Madeleines Vego

View Original

Veganska semlor med hemgjord mandelmassa

Hej du som läser! <3  Det börjar närma sig en svensk högtid, fettisdagen! Dagen då vi alla trycker i oss semlor så mycket som vi bara orkar. ;)

Som vegan vill man givetvis också ha semla, därför finns jag här för dig idag och delar med mig av mitt recept på hemmagjorda semlor.  Jag delar också med mig av ett recept på hemmagjord mandelmassa, för den ultimata hembakade semlan.

Jag kan verkligen säga att dessa smakar hembakat! Det säger jag och menar på ett väldigt positivt sätt. Det känns att det är kvalité när man inte snålar med t.ex mandel i mandelmassan och när bullarna är hembakade med kärlek.

Så smakrigt, saftigt och gott är vad jag har att säga om dessa klassiska bullar!

 

På denna video kan du se hur jag bakar mina semlor! 

See this content in the original post

 

Lite funderingar kring receptet?

Jag tar upp några vanliga frågor här som jag kan tänka mig att just du kanske har funderingar kring, gällande detta recept.
 

Kokosolja? Varför inte margarin?

-  Jo, det helt enkelt för att kokosolja har liknande egenskaper som margarin. Kokosolja likt margarin är fast i rumstemperatur och flytande vid värme.

Dessutom är det ett bra sätt att slippa palmolja. Har du inte kokosolja så använd margarin. Kokosolja är 100% fett medan margarin har 80% fett, kan därför behövas lite mer margarin, men det blir nog ingen större skillnad om du går efter samma mått ändå.

Både kokosolja med doft och utan doft fungerar bra!

 

Hjorthornssalt, vad är det och varför används det?

Hjorthornssalt är den hemliga ingrediensen för att få semlebullarna extra luftiga och mjuka. Det är svårt att få hembakat bröd lika mjukt som det man köper i butiker, men hjorthornssaltet i detta recept gör de släta bullarna extra mjuka. Hjorthornssalt är en vanlig ingrediens som används för just semlebullar.

Hjorthornssalt är veganskt trots namnet så kommer det inte från hjorthorn. Inte idag iallafall. Idag är hjorthornssalt det samma som ammoniumvätekarbonat och används som jäsmedel.

 

Skållade mandlar till mandelmassa?

Jag struntade helt enkelt i att skålla mina mandlar till mandelmassan. Det är dyrt att köpa skalade mandlar och det krävs extra jobb och tid om man vill skålla de själv. Dessutom anser jag att det är onödigt att slänga ätbara delar av mandeln.

Att behålla skalet på mandeln var ett riktigt bra val, det gav mer textur och smak enligt mig och dessutom tyckte jag färgen blev trevligare. Testa och se själv! :)

 

Vilken vegetabilisk grädde ska jag välja?

Först och främst ska du ha en vegetabilisk grädde som går att vispa. T.ex så har Alpro en gjord på soja. Planti har en baserad på havre.

Jag själv älskar att använda mig av Änglamarks ekologiska kokosmjölk i veganska bakverk där vispgrädde krävs. Den är så god och du behöver inte ens vispa den, det är bara att öppna konservburken. För detta recept så kylde jag burken några timmar innan så den lättare skulle gå att spritsa.

Alpros grädde är väldigt mjuk och fluffig medan mitt kokosalternativ och havregrädde är mer kompakta. Du väljer själv vad du gillar.

Läs mer om min favorit vegangrädde här!

 

Jag vill använda färsk jäst och inte torrjäst, hur gör jag?

Använder du dig av färsk jäst så motsvarar det även då 1/4 förpackning av den färska jästen. Detta blir då 12,5 gram färsk jäst som du behöver. Den färska jästen löses i degspadet som då, VIKTIGT!, ska ha en temperatur på 37 grader och helst inte så mycket mer, annars riskerar den färska jästen att dö.

Har du fortfarande funderingar kring receptet? Lämna då gärna en kommentar så svarar jag så fort jag kan. :)


Vänligen,

Läs noteringarna längst ned i detta recept för att lättare kunna lyckas och få ett bra resultat.


Veganska Semlor

( - ca 5 st semlor)

 

Vetedeg

( ger 6 st bullar)

150g vatten (1 1/2 dl)
20g kokosolja
1 g kardemummakärnor (1/4 tsk)

270g vetemjöl (4 1/2 dl)
50g strösocker  (1/2 dl + 1 tsk)
3,5g torrjäst blå (1/4 förpackning, ca 1 tsk)
2g hjorthornssalt (1/2 tsk)
2,5g salt (1/4 tsk)

 

Mandelmassa

100g sötmandel
100g florsocker (1 + 2/3 dl)
60g imat (4 msk)
1 bittermandel

 

Dekoration

Ca 4 dl valfri vispad vegansk grädde (- 1 kyld burk kokosmjölk från änglamark)
Florsocker för puder

 

 

 

Gör så här

 

För släta bullar:

1. Börja med att förbereda vetedegen eftersom den tar tid att jäsa. Blanda samman vetemjöl, torrjäst, hjorthornssalt och salt i en bunke/skål.

2. Förbered därefter degspadet. Mortla kardemummakärnorna. Blanda samman kokosolja, vatten och mortlad kardemumma. Värm upp ingredienserna, i mikron, över spisen eller använd vattenkokare för vattnet endast . Degspadet ska ha en temperatur på 40-45°C när torrjäst användes.

3. Tillsätt degspadet till de torra ingredienserna. Rör samman till en deg. Tag sedan upp degen på ett bakbord.

4. Knåda degen för hand på ett bakbord i ca 5 minuter. Eller använd en maskin och låt den då arbetas på lägsta hastighet i ca 5 minuter.

5. Låt degen jäsas i en bunke i ca 60 minuter, eller till degen har dubblats i storlek. Låt gärna jäsa i ett fuktskåp. Läs noteringar nedan för att veta hur du kan jäsa dina bullar i ett hemmagjort fuktskåp.

Gör mandelmassan medan degen jäser. Se instruktioner nedan.

6. När degen är färdigjäst, knåda ur luften ur degen. Dela upp degen till 6 jämnstora bitar.

7. Forma nu varje bit till en boll. Rundriv gärna för bästa form. Se videon för hur jag formar mina bullar!

8. Låt jäsa på en plåt klädd med bakplåtspapper, även nu i fuktskåp om du vill. Cirka 60 minuter.

9. Grädda sedan bullarna mitt i ugnen, på 225°C i ca 10-12 minuter.

10. Låt svalna helt på ett ugnsgaller. Sedan kan de fyllas till semlor.

 

 

För mandelmassan:

1. Tillsätt mandlar till en matberedare med knivbladet monterat. Kör mandlarna till en sandliknande konsistens. Det kan finnas lite större bitar i det gör inget.

2. Tillsätt florsocker och kör till en jämn konsistens, så att allt är blandat.

3. Riv ned en bittermandel fint. Den måste rivas, annars kan det bli kvar stora bitar vilket inte är trevligt att få i munnen!

4. Tillsätt vegetabilisk matlagningsgrädde. Kör i mixern till en slät och fin mandelmassa. Konsistensen ska vara fast och trögflytande. Tar du massan på en sked ska den långsamt rinna av.

5. Tillsätt gärna mandelmassan till en spritspåse med en rund tyll för att lättare fylla semlorna sedan.

 

 

Montering av semlor:

1. Skär av toppen på 5 st av bullarna. Mandelmassan räcker till 5 semlor, snålar man räcker det nog till alla 6 bullar.

2. Gröp ur de fem bullarna, här ska mandelmassan sedan spritsas ned. Gröp bara ut en ring i mitten, Lämna 1/2 cm minst längs kanten av bullen, så att det finns en tydlig grop, så att mandelmassan inte kan rinna ut längs sidorna.

3. Spritsa ned mandelmassan i de 5 bullarna.

4. Vispa upp valfri vegansk vispgrädde. Jag använder mig av en burk kokosmjölk från änglamark. Den ska kylas i några timmar innan. Innehållet behöver inte vispas utan det är som färdig-vispad grädde på burk! Läs mer om denna grädde här . Mycket viktigt om du tänker använda dig av den grädden!

5. Spritsa ut valfri mängd grädde på bullarna.

6. Lägg på locket på varje bulle och pudra därefter över florsocker. Om man vill kan man piffa till locket genom att skära de till en triangel eller använda pepparkaksformar och stansa ut. Förvaras i kylen. Servera och njut!


Noteringar

  • Hur du gör ditt eget fuktskåp att jäsa degar i. Sätt igång lampan i din ugn. Ingen temperatur ska vara på utan endast lampan! Ställ in en ugnssäker form eller skål med hett vatten. Vattnet ska ångas och lämna fukt i skåpet för degen att jäsa i och det förhindrar degen att torka på ytan. Jäs alltid degar under duk. Nu är det bara att låta degen jäsa i ditt fuktskåp!
     

  • Kom ihåg att alltid ta ut degen i tid om du sedan ska sätta igång ugnen för bakning! Viktigt så att du inte glömmer degen med duk och ugnsform där inne!

  • Jag använder mig nästan alltid av denna veganska grädde för det är min favorit. Läs mitt inlägg om hur jag använder denna kokosmjölk som grädde och bli lika förbluffad som jag först blev över hur lätt och gott det var!

  • Viktigt när man bakar bröd och vetedegar är att snåla med mjölet. Ta inte en massa mer än vad receptet anger. För mycket mjöl ger torra och spruckna bullar!
     

  • Använd endast lite extra till utbak om det behövs.En deg som är kladdig knådas bäst med hjälp av metoden kattknådning, se min video hur jag hanterar en kladdig deg! Väg helst ingredienserna till bröd för bäst resultat. Decilitermått ger varierande vikt!

 

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine