Vegansk kladdkaka med chokladganache

Vegansk kladdkaka med chokladganache

vegansk-kladdkaka.jpg
vegansk-kladdkaka-recept.jpg

Detta recept har jag provbakat ett flertal gånger nu för att få fram ett recept som inte bara är gott men som också är lätt att baka och inte kräver ingredienser som man annars kanske inte har hemma.

Receptet har jag även testat på vänner och denna kladdkaka har fått tummen upp av alla! Kul! :D

Jag vill passa på att nämna att du behöver inte toppa kladdkakan med chokladganache. Själv har jag bakat den utan chokladganache, det går superbra det också! Detta recept på kladdkaka är alltså ett perfekt grundrecept som du kan variera som du vill, eller bara behålla den som en simpel klassisk kladdkaka.

När kladdkakan toppas med chokladganache får den en lite lyxigare känsla, djupare smak av choklad och kakan i sin helhet känns väldigt fin att bjuda på.

Experimentera gärna som du vill, jag kan föreslå att testa att riva ned ekologiskt apelsinskal i kladdkakesmeten eller smaksätt ganachen med pepparmyntsolja, chili osv.

Jag toppar alltid med lite flingsalt före servering, det höjer chokladens smak och gör det hela till en riktigt fin upplevelse.

Om du testar denna kladdkaka, lämna gärna en kommentar och berätta vad du tycker. Vänligen läs igenom noteringarna längst ned i detta inlägg innan du börjar med receptet. Har du några frågor så är det bara att du hör av dig.

Lycka till! :)

aggfri-kladdkaka.jpg

Receptet är uppdaterat 3/1-21 med angiven vikt - väg med fördel ingredienserna för att lyckas!

Grundrecept vegansk kladdkaka

(1 springform 24 cm)


Torra ingredienser:
210g vetemjöl (3 1/2 dl )
245g strösocker (2 3/4 dl)
50g kakao (1 dl)
8g vaniljsocker (1 msk)
1 krm salt
1 krm bakpulver

Blöta ingredienser:
175g veganskt margarin (80% fetthalt)
120g neutral växtbaserad dryck (1 dl + 1 msk)

Vegansk chokladganache

200g mörk choklad
100g växtbaserad matlagningsgrädde (planti cooking / oalty imat)
valfritt - 1 nypa salt

Gör så här


För kladdkakan:

1. Börja med att värma upp din ugn till 200°C. I detta recept ska en vanlig ugn användas, det vill säga INTE varmluft.

2. Använd en springform (i metall) med storlek 24 cm i diameter. Smörj formed med veganskt margarin. Lägg ett ark bakplåtspapper i botten av formen och spänn fast kanterna på formen på så vis så fastnar även papperet i botten.

3. Sikta ned alla torra ingredienser till en bunke. Blanda sedan samman de torra ingredienserna väl.

4. Väg upp margarinet. Smält det försiktigt i en kastrull över spisen eller värm försiktigt i en mikrovågsugn. Margarinet får inte bli för varmt när det smälts, då kan det göra så att hela kakan skär sig! Låt det därför bara precis ha smält.

5. Väg upp den växtbaserade drycken (är drycken för kall så kan det göra så att margarinet stelnar). Tillsätt de blöta ingredienserna till de torra.

6. Rör om till en slät smet. Rör inte för kraftigt utan sluta när smeten precis har gått ihop. Använd slickepott eller en ballongvisp.

7. Tillsätt smeten till den smorda formen. Jämna ut den ordentligt i springformen så att det är ett jämnt lager smet. På så vis bakas kakan mer jämnt.

8. Baka kladdkakan mitt i ugnen i ca 14-19 minuter. Alla ugnar är olika därför är det bra att hålla koll första gången detta recept bakas i din ugn.

9. Låt svalna helt. Gärna i kyl över natten. Ska kladdkakan toppas med chokladganache så görs det nu och därefter ställs kladdkakan i kylen.

För chokladganachen:


1. Hacka chokladen fint.

2. Väg upp grädden i en skål/måttkanna/kastrull. Värm upp grädden till den kokar, antingen i en kastrull över spisen eller i en mikrovågsugn i en måttkanna av glas eller en bunke som tål att värmas i mikro.

3. Slå över den heta grädden över chokladen. Låt stå och dra några sekunder. Vispa sedan kraftigt till all choklad har smält och en len och slät emulsion har bildats av grädden och chokladen. Tillsätt gärna en nypa salt för att höja chokladens smak.

4. Bred ut ett jämnt lager av chokladganache på kladdkakan. Låt stå kallt, gärna över natten. Toppa gärna med lite flingsalt före servering. Servera gärna med en växtbaserad vispgrädde eller en skvätt ovispad imat.

mjolkfri-kladdkaka.jpg

Noteringar

  • Hur vet jag när min kladdkaka är klar?

    Det är viktigt att förstå att alla ugnar kan ge olika resultat. Detta är något som tydligt visar sig när du ska baka en kladdkaka. Då jag bakar denna kaka i min ugn så har jag fått det kladdiga resultatet som jag önskar på 18-19 minuter. När jag däremot bakade denna kaka i en lika stor form hos min kompis på samma ugnstemperatur så var den klar och till och med lite mer bakad än vad vi önskade på 15 minuter. Mitt tips är att du bör hålla koll första gången du gör detta recept. Ungefär 2 cm av kanterna ska se bakade och kakliknande ut när kakan är klar samtidigt som att kakans därifrån inre mitt ska se ut mer som ett mörkt och kladdigt chokladhav. Håll koll på tiden från ungefär 13 minuter fram till 20 minuter.

  • Innehåller detta recept palmolja?

    Ja. Detta recept innehåller veganskt margarin vilket också innehåller palmolja. Margarinet jag använder som är från Carlshamn Mejeri innehåller RSPO certifierad palmolja.

    WWF tror inte på bojkott av palmolja. Läs mer om vad WWF säger om det aktuella ämnet palmolja här!

  • Vilken vegansk grädde är godast att servera till?

    De växtbaserade och vispbara grädd-produkterna jag kan rekommendera är antingen den från Aito eller den från Alpro. Jag vill också rekommendera Änglamarks kokosmjölk som är som vispad grädde fast på burk. Något som jag också gillar är faktiskt något så simpelt som att servera kladdkakan med Imat. Det gör mig inget att grädden inte är vispad jag tycker att det är lika gott för det.

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine  

Vegansk äggröra - Scrambled tofu

Vegansk äggröra - Scrambled tofu

En god hemmagjord hummus!

En god hemmagjord hummus!