Hemgjord cashewdryck
Godmorgon!
Igår testade jag för första gången att göra egen nötmjölk hemma och det gick över förväntan lätt. Resultatet blev väldigt bra så i framtiden skall jag nog experimentera med olika växtbaserade alternativ.
Se här hur du kan göra egen kokosmjölk!
För året är 2016, inte vill vi väl fortsätta dricka någon annans mjölk, kalvens mjölk, när vi har dessa moderna, lätta och hälsosamma alternativ.
Denna mjölk kan användas i vad du vill, däremot har jag inte testat att värma den i form av matlagning ännu men om du väljer att göra det så kan du gärna lämna en kommentar om hur det gick.
Cashewindustrin har tyvärr en mörk baksida. Du kan läsa mer om de så kallade “Blood Cashews” här. Välj därför cashewnötter som är rättvisemärkta.
Denna mjölk är supergod som bas i din smoothie och ger ett lent och fylligt resultat. Vill du ha mjölken aningen fetare så testa att dra ned vattenmängden med någon enstaka deciliter.
Att hitta en silduk var inte svårt, jag hittade en på city gross för ynka 29 kronor, så det ska inte vara problem att finna. :)
Hemmagjord cashewmjölk
(- ca 0,75 L)
125g naturella cashewnötter
7 1/2 dl kallt vatten
- mer eller mindre, efter smak
Gör så här
1. Blötlägg cashewnötterna i vatten under minst 4 timmar, gärna över natten
2. När cashewnötterna är blötlagda, häll av vattnet som de legat i och skölj cashewnötterna.
3. Tillsätt cashewnötterna till en mixer och tillsätt till att börja med 1/3 av vattnet.
4. Mixa till cashewnötterna har bildat en slät smet. Tillsätt sedan 1/3 till av vattenmängden och mixa i cirka 1 minut.
5. Till sist, tillsätt den sista resterande mängd vatten och mixa i någon minut till.
6. Trä en silduk över en stor skål. Sila mjölken och pressa ur all vätska ur silduken så endast cashewnötsrester finns kvar i duken.
7. Släng inte resterna! Några exempel på vad du kan använda nötmassan till är följande:
- vegetariska biffar
- choklad/energi bollar
- koka med i gröten
- i smoothies
- bröd
- hemgjord granola
8. Valfritt: Smaksätta mjölken med vanilj och lite sötning. Använd till exempel agavesirap eller lönnsirap - någon tesked, efter smak. Förvaras kylt och i en sluten flaska eller liknande.