En simpel & näringsrik frukost ~ Overnight oats

overnight-oats-vegansk-frukost.jpg

Att vara vegan innebär en begränsad variation i frukost-måltider ... tänker kanske många som inte har testat på en vegetabilisk kost innan.

För ja, om man tänker på hur vi äter vår frukost idag, i Sverige så är verkligen animaliska produkter dominerande i frukostmåltiderna.

Om vi ser på vanliga exempel såsom smörgåsar med, smör, skinka, ost, leverpastej.

Det känner vi väl igen?

Eller andra vanliga exempel såsom ägg i olika former, eller yoghurt/fil.

Låt mig inte ens nämna kvargen... (även om jag nu gjorde det) Dessa frukost alternativ är inga konstigheter för den genomsnittliga svensken. Eller hur?

Idag är jag här för att visa på att veganer visst kan äta goda och näringsrika frukost-måltider!

Jag vill också påvisa att gröt kan vara just det, GOTT!

Dessutom tror jag på att just gröt, som i mångas öron kanske låter som något man åt förr, något som inte smakar mer än gips, faktiskt börjar bli mer trendigt idag.

Du som är aktiv på Instagram kanske har lagt märke till att det inte bara är fancy smoothiebowls som trendar just nu. Nej, folk piffar numera, i dagens samhälle, även till gröten.

Gröten har fått ett lyft och det är den allt värd! 

blotlagd-grot.jpg

Gröt kan kokas på så många olika sorters gryner.

Vi har har havre, vete, quinoa, ris, hirs med mera.

Detta kallar jag verkligen variation och nu pratar vi endast gröt till frukost som alternativ. Det tar inte heller slut där, för varje gryn kan användas på olika sätt som olika produkter...

...låt oss bara ta havre som ett exempel.

Förutom vanliga klassiska havregryn så finns även snabbhavre vilket är tunnare gryn som kokas snabbare och ger en lenare konsistens.

Vi har även krossat havre, känt som steel cut oats i USA. Dessa ger en grövre och mer tuggig konsistens.

Med det sagt så slår jag hål på det faktum att en vegansk frukost har bristande variation!

Ja, jag hoppas att du som läser nu förstår min poäng här. Även om du inte gillar havregrynsgröt, så tråkig som den kan vara, så finns det olika former av havregryn.

Eller varför inte testa en annan form av gryn att koka gröt på? 

Idag hade jag därför tänkt att bjuda på ett recept som skiljer sig från den klassiska (kanske tråkiga) havregrynsgröten. Låt mig presentera blötlagd havregrynsgröt!

Hmmm, det lät väl inte så spännande på svenska kanske, på engelska kanske ni finner det lite mer aptitligt...

Låt mig presentera Overnight Oats! 

Den ultimata frukosten. Gjord på näringsrika havregryn, lite chiafrön och en god växtbaserad dryck.

Just denna typ av frukost är perfekt för dig som har ont om tid på morgonen.

Du blandar bara ihop ingredienserna kvällen innan, detta tar 30 sekunder max och sedan är det bara att äta på morgonen.

Ett hett tips är att förbereda gröten i en glasburk kvällen innan och så vips är din frukost färdig att tas med vart du nu än behöver den på morgonen!

veganskt-frukost-recept.jpg

Har jag nu fått dig intresserad av gröt? Jag hoppas verkligen det.

Här kommer receptet! :)

 

Vänligen,

Läs noteringarna längst ned innan du börjar med detta recept!

 

Blötlagd gröt ~ Overnight oats

(ca 1-2 portioner)

 

1 1/4 dl osötad sojamjölk/havremjölk, valfri vegetabilisk dryck
1 tsk chiafrö
1 dl havregryn

 

Serveras med

1 burk naturell sojayoghurt (milbona från lidl 125g)
5-6 färska jordgubbar eller annan frukt/bär

 

 

 

Gör så här

1.  Tillsätt valfri vegetabilisk dryck till ett glas/skål . Vispa ned chiafrön med en sked. Det viktigaste är att se till så de inte lägger sig på botten. Då bildar dom en stenhård klump där.

2. Tillsätt havregryn och rör om så att allt är väl blandat.

3. Låt stå i kylen, över natten eller minst i 30 minuter.

4. Gröten är redo att ätas som den är.

Den kan även serveras som jag gjorde. Detta är min favorit just nu.

Varva hackade jordgubbar, gröt och vegetabilisk yoghurt i ett glas. Detta blir en smaksensation.

Gröten i sig själv smakar inte så mycket utan behövs helst piffas upp med lite frukt/bär, torkad frukt, nötter/frön eller yoghurt, med mera.

milbona-sojghurt-lidl.jpg


Noteringar:

  • På bilden kan du se vilken yoghurt jag använder. Lidls märke Milbona har riktigt goda yoghurts i portionspack. Jag rekommenderar dessa starkt!
  • Gör du endast gröten så är det cirka en portion, när jag brukar blanda med yoghurt så brukar jag göra det i två glas. Man kan givetvis använd ett stort glas eller äta de båda själv, själva receptet är inte så mycket mat. Det beror individuellt på hur mycket energi just du behöver.
  • Receptet är glutenfritt om du använder dig av glutenfria havregryn (rent havre) och en glutenfri växtbaserad dryck, tex sojadryck eller glutenfri havredryck med mera.

 

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Veganska tekakor med fullkorn

Bästa veganska vispgrädden ~ Enligt mig!