Madeleines Vego

View Original

Veganska tekakor med fullkorn

Som rubriken lyder så hade jag idag tänkt att dela med mig av ett recept på veganska tekakor.

Dessa har jag själv bakat 3 omgångar hittills så nu vet jag garanterat att receptet är gott innan jag delar med mig av det här till er. :)

Första omgången jag bakade dessa tekakor så utgick jag från ett vanligt recept på tekakor som jag sedan gjorde om efter mina egna önskemål.

 

Dessa önskemål var då...

  1. De ska vara veganska, bort med mjölken och smöret och där ersätter jag med vegetabiliska ersättningsprodukter.
  1.  Jag vill inte ha helt "vitt" bröd. I med lite fullkorn! I detta recept i form av grahamsmjöl. Tekakorna blir saftigare, mer näringsrika och jag tycker även att fullkornsmjöl bidrar med mer smak än om man jämför med enbart raffinerat vetemjöl.

 

Första gången jag gjorde dessa tekakor så använde jag mig av det klassiska i degen, smör och mjölk. I detta fall havredryck och naturli's veganska margarin.

Andra omgången så hade jag mycket Imat att göra mig av med. Så därför testade jag att ersätta en del av havredrycken med havregrädde. Båda resultaten blev bra och likvärdigt goda.

Se Alternativ 1 och Alternativ 2  för degspadet i receptet.

På bilden kanske du som läser även blir frestad av det goda choklad-pålägget, som för övrigt är helt vegetabilisk.

Jag tänkte därför här på bloggen skriva hur glad jag är över att allt fler butiker tar in nya 100% vegetariska produkter.

I detta fall vill jag i postitiv benämning ta upp matvarubutiken Lidl! 

Lidl erbjuder olika vecko-teman i sina reklamerbjudanden och tidigare har det inte varit så mycket vegan-vänliga produkter.

Det har väl varit någon enstaka produkt då och då. Tidigare har Lidl mest erbjudit land-inspirerande veckor så som, smaka på Grekland, Spanien, England osv...

För någon vecka sedan så började det hända saker! :D

Lidl hade först en eko-vecka där de erbjöd bland annat quinoa & amaranth puffar. Quinoa puffar gillar jag verkligen och har inte kunnat hitta dom i någon fysisk butik innan här i Sundsvall.

Dessutom så hade de helt veganska tortellini.

Veganska tortellini har jag inte kunnat finna i en fysisk matvaru-butik innan. Eller jo, de från Paulo Roberto hittade jag... EN gång...

Så ni kan tänka er, som jag handlade och som jag bunkrade för att sedan frysa in. :)

Som om det inte vore nog med det!

Två veckor senare erbjuder lidl en grön vecka. Japp! Du hörde rätt! (Detta var förra veckan, V.34.)

Lidl erbjöd förutom extrapriser på anammas produkter (dessa finns sedan tidigare i deras sortiment)  mjölkfria & veganska färskostar under eget märke och vegansk nutella m.m!

Färkostarna sålde dom under eget varumärke med det är egentligen Bute Islands ostar i annan förpackning. På kartongerna som produkterna låg i stod det nämligen tryckt "Bute Island".

Färskostarna fanns i smakerna Gräslök, Sweet Chili, Spring Onion & Black Pepper och Naturell. Hittills har jag endast hunnit smaka gräslök och den var SUPERGOD!

Heja Lidl!

Detta vill jag se mer av. Var det någon mer där ute som gjorde som jag och bunkrade upp en massa gott från Lidl?

Lämna gärna en kommentar om du också varit på Lidl, eller har något annat viktigt att säga. Då blir jag glad. 

Jag tycker att det är så kul att höra vad du som läser tycker! <3

För dig som nu undrar om det veganska choklad pålägget. Ja, den innehöll tyvärr palmolja. Jag brukar undvika, uppskattningsvis, till 90% att köpa palmolja. Denna chokladkräm innehöll iallafall mer rapsolja än palmolja då det var listat före palmoljan i ingredienserna.

Här kommer receptet på dessa smarriga tekakor.Att baka sitt eget bröd är gott och billigt. Testa du med, om du har tiden så att säga. :)

 

Veganska tekakor med fullkorn

( - 10 tekakor)

 

240g (4 dl) vetemjöl
120g (2 dl) grahamsmjöl
35g (1 dl) vetegroddar
25g (1 msk agavesirap eller 1 1/2 msk strösocker)
3g  (1/2 tsk) salt
2g (1/2 tsk) torrjäst

 

Degspad

 

Alternativ 1

250g havredryck / valfri vegetabilisk dryck
25g veganskt smör (Naturli')

 

Alternativ 2

175g havredryck / valfri vegetabilisk dryck
100g Imat havregrädde

 

 

Gör så här

1. Väg upp och blanda samman alla torra ingredienser.

2. För degspad, alternativ 1. Värm upp vegetabilisk dryck och smör i en kastrull eller i en skål i mikron. Degspadet ska ha en temperatur på 37°-40° C då torrjäst används.

För degspad alternativ 2. Väg upp vegetabilisk dryck och havregrädde i en skål eller kastrull. Värm över spisen eller i mikron till en temperatur på 37°-40° C.

3. Tillsätt degspadet till de torra ingredienserna. Tillsätt agavesirap nu om det används. Används strösocker så räknas det till dom torra ingredienserna och blandas med där.

4. Knåda för hand eller i en hushållsassistent i 5 minuter.

5. Låt jäsa under en duk i 60 minuter. Se till så att degen inte står på en plats där det är dragit och kallt.

7. Ta upp degen ur skålen till ett mjölat bakbord. Knåda lätt ur luften ur degen, se upp med att inte knåda in en onödig mängd mjöl. Bara tag några knåd-tag i degen för att få ut luften.

8. Skär degen till 10 jämnstora bitar. Väg upp så att bitarna väger cirka 65g-70g styck. Rulla till bollar.

9. Kavla varje boll till en rund tekaka. cirka 5 mm tjock. Används två plåtar klädda med bakplåtspapper. Fördela 5 tekakor på varje plåt.

10. Låt tekakorna jäsa i 60 minuter.

11. När det är cirka 20 minuter kvar av jästiden. Värm då upp ugnen till 250° C.

12. Efter att tekakorna har jäst klart, nagga de med en gaffel eller ett grillspett.

13. Låt gräddas i mitten av ugnen i cirka 8-10 minuter.

14. Låt svalna på ett ugnsgaller. Servera ljumna med veganskt smör eller varför inte veganskt chokladpålägg? Till brödet är det även gott att servera varm choklad. Njut!

Noteringar

  • Tekakorna blir lätt torra till dagen därpå, så frys gärna in och ta fram när det önskas. Det går bra att mikra dessa lite försiktigt, då blir bröden som nybakade.

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine