Vegansk äggröra - Scrambled tofu
Saftigt, smörigt, proteinrikt och faktiskt ganska ägg-liknande! Detta recept har blivit en favorit hos mig och tillhör nu min rutin bland de recept som jag ofta tillagar hemma.
Jag vill dela med mig av min viktiga filosofi bakom detta recept och vad det är som gör en tofu-scramble lyckad enligt mig!
Mitt tips till dig! Du bör steka tofun så att tofuns naturliga vätska dunstar bort. Tofu har en bismak av sojabönor och det är något som kan bekymra mångas smaklökar. Du kan få bort denna bismak till stor del genom att steka ur vätskan.
Tofun fungerar som en svamp! När den väl är torr så vill den återgå till att bli blöt igen. Den krydda och vätska som du därefter tillsätter är till stor del vad som istället kommer att ge smak till din tofu.
Det är just därför jag i detta recept tålmodigt steker tofun i ett par minuter för att få vätskan att dunsta. Därefter tillsätter jag kryddor och grädde. Kryddorna ger den perfekta smakbalansen och grädden samt margarinet ger tofun den lena och smöriga smaken som annars finns i en äggröra. :)
Jag älskar att servera denna “äggröra” på mitt hembakade surdegsbröd som jag rostar. Jag toppar gärna med färska tomater och hackad purjolök/gräslök. Som dryck till denna måltid så älskar jag kombinationen med varm choklad. Jag gör egen på vatten, kakao, ikaffe och svart melass. Fungerar att äta som frukost, lunch och middag.
Hoppas även att detta recept kan bli en favorit för dig! <3
En stjärna* vid ingredienserna nedan betyder att jag skrivit mer information om det bland mina noteringar. Noteringarna finnes längst ned i detta inlägg. Om du ändå undrar något så är det bara att lämna en kommentar så hjälper jag dig.
Vegansk äggröra på tofu
(ca 2 portioner)
1 paket 400g naturell extra hård tofu
(Exempelvis YiPin)*
1/2 dm av en tjock purjolök
2 + 1/2 msk veganskt margarin
2 krm herbamare örtsalt
2-3 krm pepparmix*
4 msk vegetabilisk matlagningsgrädde (imat)
1 1/2-2 msk näringsjäst
1 krm gurkmeja (för färg)
2-3 krm kala namak
(svart salt som innehåller svavel = äggsmak)*
Gör så här
1. Dela purjolöken så att den klyvs på längden. Skiva purjolöken till tunna halvmånar eller kvartar. Skölj väldigt noga! Purjolök innehåller ofta jord mellan bladen.
2. Skölj tofun lite lätt så att spadet den legat i sköljs bort. Torka av med en handduk eller en bit papper. Finfördela tofun genom att smula sönder den med händerna.
3. På hög värme, värm upp 2 msk margarin i en liten stekpanna eller en medelstor kastrull. Tillsätt sedan den smulade tofun till den varma pannan. Rör om så att matfettet blandar sig med tofun.
4. Stek nu tofun på medelhög värme i några minuter. Det är viktigt att röra om lite då och då eftersom att tofun annars lätt fastnar och bränns vid i botten av kastrullen. Låt vätskan stekas bort från tofun. Beroende på hur hård tofun är så tar det lite olika lång tid. Det tar cirka 5 minuter med Yi-Pins tofu som innehåller ganska mycket vatten.
5. Stek till den mosade tofun liknar mer ett torrt smul, lite mer som en färs. Tofun ska ha fått lite färg, det vill säga några bitar är lite beige/bruna men en majoritet är fortfarande vita.
6. Tillsätt purjolök och ytterligare 1/2 msk margarin. Krydda därefter med örtsalt och pepparmix. Rör om och stek till purjolöken har börjat mjukna.
7. Tillsätt havregrädde/vegetabilisk matlagningsgrädde och gurkmeja. Rör om till blandningen färgats gul av gurkmejan. Stäng därefter av värmen på spisplattan.
8. Slutligen, tillsätt näringsjäst och svart salt. Rör om. Servera genast. Gärna på ett gott rostat bröd med extra rå purjolök och skivade tomater. Går utmärkt att värma som rester.
Noteringar
Kan jag använda annan tofu istället för den från YiPin?
Svar JA! Givetvis så går det alldeles utmärkt. Det gör jag ofta. Se helst till att ha en tofu som är fast och/eller extra hård. T.ex. så upplever jag YiPins tofu väldigt mjuk för att vara så kallad “extra hård”. Med det sagt så tar det också ganska länge att steka ur all vätska ur tofun.Andra märken på tofu som jag använt är Kung Markattas naturell (270g), Lidl ekologisk (200g), Änglamark (250g) m.m. Jag har använt samma recept där även fast förpackningen väger mindre. Anledningen till varför det går bra är för att dessa tofu-sorter är ännu hårdare än YiPins. De släpper alltså inte lika mycket vätska. Det vill säga - YiPins tofu krymper rätt mycket när du steker ur all vätska.
Vad är pepparmix?
Den krydda som jag syftar på är Santa Marias pepparmix. Denna krydda är otroligt god och fungerar verkligen i all matlagning. Detta är en baskrydda som jag numera alltid har hemma. Har du inte pepparmix så kan du ta svartpeppar istället och eventuellt lite extra örtsalt då pepparmixen innehåller bland annat, rotselleri, senapsfrö, salt, lökpulver, koriander m.m. Jag gillar inte koriander men det känns inte i denna krydda. Rekommenderar kryddan starkt!
Vad kan jag ta istället för purjolök?
Istället för purjolök går det bra att använda gul lök (ungefär 1/2 medelstor eller 1 liten). Det går också bra att ta salladslök, vårlök eller gräslök. Gräslök och gul lök är alternativ jag använt tidigare då jag inte haft purjolök hemma. Har du ingen lök alls hemma så går det bra med lökpulver (1/2-1 tsk). Det blir däremot lite godare med färsk lök då det inte bara ger smak utan även tillför konsistens.
Vad är Kala Namak (svart salt)?
Kala Namak är ett salt som har färgen svart & rosa. Saltet innehåller svavel vilket ger samma speciella smak & doft som ägg. Kala Namak kan vara lite svårt att få tag på i din vanliga livsmedelsbutik men finns att beställa online. Jag beställde min på matsmart från märket Super Garden. Smaken av svavel försvinner när det hettas upp och just därför tillsätter jag det svarta saltet det sista jag gör i detta recept. Har du inte svart salt så blir det givetvis en god tofu scramble ändå, ta då istället mer salt/örtsalt efter smak.
Vill du se mer vegogott från mig?
Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube , Pinterest & Bloglovin