Madeleines Vego

View Original

Vegansk pumpakaka med frosting

I hela TVÅ veckor så har jag jobbat på detta recept för att få det att bli perfekt. Tredje gången gillt så gick det!

Första kakan hade jag i mer pumpapuré, kakan blev för blöt och lite degig. God men det kallar jag inte ett godkänt recept. Bara för att kakan är vegansk så ska den inte brista i kvalité, eller hur?

I den andra kakan så minskade jag mängden pumpapuré och den blev bättre, fortfarande lite lite degig längst in mot mitten i kakan. Och tro mig! Jag hade gräddat den tillräckligt länge.

För den tredje kakan så behövde jag alltså mer fluff och stabilitet. Svaret för att få till en bra vegansk sockerkaka är POTATISMJÖL. Jag upplever att potatismjöl ger fluffigare och mer stabila veganska mjuka kakor. Det gör smeten både lätt men det hjälper också till att binda lite istället för ägg.

Tredje gången gillt så tillsatte jag då potatismjöl och lite mer bakpulver till smeten. Kakan blev genast mer fluffig och helt genombakad. Det blev den fast att jag hade den inne samma tid i ugnen som kaka nummer 2 och jag hade även i samma mängd pumpa som i försök nummer två.

NU kan jag stolt dela med mig av detta recept. Kakan påminner väldigt mycket om en morotskaka. Den innehåller mycket goda kryddor och har därför riktigt fin och höstig smak. Frostingen är verkligen pricket över i:et. Så gott!

Vänligen läs noteringarna längst ned i detta inlägg för att få reda på hur du kan göra din egen pumpapuré. Detta recept är perfekt för dig som har en halloween pumpa som inte blivit använd. Baka en god kaka på den istället och minska ditt matsvinn! :)

Kryddig pumpakaka

( - 1 springform 28 cm)

2 dl pumpapuré
1 1/2 dl strösocker
1 dl havregrädde
1 dl neutral olja (t.ex. raps - ej kallpressad utan neutral)
2 tsk kanel
1 tsk vaniljsocker
1/2 tsk kardemummakärnor
1/2 tsk malen ingefära
1/2 tsk salt
Rivet skal av 1/2 apelsin

4 dl vetemjöl
1/2 dl potatismjöl
2 1/2 tsk bakpulver

Färskostfrosting

75g PåMackan eller annat växtbaserat substitut för naturell färskost
50g veganskt margarin (rumsvarmt/mjukt)
3 dl florsocker
1 tsk citronjuice

Gör så här

För kakan:

1. Börja med att värma upp ugnen till 175°C. Smöra (veganskt margarin) eller olja en springform.

2. Mät upp 1/2 tsk kardemummakärnor och mal dem i en mortel. Mortla till de är malna men det kan vara lite mindre bitar i, det behöver alltså inte vara lika finmalet som mjöl.

3. Till en bakskål/bunke, tillsätt alla de blöta ingredienserna först + kryddorna. Det vill säga, tillsätt pumpapuré, havregrädde, olja, kanel, vaniljsocker, mortlad kardemumma, malen ingefära och salt.

4. Tillsätt även strösocker och riv ned apelsinskal. Rör om allt till en slät smet och rör noga så att kryddorna har fördelats jämnt i smeten och se till så att det inte har bildats klumpar av kryddorna.

5. Slutligen, använd en sikt och sikta ned vetemjöl, potatismjöl och bakpulver. Rör om till en någorlunda slät smet. Rör inte för mycket utan vik ned mjölet med hjälp av slickepotten ned i de blöta ingredienserna.

6. Tillsätt smeten till den smorda springformen. Baka kakan mitt i ugnen i ca 50-60 minuter.

- Kakan kan se klar ut efter 30-40 minuter men låt dig inte frestas att ta ut den då. Eftersom den innehåller pumpapuré som tillför mycket vätska och gör smeten lite tyngre så är det bättre att baka kakan lite för länge än för kort tid. Annars riskerar kakan att bli degig!

7. Kolla med en sticka om kakan är klar. Låt kakan svalna helt innan glasyren breds över.

För frostingen:

1. Väg upp 50g margarin och tillsätt det till en skål. Se till att det är någorlunda mjukt.

2. Tillsätt 1/2 förpackning PåMackan till margarinet, 75g. Vispa samman dessa två ingredienser med en elvisp eller stavmixer med visp-tillägg. Vispa till de 2 ingredienserna har blandats samman.

3. Tillsätt 1 dl i taget av florsockret vispa på låg hastighet till att börja med för att undvika rökmoln. Vispa ned 1 dl till det precis gått ihop, tillsätt då nästa och gör likadant. Slutligen tillsätt det sista dl-måttet. Vispa bara några sekunder extra på slutet för att få en slät men fast frosting.

4. Tillsätt sist citronjuicen och vispa samman till en frosting. Låt förvaras kallt.

5. Bred på frostingen på kakan när kakan har svalnat helt. Förvara kakan i kylen, gärna i en tårtbox/kupa.

Noteringar

  • För att göra pumpapuré så gjorde jag så här. Jag sköjde en relativt liten halloweenpumpa noga. Delade den på mitten och kärnade ur den. Sedan delade jag varje del igen på mitten. Då hade jag 4 delar. Dessa oljade jag in lite lätt. Sedan bakade jag pumpan lite längre ned i ugnen på 175°C i ungefär 1 h.

    Baktiden beror på din storlek på pumpan. När pumpan var mjuk lät jag den svalna. Sedan skrapade jag ur köttet med en vanlig matsked så att det separerades från skalet. Därefter gjorde jag en puré genom att köra allt pumpakött i mixern. Klart!

    Pumpapurén kan användas i soppor, kakor och bröd m.m.

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine