Stekt ris med tofu - Minska ditt matsvinn

Stekt ris med tofu - Minska ditt matsvinn

stekt-ris-tofu.jpg

Följer du mig på instagram? Om du gör det så kanske du redan vet om att jag delar med mig av ganska mycket, allt möjligt, via instagrams “mina händelser”.

Denna vecka så delade jag med mig av en liten så kallad “Cook with me”. Där jag helt enkelt filmade när jag lagade mat. Vad jag lagade var denna maträtt, stekt ris med tofu.

Jag vill med detta recept visa på hur DU kan minska ditt matsvinn.

Just detta recept är perfekt för det. I detta fall så hade vi här hemma en helt oöppnad matlåda med ris från kinarestaurang, hämtmat, det vill säga. Eftersom ris fort blir gammalt så valde jag att ta vara på det och göra en helt ny god maträtt av resterna.

Man ska vara försiktig när det kommer till att lämna ris framme länge osv samt inte låta det ligga för länge i kylen då ris lätt bildar bakterier som inte är värda att få i sig.

Likaså så kan jag inte sluta påpeka det faktum att… Har du oöppnad tofu hemma som har gått ut på datumet? Ingen fara! Är tofun oöppnad så blir den inte gammal, inte särskilt fort iallafall.

Det tofu-block jag använde i dagens recept gick ut för hela tre månader sedan.

Hör och häpna! 3 MÅNADER!

stekt-ris-veganskt.jpg

Kom ihåg att alltid titta, lukta, känna och om alla dessa punkter får godkänt så kan du även smaka. Tofun jag använde luktade precis som om den skulle ha tillverkats igår.

Ja du förstår, det är INGA PROBLEM med att äta så kallad “gammal mat”.

Det jag använder mig av för att kolla om en tofu är gammal är först och främst synen.  Är tofu gammal börjar den jäsa och förpackningen expanderar.

Sedan doftar jag. Tofu doftar inte så mycket, lite som en blandning av sojamjölk och mozzarella-ost.

Slutligen så känner jag på den så att den inte känns hel-slemmig. Den ligger ju i vatten så lite blöt ska den kännas men inte ha något lager av något slime-liknande på sig.

Eftersom receptet blev omtyckt på min instagram så valde jag att summera det hela i ett blogginlägg så att det ligger kvar för alltid.

Har du å andra sidan ett paket ÖPPNAD tofu så bör du konsumera det innan 2-4 dagar har gått. När ett paket tofu har öppnats blir det väldigt fort gammalt. Det kommer du märka på doften.

Det du kan göra är att frysa in tofu. Det går alldeles utmärkt, det gör jag ofta.

Vid upptining kommer tofun ha släppt mycket av sin vätska och blivit lite mer smulig. Det gör inget till recept som t.ex. detta då tofun ändå ska smulas sönder.

I detta recept så kan du slänga i lite vad du vill när det kommer till grönsaker. Jag brukar alltid se till att ha lök och vitlök som bas. Morot och ärtor är klassiskt men ta gärna vit/röd-kål, svamp, majs, sockerärtor eller andra trevliga grönsaker istället.

Just denna gång tillsatte jag paprika för att minska mitt matsvinn då jag hade en halv paprika som börjat skrumpna i kylen.

Titta, lukta, känn och smaka. Lita på dina sinnen. Genom att minska ditt matsvinn sparar du inte bara på miljön utan även en slant i plånboken. :)

Här kommer receptet!

Stekt ris med tofu - Veganskt

(- ca 2-3 portioner)


1 medelstor morot
1 liten röd lök
2 vitlöksklyftor
1 block tofu naturell tofu (250g)
1-2 tsk sesamolja
1 krm malen vitpeppar
1/2 tsk vitlökspulver
Gurkmeja för färg (ca 1 krm)

1 matlåda med kokta risrester (ca 2-3 portioner)
1/2 röd paprika (valfri färg)
1 msk japansk soja / tamari (ljus)
1-2 tsk kinesisk soja (mörk)
1—2 tsk sambal oelek

1 tärnings-stor bit färsk ingefära
1/2 - 1 dl frysta ärtor

Färskpressad juice från 1/4-1/2 lime
1 msk sweet chilisås
Salt och grovmalen svartpeppar efter smak
Neutral olja till stekning (1-2 msk)

Gör så här

1. Skala alla grönsaker. Det vill säga, morot, rödlök, ingefära och vitlöksklyftor. Finhacka rödlöken och vitlöken.

2. Skär moroten i små fina tärningar. Hacka även paprikan i mindre bitar. I stekt ris är det godast när alla grönsaker är skurna väldigt smått.

3. Hetta upp en panna med lite neutral olja, t.ex. rapsolja. Tillsätt även sesamoljan.

4. Stek lök, morot och vitlök till de mjuknat och fått lite färg. Stek i en stor stekpanna (28 cm).

5. Smula ned tofun med händerna. Tillsätt vitpeppar, gurkmeja och vitlökspulver. Rör om väl så att alla kryddor är väl fördelade i blandningen. Stek till tofun släppt sin vätska och till den fått lite färg.

6. Tillsätt nu riset. Tillsätt lite vatten, ca 1/2 - 1 dl så att riset kan återfuktas då det lätt blir väldigt torrt när det stått i kylen.

7. Krydda med ljus och mörk soja samt sambal oelek för hetta. Tillsätt den hackade paprikan.

8. Stek till riset ser trevligt ut och vattnet har dunstat. Tillsätt olja om så behövs för att riset inte ska bli degigt eller bränt i botten.

9. Avsluta med att tillsätta riven ingefära och frysta ärtor. Ta av från värmen när ärtorna ser tinade ut.

10. Smaka av med limejuice, svartpeppar, salt och sweet chilisås. Dessa kryddor tillsätts sist då de håller sig fräschasts så.

Sweet chilisås tillsätts för att balansera smakerna med en sötma. Används inte det kan 1-2 tsk kokossocker tillsättas istället. Socker bränner lätt i pannan och tillsätts därför på slutet.

 

fried-rice-recept.jpg

Noteringar

  • Om tamari används istället för japansk soja i detta recept så blir maträtten glutenfri, uteslut då också den kinesiska sojan!

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Vegansk pastasås på butternutpumpa

Vegansk pastasås på butternutpumpa

Veganska proteinbars - Energibars

Veganska proteinbars - Energibars