du lätt gör ett eget fuktskåp av din ugn. Täck degen när den jäser (t.ex. handduk/tillhörande lock).

För kalljäsning: Låt degen jäsa framme i framme 60-90 minuter, täckt så att degen inte torkar ut. Ställ sedan i kylen och låt jäsa över natten.

För fyllningen:

1. Medan bulldegen jäser passar det bra att göra fyllningen. Se till att margarinet är rumstempererat / mjukt. Tillsätt margarinet till en skål/mindre bunke.

2. Riv ned mandelmassan. Skölj apelsinen noga och riv ned skalet på ett zestjärn eller liknande.

3. Tillsätt florsocker, vaniljsocker, vatten och salt. Blanda ihop allt till en krämig fyllning. Spara till senare då bullarna ska bakas ut.

Baka ut bullar:

1. Slå ur luften ur degen genom att knåda den lite. Kavla ut hela degen till en stor rektangel. Se till att kavla på en mjölad yta så att degen inte fastnar. Mjöla lite i taget så att det blir varken för mycket/för lite mjöl på degen.

2. Degen ska ha en tjocklek på ca 3-4 mm. Bred på fyllningen över hela den rektangulära degen. Lämna någon enstaka mm i kanten utan fyllning.

3. Vik degen över sig själv på mitten. Rektangeln ska alltså bli dubbelvikt, lång i bredden men kort på höjden. Skär med en kniv / pizzaslicer till remsor som är ungerfär 1 cm breda.

4. Dra ut remsan lite lätt och stretcha den. Tvinna remsan. Snurra sedan ihop den tvinnade remsan likt en spiral. Bullarna ska se ut lite som en ros.

5. Klä 2 plåtar med bakplåtspapper, ca 11 bullar på vardera. Jäs i rumstemperatur eller i fuktskåp (läs noteringarna nedan) i ca 2h eller tills dess att bullarna dubblerats i storlek och ser väldigt jästa och luftiga ut.

6. Strö över pärlsocker på bullarna. Grädda bullarna mitt i ugnen i 250°C i ca 8-10 minuter. Temperaturen gäller vanlig ugn, ej varmluft! Pensla bullarna med sockerlag så fort de kommit ut ur ugnen (valfritt)! Sockerlagen görs genom att koka/mikra samman vatten och socker till en lag.

7. Låt svalna på ett galler. Frys in samma dag som de bakats om det blir bullar över. Bullarna blir som nybakade när de tas fram ur frysen, ligger de framme i rumstemperatur i något dygn blir de lätt torra och tunga.

Noteringar

  • Gör ditt eget fuktskåp att jäsa bullarna i:

    Det är inga krångligheter. Låt plåtarna jäsa i ugnen. Ugnen ska vara AVSTÄNGD! Ställ in en ugnsform i botten av ugnen, fyll denna med kokande vatten (koka upp vatten i kastrull / vattenkokare först). Stäng ugnsluckan så fort vattnet nått ugnsformen så att ångan och vattnets värme stannar kvar inuti ugnen.

    Lampan på ugnen kan vara på i några minuter till och från för att få mer värme men var försiktig! Vissa ugnar kan bli upp till 50°C varm då lampans funktion slås på. Blir ugnen för varm kommer det förstöra jäsningen!

    Rotera gärna plåtarna efter halva jästiden. Då plåten närmast ugnsformen blir varmast. Plåtarna behöver inte täckas med en duk då bullarnas yta hålls fuktig av vattenångan.

    Ta ut plåtarna ur ugnen 20-30 minuter före de ska gräddas och värm upp ugnen till skriven ugnstemperatur för gräddning. Med just detta recept brukar jag låta bullarna jäsa i fuktskåp i 2h (utan lampa) och sedan ta ut de för att värma upp ugnen. Mina bullar jäser då framme i rumstemperatur medan ugnen värms upp.

  • Kan jag använda färsk jäst?

    Ja! Det går bra. Ta då 1/4 förpackning av den färska jästen, d.v.s ca 12,5g. Lös upp jästen i degspadet (degspadets temp ca 36°C), endast torr jäst ska blandas med vetemjölet. Vill du kalljäsa degen över natten räcker det kanske med ungefär 45-60 min jästid i rumstemperatur innan den ställs in i kylen då färsk jäst kommer igång lite fortare än torrjäst inför kalljäsning.

  • Saffran - mängd och sort

    Det spelar ingen större roll vilken typ av saffran du använder. Jag är aktiv inom en ideell förening och säljer därför saffran från Kryddskafferiet varje år. Jag tycker personligen att den är jättebra då den är smakrik och ger bra färg. Förra året testade jag Santa Marias på påse och upplevde att den gav lite mindre smak. Använder du en sorts saffran som du vet ger mycket smak och färg räcker 0,5g. Är du osäker eller köpt någon billigare variant kan det vara bra med 1g, d.v.s 2 påsar. Detta är givetvis en smaksak men också en ekonomisk fråga.

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine  

Vegansk risgrynsgröt

Vegansk risgrynsgröt

Vegansk plommonkaka med havresmul

Vegansk plommonkaka med havresmul