Polsk kycklingsoppa ~ Vegansk Rosół

polsk_vegansk_kycklingsoppa.jpg

God morgon!

Idag hade jag tänkt att dela med mig av ett väldigt speciellt recept. Lördag är min favorit dag på veckan och därför ska jag dela med mig ett av mina favorit recept.

Har du någonsin hört talas om Rosół ?

Jag själv är uppvuxen på denna rätt. Rosół är iallafall en polsk soppa som är väldigt simpel.

Det är egentligen ett recept på som en slags basbuljong. Min mamma kokar alltid Rosół på kyckling. Därför förknippar jag alltid denna soppa som polsk kycklingsoppa.

Nu har jag äntligen tagit mig i kragen och veganiserat mammas recept.

Hur det gick?

Fantastiskt bra måste jag säga!

När jag skapade detta recept så tänkte jag att jag måste ha en riktigt bra grundbuljong. Eftersom jag inte använder mig av kött så får man trycka på lite extra med kryddor och grönsaker.

Det gäller oftast när man tar fram veganska recept.

Normalt sätt så använder mor min, då vi snackar grönsaker, morot, lök, persilja, och någon form av selleri.

Att tillsätta champinjoner var ett smart drag av mig. Det gav lite umami smak på buljongen.

Perfekt ersättare istället för kött.

Sen måste jag säga att det som gav soppan sin riktigt goda smak var att avsluta koket med oumph thyme & garlic. Denna oumph är väl kryddad med timjan och svartpeppar, dessa kryddor går alldeles utmärkt fint i denna soppa. 

vegetarisk_kycklingsoppa.jpg

Normalt sett ska man inte tillsätta buljong till denna rätt eftersom du själv skapar en buljong från grunden. Men eftersom denna rätt ska vara lättlagad och inte ett långkok på flera timmar så smakar jag av rätten med lite köpt buljongtärning.

Se bara till att köpa buljongtärningar som inte innehåller massa skräp. Jag tycker verkligen att den veganska kycklingbuljongen ger en schysst smak. Kan du få tag på denna så är det super!

Jag har även testat med grönsaksbuljong och det blir lika gott det också! När jag lagar vegansk mat använder jag oftast vanlig grönsaksbuljong, min favorit är den från kung markatta eller biofood.

Jag måste säga att jag har lyckats göra min veganska k*cklingsoppa godare än orginalet.

Japp! Så pass bra blev det.

Smakerna kom fram helt rätt och smakar som orginalet, fast bättre. Den är bättre smakande enligt mig eftersom de smakar inte allt det där mindre goda som kött för med i en matträtt.

Mycket fräschare mycket godare!

Nu så! Varsågod och ta en titt på receptet, du kommer inte att ångra dig! :)

polsk_kycklingsoppa.jpg

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned innan du börjar laga denna rätt!

 

Vegansk polsk k*cklingsoppa

(- ca 3 portioner)

 

1 stor morot
2 medelstora gula lökar
1 grov selleristjälk
1 knippe persiljestjälk
1/2 tsk herbamare örtsalt / salt
1 krm grovmalen svartpeppar
1/2 krm malen vitpeppar
1 1/4 L vatten


1-2 vitlöksklyftor
100g färska champinjoner


1 vegetabilisk buljongtärning
200g oumph garlic & thyme
Färsk/fryst bladpersilja

 

 

Gör så här

1. Skala morot och lök. Skär bort ändarna av moroten och löken. Dela moroten i stavar.

Skär löken i grova bitar.

2. Skölj av stjälksellerin noggrant och skär den i skivor. Ta en tunn knippe av en bladpersiljas stjälkar. Uppskattningsvis cirka 10 långa stälkar. Eller en rejäl näve om de är skurna kort.

3. Tillsätt de skurna grönsakerna, morot, selleri, lök och persiljestjälk till en gryta. Tillsätt örtsalt eller salt, vitpeppar och svartpeppar. Tillsätt till sist allt vatten. Låt koka upp. Låt sedan koka, ej stormkoka, under lock i 10 minuter.

4. Medan buljongen kokars skölj då champinjoner noggrant och skär de i små bitar. Skala vitlöksklyftorna och krossa de lite lätt med ett knivblad. Efter 10 minuters kokning, tillsätt då vitlök och champinjoner.

5. Låt nu småkoka ytterligare 10 minuter.

Tillsätt till sist, efter nu sammanlagt 20 minuters kokning, en buljongtärning och oumph. Låt koka 10 minuter till.

6. Avsluta med lite bladpersilja och smaka av med herbamare örtsalt. Servera med pasta, gärna spaghetti av den tunnaste sorten. Ät och njut!

 

vegansk-kycklingsoppa.jpg

Noteringar

  • Jag har använt mig av en vegansk kycklingbuljong, se länkad produkt här. Även grönsaksbuljong fungerar bra!

 

Se tillhörande receptvideo nedan! :)

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

En lättlagad lunch ~ Hirssallad

Glutenfritt bananbröd