Saftig vegansk banankaka

Saftig vegansk banankaka

Jag har de senaste månaderna försökt att minska mitt matsvinn och min användning av plast. Det är inte alltid det lättaste. Även om det går framåt så slänger även jag mat ibland. Däremot så finner jag mycket som är positivt. Inte bara det att jag gör någonting gott för miljön. Det är positivt på det sätt att jag lär mig nya saker, jag får experimentera mer och använda mig utav det jag har. Bara det tycker jag faktiskt känns spännande men givetvis så kan det också kännas trögt i början. Allt handlar om vanor. Att ta vara på mat gör också att man sparar en slant i plånboken.

I detta inlägg har jag skrivit lite mer om hur jag gör för att minska på min användning av plast.

Alla har vi nog bruna och ledsna bananer hemma ibland. Genom tiderna har jag bakat mycket olika banankakor och bananbröd. Detta recept är det som jag hittills har lyckats bäst med. Kakan blir hög och fin, saftig och mjuk. Helt oemotståndligt god!

Jag använder alltså inte gula bananer för denna kaka utan jag använder de som är svartprickiga eller helsvarta. Då blir det som bäst. Var inte rädd för att ta vara på dessa bananer. Ofta använder jag helsvarta bananer, det är inget fel på dem. EN enda gång har jag känt att en banan luktade mögel, då slängde jag givetvis den. Så lukta alltid! Luktar det inte mögel utan bara övermogen banan så är det bara att börja baka. :)

vegansk-banankaka.jpg

Detta recept är riktigt bra. Jag har bakat denna kaka MINST 5 gånger nu och har alltid varit lika nöjd. Du kan själv välja om du vill stoppa i valnötter eller russin i kakan. Du kan utesluta det helt eller t.ex. tillsätta chokladbitar istället.

För att lyckas, sikta de torra ingredienserna och rör snälla inte för mycket i smeten, låt den precis gå ihop bara!

Varsågod, börja baka, njut sedan och tacka mig! <3

Häng med mig i köket & lyckas med baket!

Jag har gjort en video där jag visar steg för steg hur jag bakar denna banankaka. Denna video har jag gjort i hopp om att du ska kunna följa för att lättare lyckas med mitt recept! 💚😀

Vegansk banankaka

( 1 sockerkaka)

5 dl vetemjöl
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl potatismjöl
2 tsk vaniljsocker
1 tsk bikarbonat
1/2 tsk salt

3 medelstora övermogna bananer (300-350g skalad vikt)
1 dl neutral olja t.ex. rapsolja (ej kallpressad)
1 1/2 dl hett vatten

Valfritt:
25g russin (1/2 dl)
25g valnötter (rågad 1/2 dl)

eller…
chokladknappar, kanel, kardemumma, saffran, valfria nötter m.m.

Gör så här

1. Börja med att värma upp ugnen till 175°C. Smörj en sockerkaksform som rymmer ca 2 L. Använd margarin eller olja. Den behöver inte bröas men det kan göras ändå om så önskas.

2. Koka upp vatten, det går lätt att använda vattenkokare. Lämna till senare. Låt det under tiden svalna lite.

3. Sikta ned alla torra ingredienser i en bunke/skål. Dessa är, vetemjöl, potatismjöl, strösocker, vaniljsocker, bikarbonat och salt.

4. Blanda om väl och gör en grop i de torra ingredienserna.

5. Mosa bananerna så att de är rejält mosade, med en gaffel eller en stavmixer. Användes en stavmixer så kan oljan och bananerna köras tillsammans i en måttsats.

6. Tillsätt alla blöta ingredienserna till de torra. Det vill säga, olja, mosade bananer och hett vatten.

7. Rör om till en blandad smet. Rör så lite som möjligt för att inte få en seg och kompakt kaka. Rör gärna om med en slickepott genom att vika och vända smeten med slickepotten.

8. Tillsätt smeten till formen. Grädda kakan mitt i ugnen i ca 45-50 minuter. Jag använder INTE varmluftsugn.

9. Kolla med en sticka så att kakan är klar, Kommer stickan upp torr och kakan känns fast så är den klar. Låt svalna 2-5 minuter i formen. Tag ut formen och låt svalna utan form. Detta för att undvika att eventuell kondens ska bildas.

10. Servera och njut!

Noteringar

  • Detta recept kräver hett vatten. Vattnet ska inte vara kokande hett men det ska vara kokt och varmt. Inte ljummet utan mer rykande varmt. Jag upplever att kokt varmt vatten i kaksmetar löser upp vetemjölets klumpar lättare och ger en slätare och mer glansig smet.

  • Se till att bananerna är rejält mogna, svartprickiga till helsvarta är det som gäller. Inga helgula bananer funkar för det här, åtminstone ger de inte samma goda söta smak.

  • Rör aldrig mycket i en sockerkakssmet, då utvecklas gluten i vetemjölet vilket resulterar i en elastiskt smet. Det vill vi inte ha då blir kakan seg och kompakt. Lite klumpar i smeten gör inget men se till så att smeten är blandad iallafall.

banankaka-veganskt-recept.jpg

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Veganska kärleksmums - Enkelt recept

Veganska kärleksmums - Enkelt recept

Julens veganska recept

Julens veganska recept