Veganska kroppkakor

Veganska kroppkakor

veganska-kroppkakor4.jpg

Jag har fastnat i husman. Japp! Det är ju bara så gott med alla svenska traditionella måltider. Speciellt nu när jag som vegan inte ätit så jättemycket husman. Det ska det bli ändring på från och med nu. Idag delar jag med mig av ett recept på veganiserade kroppkakor.

Inga konstigheter bara gottigheter. ;) 

Så det började med att jag var sugen på att göra gnocchi efter att ha sett en av mina favorityoutubers (Sarah's Vegan Kitchen) göra gnocchi  på pumpa. Sedan var det så att jag kom på att jag hade veganskt bacon hemma som jag behövde använda eftersom jag köpt det på nedsatt pris pga utgående datum.

Där kom den briljanta idén att göra en provlagning av veganska kroppkakor.

Jag har nämligen aldrig gjort kroppkakor förut och nu skulle jag göra veganska. Nervös var jag eftersom att alla recept på just småländska kroppkakor innehöll ägg. Jag ville göra just småländska kroppkakor då jag förstått at de är lite lättare att göra som nybörjare.

Öländska kroppkakor innehåller riven potatis och tillagningen av dessa verkade lite krångligare. Nybörjare som jag var så ville jag inte krångla till det i onödan.

Resultatet? Det blev bättre än bra!


Helt lyckat och jag bestämde mig därför dagen efter att laga efter samma recept igen och filma.

Däremot så hade min Ica butik slut på den veganska bacon-produkten istället hade jag turen att hitta Pulled Oats med nedsatt pris då det var utgående datum. Eftersom jag ännu inte har testat Pulled Oats så kunde jag inte låta bli att köpa en förpackning.

Efter mycket funderingar, i brist på vegan-bacon,  så kom jag på den geniala idén att göra två fyllnings-variationer för kroppkakorna.

En lite mer klassisk gjord på veganskt bacon och en annan för er alla där ute som inte tål soja. Kör du på fyllnings-alternativ 2 i detta recept, gjord på Pulled Oats så är det helt fritt från soja.

Anledningen till att jag inte köpt produkterna från Gold and Green Foods innan är för att jag tycker att dom ligger lite i det översta priset.

Ett tips från mig till dig som läser detta är att passa på att köpa alla färska veganprodukter när det är nedsatt pris pga utgående datum. Jag tror att det veganska baconet jag använde nästan var en vecka gammalt.

Det är ofta ingen fara att äta efter utgånget datum. Dessutom kan man alltid välja att köpa billigt pga utgående datum och sedan frysa in på direkten. Där har ni ett smart spartips från mig! :)

Du sparar inte bara pengar utan du spar på miljön också då dessa varor säkerligen skulle slängas annars. 

 

Som sagt så spelade jag då in en receptvideo på dessa smarriga kroppkakor. På videon ser ni mig använda Pulled Oats eftersom det som sagt var slut på det veganska baconet.

Vill du göra med veganskt bacon så följ då bara hänvisningarna i receptet för fyllnings-alternativ 1.

Om du vill se mer recept-videos från mig så får du gärna ta dig en titt in på min youtube-kanal. :)

Hoppas det nu ska smaka riktigt gott, det tyckte jag nämligen. Jag är mycket nöjd med detta recept och det är inte särskilt svårt att göra.

Följ instruktionerna väl. Givetvis tar det lite längre tid att laga kroppkakor än vad det tar att göra en färssås med spaghetti. Men det är det värt. :)

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned innan du börjar laga denna rätt!

Veganska kroppkakor

(ca 2 portioner - 10 st små kroppkakor)

 

Deg

600g potatis av mjölig sort (rå vikt med skal), kokt och pressad vikt 450-475g
1/2 tsk fiberhusk
100g vetemjöl
1/2 tsk salt

 

Fyllning - Alternativ 1

1 paket veganskt sojabacon från Ica Gott Liv (175g)
3 små gula lökar
2 krm färskmalen kryddpeppar
2 krm grovmalen svartpeppar
1-2 msk veganskt veganskt margarin (Naturlí)

 

Alternativ 2 - Fri från soja

1 paket Pulled Oats Nude (240g)
3 små gula lökar

2-3 msk veganskt margarin (Naturlí)
1 tsk örtsalt (Herbamare)
1/2 tsk liquid smoke - rökarom
2 krm färkmalen kryddpeppar
2 krm grovmalen svartpeppar

 

 

 

Gör så här

För degen

1. Börja med att skala potatisen, skölj av stärkelsen och smutsen när den är skalad. Tillsätt till en kastrull och tillsätt vatten och salt och låt koka upp. Använd 1 tsk salt till kokvattnet.

2. Låt nu potatisen koka under lock till den är genomkokt, det tar olika tid beroende på potatisens storlek. Dela ej potatisarna på mitten om de är stora utan behåll dom hela och koka jämnstora potatisar. Jag använde 4 potatisar av medel till stor storlek.

3. Medan potatisen kokar, förbered fyllningen.

4.  Pressa potatisen med hjälp av en potatispress. En mixer får INTE användas då det blir klister av potatisen. Väg upp så att du har kring 450g pressad potatis. Första omgången fick jag 475g, andra omgången som jag lagade dessa så fick jag 450g.

5. Strö fiberhusk och salt över den pressade potatisen. Rör om.

6. Väg upp mjöl och tillsätt det lite i taget. Tillsätt alltså inte allt på direkten då allt kanske inte behövs och då blir degen för torr.

7. Då var degen klar, se montering nedan för hur du fyller kroppkakorna.

 

 

För fyllningen

 

Alternativ 1

1. För den veganska bacon fyllningen. Skala lökarna och finhacka dom sedan. Värm upp margarinet i en stekpanna, tillsätt veganskt bacon och lök. Låt steka till det har fått lite färg.

2. Tillsätt sedan mortlad kryddpeppar och grovmalensvartpeppar och låt steka till allt har en fin brynt färg och är lite krispigt om så önskas. Smaka av med eventuellt med kryddpeppar eller andra kryddor. Ta av från spisen och ställ undan till senare.

 

Alternativ 2

1.  För den sojafria fyllningen. Skär Pulled Oats i mindre bitar. Så att allt blir finfördelat, som en grov färs. Skala och finhacka lökarna.

2. Värm upp det veganska margarinet i en panna, tillsätt den finhackade löken och den hackade Pulled Oats. Krydda med örtsalt, mortlad kryddpeppar och grovmalen svartpeppar.

3. Låt steka till allt har en fin brynt färg och om så önskas är lite krispig. Tillsätt till sist rökaromen, rör om. Smaka av om några fler kryddor önskas, t.ex. mer kryddpeppar. Ta av från spisen och ställ undan till senare.

 

 

För montering av kroppkakor

1. Dela upp degen i 10 delar. Cirka 50-55g per bit. Rullar varje degbit till en boll, det behöver inte vara så noggrant.

2. Tryck ned fingret o varje boll och gör ett hål för fyllningen. Fyll varje kroppkaka med cirka 2-3 tsk av fyllningen. Överfyll dom inte, då kan de spricka under kokning, se bara till att de går att nypa ihop degen väl.

3. Nyp ihop ändarna så att degen försluts till en boll. Rulla den för att få en fin form.

4. Koka upp saltat vatten. Låt sedan kroppkakorna tillagas i sjudande eller småkokande vatten. Koka cirka 5 åt gången om en kastrull som rymmer 2,5-3 L används.

5. Låt koka i cirka 3-5 minuter. Kroppkakorna är klara när de har sjudit upp till ytan. Jag brukar låta de koka ytterligare 1 minut efter att de har rest sig till ytan, men koka inte för länge för då kan de gå sönder. Det brukar ta cirka 2-3 minuter för kroppkakorna att sjuda upp till ytan.

6. Servera varma med smält smör och lingonsylt. Njut!

veganska-kroppkakor-sojafri1.jpg

Testa nu att provlaga dessa till helgen. Gillar du kroppkakor så kommer du inte att bli besviken.

Har du några funderingar? Eller har jag förklarat något otydligt. Lämna bara en kommentar så svarar jag så fort jag kan. :)

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Vegansk Janssons frestelse - Vegansson

Vegansk Janssons frestelse - Vegansson

Vegansk minestronesoppa med rotfrukter

Vegansk minestronesoppa med rotfrukter