Veganskt focacciabröd
Detta focacciabröd gjorde jag för ett par veckor sedan. Det blev så gott!
Focaccia är ett italienskt bröd som man kan toppa lite som man vill.
Detta är ett bröd som passar perfekt att äta på sommaren, till grillningen, till picknicken eller till stranden osv.
Jag toppade mitt bröd med rödlök, körsbärstomater och färsk oregano och gräslök direkt
plockade från min örtlåda. Annat som är gott att ha på är rosmarin, soltorkade tomater, oliver, potatis, basilika, ja listan kan göras lång...
Havssalt är också något som jag absolut rekommenderar att strössla över innan gräddning. Både före och efter gräddning ringlar man över lite olivolja och det blir ett ljuvligt gott och lyxigt bröd.
Receptet kommer från en av mina nya favorit kokböcker -Så bakar du bröd av Emmanuel Hadjiandreou.
Focaccia
(- 1 st medelstort bröd)
3 1/2 dl vetemjöl special
1/2 tsk salt
2g färsk blå jäst
1 1/2 dl ljummet vatten
3 msk olivolja
Valfri garnering
Exempelvis,
1 liten röd lök, körsbärstomater, färska örter
Olja
Gör så här
1. Förbered de torra ingredienserna genom att blanda mjöl och salt i en bunke.
2. I en mindre skål eller i ett mätglas, smula ner jästen och tillsätt vatten. Rör så jästen löst upp sig. Detta är degspadet.
3. Tillsätt degspadet över de torra ingredienserna och blanda väl till en klibbig deg.
4. I en ny ren bunke, tillsätt 1/3 av oljan, alltså en matsked. Lägg ner den klibbiga degen i oljan.
5. Täck över bunken och låt nu degen vila i 1 timme. Efter en timme, vik försiktigt degen 2 gånger.
Det görs genom att för vika från ända till ända en gång. Vrid sedan degen 90 grader och vik på samma sätt en gång till.
6. Upprepa nu denna process, som du utfört, 3 gånger till.
Alltså, vila - vik, vila - vik, vila - vik.
Tillsätt resterande 2 matskedar olivolja under vikningarna.
7. När degen rest sig ordentlig och blivit bubblig är den klar. Jag behövde endast upprepa vila - vik processen 2 gånger till efter den första.
8. Stjälp upp degen på en plåt med bakplåtspapper. Hantera degen varsamt så bubblorna inte spricker.
9. Täck över och låt vila i 10 minuter. Tryck nu ut degen med fingertopparna så du formar en kvadratiskt bröd.
10. Täck över och låt vila i 10 minuter.
11. Garnera med valfria ingredienser, tryck ner de lite i brödet så de fastnar aningen i degen.
12. Avsluta med att ringla över lite olivolja och strö eventuellt över lite havssalt.
13. Täck över och låte jäsa i cirka 20 minter, så brödet puffat upp sig lite. Värm under tiden ugnen till 250°c.
14. Grädda focaccian i förvärmd ugn i cirka 15-20 minuter. Ett bröd är klart om det låter ihåligt när du knackar lätt på dess undersida.
Nog är det många steg i detta recept, men det är mycket som upprepas så man utför egentligen samma process hela tiden. Med ett bröd som detta låter man tiden helt enkelt sköta mycket av jobbet. I resultat får du ett helt fantastiskt gott bröd.
Lycka till med ditt focaccia bröd och hoppas det smakar!