En god hemmagjord hummus!
god-hummus.jpg

Inlägget & receptet har blivit uppdaterat den 10/7-2020.

- “ Jag testade receptet med kikärtsspad istället för vatten. Det blev ännu bättre än tidgare, krämigare med en rundare smak. I samband med det så glömde jag vitlöken i receptet och jag tyckte det nästan blev ännu bättre, så har du svårt för vitlök eller en mage som är känslig så kan jag varmt rekommendera att testa utan. Citronsaft, tahini & spiskummin ger alldeles tillräckligt med smak för att denna hummus ska bli så pass gudomlig som den är. Det fungerar även bra med citron från flaska, jag kör med ekologisk, ett budgetvänligt alternativ! “

Gott nytt år! Januarimånad är här vilket också innebär Veganuari. Ett intiativ av Djurens Rätt för att få folk att äta mer veganskt. Utmaningen går ut på att försöka äta växtbaserat under hela januari-månad. Nu under januari-månad kommer jag därför att leverera 3 nya recept här på bloggen. Dessa är…

När jag först blev vegan var hummus en av de rätter som kändes självklar för en vegan att äta. Är det inte lite så? Iallafall så kan jag säga att det tog mig 3-4 år innan jag faktiskt började uppskatta hummus för vad den är. Jag hade med andra ord inte ätit en riktigt bra hummus tidigare.

Jag tillagade min egen hummus hemma lite då och då men blev aldrig riktigt nöjd. Det blev inte sådär gott så som alla andra säger att det ska vara. Det var inte för än jag besökte ett café som jag fick smaka på en riktigt god hummus.

För mig var det då självklart! Svaret till en god hummus var spiskummin! Det gav den där lilla extra smaken som jag saknat. Lika viktigt var också att inte snåla med fett, salt och syra!

När jag började att testa smakerna hemma för att efterlikna den hummus som jag smakat på så fann jag mitt perfekta recept. Idag delar jag med mig av detta recept till dig! :)

Fun fact. Jag fikade på caféet som gäst. Idag är jag numera anställd där. Detta recept är dock mitt egna och inte taget från restaurangen i och med att jag experimenterade hemma innan jag började jobba där.

hummus-recept.jpg

Denna hummus tillagar jag själv hemma regelbundet och den fungerar mycket bra att förbereda i förväg för att ha som pålägg eller tillbehör m.m. Hummusen håller i minst 4 dagar i kyl enligt min erfarenhet. Detta är ett recept som fungerar utmärkt för foodprep.

Hummus

( - ca 3 portioner)

1 tetra kikärtor (vikt utan spad - 230g)
3 msk rapsolja
2 msk tahini
2 1/2  msk + ev. mer kikärtsspad
1 1/2 - 2 1/2 msk färskpressad citronjuice/från flaska (efter önskad syra)
1 medelstor vitlöksklyfta (valfritt)
3 krm  spiskummin
2 krm salt ( +- efter egen smak)

Gör så här

1. En matberedare, stavmixer med kraftig motor eller en höghastighetsblender (exempelvis vitamix) behövs för detta recept.

2. Börja med att skölja av kikärtorna noga. Klipp av ena hörnet på tetran, häll ut spadet i en behållare och spara det till senare då det används i receptet. Spadet som blir över kan även användas som äggersättning i många andra veganska recept.

Skölj kikärtorna i ett durkslag till de har slutat “skumma”. Låt droppa av så att inte allt för mycket överflödigt vatten kommer med.

3. Skölj en citron noga. Pressa citronens juice i en kopp. Ta bort eventuella kärnor. Eller använd citronjuice från flaska av god kvalité.

4. Tillsätt kikärtor, rapsolja och tahini till mixern. Mät upp den mindre mängden citronjuice och tillsätt det. Tillsätt kikärtsspad. Beroende på hur mycket syra som önskas så tillsätts mer / mindre citron och mer eller mindre kikärtsspad efter önskad konsistens och smak.

5. Om så önskas, riv ned en färsk vitlöksklyfta, vitlök kan uteslutas eller användas efter egen smak och tycke.

6. Krydda med salt och spiskummin. Kör igång mixern och mixa till en slät hummus. I och med att detta recept behåller kikärtorna med dess skal på så blir inte hummusen silkesslät. Den blir däremot slät nog för att vara en riktig god hummus!

7. Rör gärna runt med en slickepott lite då och då i din mixer och skrapa ned från väggarna, givetvis så görs detta när mixern inte är på.

8. Smaka av hummusen. Ibland behöves lite mer salt, det beror på mängden salt som finns i den tetra som används, olika märken kan ha olika mängd salt. Ibland använder jag själv mer citron då syran kan variera från citron till citron. Tillsätt kikärtsspad och tahini/olja efter önskad konsistens. Hummusen ska ha en underton av spiskummin men den ska inte smaka tacos.

9. Förvara i en liten matlåda, en som rymmer ca 3 dl eller i en glasburk med lock. Hummusen går bra att frysa in och receptet är därför bra att förbereda i förväg. Konsistensen kan påverkas lite, rör därför om då den är upptinad.

10. Servera på en god skiva rostat bröd och toppa med pumpafrön, soltorkade tomater, paprika eller valfria grönsaker. Servera som dipp eller som tillbehör till vilken maträtt du önskar. Ät och njut!

vegansk-frukost.jpg

Noteringar

  • Hur får jag en bra konsistens på min hummus?
    När jag gör denna hummus så använder jag min Vitamix. Jag mixar då i cirka 3-5 minuter och skrapar ned från mixerkannans väggar lite då och då för att få en jämn konsistens på hummusen. Jag stör mig inte på att behålla skalet på kikärtorna då jag tycker det ger lite trevlig konsistens ändå. Önskas en rejält slät hummus så kan kikärtorna skalas. Tänk då på att du behöver väga upp 230g kikärtor i vikt utan skal. Annars blir proportionerna fel i receptet.

  • Vilken tahini bör jag använda?
    Bästa tahinin tycker jag är den från märket Al Wadi. Denna tahini hittar jag bland de utländska produkterna hos bland annat City Gross och Stora Coop. Finns säkerligen på orientaliska livsbutiker också. Jag länkar till tahinin här så att du kan se en bild på produkten!
    Uppdaterat 2023 - numera använder jag
    Zeinas tahini på flaska.

    För att lyckas med hummusen så bör du använda en tahini som är riktigt rinnig och ljus. Den ska alltså inte vara trögflytande som jordnötssmör utan mer åt den konsistens som olja har, fast lite tjockare. Rör alltid om ordentligt i burken då det annars kan bli en trög massa av sesam i botten och olja på toppen. Produkten som är länkad ovan är perfekt rinnig och len i konsistensen.

  • Hållbarhet och frysa in
    Hummusen håller 5-7 dagar i kylen (4°C!) om du håller burken ren, dvs inte dubbeldippar direkt i burken. Tänk på att baljväxter är känsliga, låt inte hummusen stå framme länge. Hummusen går bra att frysa in och receptet är därför bra att förbereda i förväg. Konsistensen kan påverkas lite, rör därför om då den är upptinad.
    - Jag brukar frysa in i mindre burkar och ta fram efter behov, perfekt att göra en stor sats och fylla frysen, för en enklare vardag! :)


  • Hur får jag min hummus att bli riktigt god?
    Följ receptet för att lyckas bäst. Var däremot inte rädd för att smaka av själv. Ibland kan mer citron behövas, ibland mindre. Det beror på din egen smak och det faktum att citroner kan vara olika syrliga. Likaså bör du salta efter eget tycke. Spiskummin kan också tillsättas efter eget tycke. Vill du ha den lösare? Tillsätt då lite mer kikärtsspad och/eller olja. Basera dock inte hummusen på för mycket vatten. Fett är smakbärande och viktigt för att faktiskt få en riktigt god och len hummus.

  • Här finns lite inspriation för vad du kan göra med kikärtsspadet som blir över!

    Glutenfria triple chocolate chip cookie

    Glutenfria tunnpannkakor

    Vegansk slabang

    Vegansk chokladtårta

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine  

Vegansk kladdkaka med chokladganache

Vegansk kladdkaka med chokladganache

Vegansk hemmagjord pizza

Vegansk hemmagjord pizza