Veganska och glutenfria triple chocolate chip cookies - Grön vecka i Veganuari
Vi har nått recept 4 för min Gröna Vecka, det näst sista receptet. Jag lovar er att ni inte kommer att bli besvikna. För idag bjuder jag nämligen på ett recept på Glutenfria TRIPLE Chocolate Chip Cookies.
När jag tidigare bjöd på ett recept på glutenfria tunnpannkakor här i veckan så skrev jag och berättade om att jag tänkt att dela med mig av mer glutenfria recept här på bloggen. Det eftersom jag sett att det finns en efterfrågan. Jag håller vad jag lovar, idag kommer ett till glutenfritt recept och jag ska se att det blir fler framöver.
Lämna gärna en kommentar om det är något speciellt glutenfritt och veganskt recept som du gärna skulle vilja se. :)
Innan julen så sändes Nigellas matlagningsprogram på tvn. Det var ett avsnitt med jultema och hon bakade där Double chocolate chip cookies som var glutenfria. Receptet tyckte jag var så genialt så jag tog det, veganiserade det, och gjorde om det till mitt eget.
All cred till Nigella - här kan du se originalreceptet. Många recept kommer jag på själv, men det är underbart att inspireras av andra vilket jag i många fall också gör. <3
Som med alla mina recept för Gröna Veckan så har jag en tillhörande recept-video. För att du lättare ska kunna se hur du kan baka dessa kakor med utmärkt resultat. Här är videon! :)
Här kommer recept nummer 4 för den Gröna Veckan!
Viktigt,
Vänligen läs noteringarna längst ned i detta inlägg för att vara förberedd i köket och för att ha den krävande kunskapen med dig. För ett lyckat resultat!
Triple chocolate chip cookies
Glutenfria & veganska (- ca 12 st)
50g rumstempererat veganskt margarin
1 dl farinsocker
3 msk kikärtsspad
50g mörk choklad - min. kakaohalt 70%
1/2 dl kakao
1 dl bovetemjöl
1/4 tsk bikarbonat
1/2 tsk havssalt flingor
40g vit vegansk choklad - iChoc
40g mörk choklad - odense knappar / chokladkaka
Gör så här
1. Värm upp ugnen till 200°C.
2. Börja med att förbereda all choklad som ska användas i receptet. Hacka upp den mörkaste chokladen (min 70%) till mindre bitar så att den lätt går att smälta.
3. Hacka sedan den vita chokladen och den mörka chokladen i mindre bitar. Denna mängd choklad 40g+40g är den som ska vara som bitar i degen.
4. Tillsätt mjukt veganskt margarin och farinsocker till en skål eller bunke. Rör margarinet och sockret krämigt genom att använda antingen en gaffel eller en handmixer.
5. Tillsätt kikärtsspad till smör/socker-blandningen. Rör samman dessa ingredienser noggrant, det kommer att skära sig, det ska bli så.
6. Smält den 70-procentiga chokladen som tidigare hackades upp i mindre bitar. Smält försiktigt över vattenbad eller på låg värme i micron. Se till så chokladen inte bränns om den smältes i mikron. Rör om lite då och då.
7. Tillsätt den smälta chokladen till smörblandningen. Vispa ihop snabbt medan chokladen fortfarande är lite varm så går smöret ihop lättare och blandningen kommer inte vara lika skuren i konsistensen.
8. Sikta ned bovetemjöl, bikarbonat och kakao. Tillsätt därefter 1/2 tsk havssalt, den ska inte siktas ned då det är flingor som inte går igenom en sil.
9. Rör ihop väl till en deg.
10. Använd med fördel en glasskopa på 1 1/2 msk för att skopa upp kakdegen. Eller använd ett msk-mått eller i sista fall händerna. Degen är kladdig.
11. Fördela ut 12 bollar med deg på en plåt. Mängden deg per boll ska vara på 1 1/2 msk.
12. Grädda mitt i ugnen i cirka 10-12 minuter. Låt svalna på ett galler. Serveras med ett glas med kall vegetabilisk dryck. Mums!
Noteringar
Du kan använda spad från vita bönor eller stora vita bönor om du inte har kikärtsspad.
Du behöver tre sorters choklad till detta recept. Därav namnet Triple chocolate... En mörk choklad med en kakaohalt på minst 70% används i degen som smaksättning. Sedan behövs två sorters vegansk choklad för att ha som bitar i kakorna. Jag använde mig av Ichocs vitaochOdenses mörka(mörk men söt, 55%)
De flesta sorters bovetemjöl man hittar i affärerna är ljust mjöl. Det är också ljust mjöl som detta recept kräver. Det ska alltså inte vara ett fullkornsmjöl med skal eller grövre bitar i mjölet. (Även om jag säger att mjölet är ljust så har bovetemjöl lite av en grå färg naturligt.)
Degen är kladdig så olja eventuellt händerna om du inte har en glassskopa. Jag använder mig av denna glasskopa. Rekommenderar varmt att införskaffa en om du bakar mycket kakor!
Gröna Veckan – Alla recept
Recept 1:
Linssås med soltorkade tomater
Recept 2:
Recept 3:
Slät broccolisoppa med cashew fraiche
Recept 4:
Glutenfria triple chocolate chip cookies
Recept 5:
Krispig pankopanerad tofu
Vill du se mer vegogott från mig?
Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube , Pinterest & Bloglovin