Vegansk påsktårta med apelsin, choklad och kokos!

Vegansk påsktårta med apelsin, choklad och kokos!

vegansk-chokladmousse-tarta.jpg

Imorgon infaller skärtorsdagen och därmed inviger vi påsken 2018. Givetvis har jag därför ett smarrigt påskrecept att dela med mig till dig som söker en god efterrätt att bjuda på i påsk.

Denna tårta tog jag fram förra året och bjöd på den förra påsken. Jag tog fram receptet i sista sekund och hann därför inte sammanställa det till ett recept att dela med mig här på bloggen, istället fick endast familjen njuta av tårtan.

Men nu så kära läsare! Nu ska du få ta del av en riktigt smarrig tårta. 

Tänk dig en botten med smak av apelsin och en ton av kokosflingor. Len chokladmousse med en mild smak av kakao. Toppad med en mörk chokladganache som inte är för söt utan bryter av mot tårtans övriga sötma.

Helt perfekt enligt mig. Testa nu denna tårta om min beskrivning (eller bilderna för all del) lyckades göra dig sugen. Som vanligt så är du varmt välkommen att lämna en kommentar om du har några funderingar eller tankar kring vad som helst egentligen som du tror jag kan besvara.

Jag önskar dig nu en riktigt trevlig påsk med fint vårväder! <3

 

Här finns en video som visar hur jag bakar denna tårta. 

 

Vänligen,

läs noteringar längst ned i detta inlägg innan du börjar baka!

Vegansk tårta med chokladmousse

(- ca 6-8 bitar)

 

Tårtbotten

4 1/2 dl vetemjöl
1 dl potatismjöl
3 tsk bakpulver
3 dl strösocker
1 1/2 dl riven kokos
Skal av 1 apelsin

75g rapsolja / neturalt smakande olja (knappt 1 dl)
1 dl kokhett vatten
1 1/2 dl apelsinjuice

 

Chokladmousse

1 burk Änglamark kokosmjölk (400ml)  / valfri vegetabilisk vispgrädde
3 msk kakao
1 dl florsocker

 

Chokladganache

1 1/2 dl havregrädde/ valfri vegetabilisk matlagningsgrädde
100g mörk choklad 70%
1 msk glukossirap

Eventeullt 1/4 dl - 1/2 dl apelsinjuice för saftning av tårtan!

vegansk-pasktarta.jpg

Gör så här
 

DAG 1

För tårtbotten

1. Starta ugnen och värm upp den till 175°C.  Smörj en form på 17 cm i diameter. Klä den eventuellt också med bakplåtspapper. Jag brukar lägga en klippt rund bit i formens botten. (Smörj även papper om det används.)

2. Sikta ned vetemjöl, potatismjöl och bakpulver i en skål. Tillsätt strösocker och riven kokos till dom siktade torra ingredienserna. Rör om väl.

3. Skölj apelsinen noggrant. Använd en ekologisk apelsin. Riv ned skalet av apelsinen till de torra ingredienserna. Rör om.

4. Tillsätt dom blöta ingredienserna till de torra. Det vill säga, olja, apelsinjuice och kokhett vatten. Rör om till en smet. Överarbeta inte smeten, sluta röra när det  inte finns synligt mjöl kvar. Lite klumpar gör inget.

5. Grädda tårtbotten längst ned i ugnen i ca 60-70 minuter. Kolla med en sticka så att den är klar, kommer stickan ut torr så är kakan troligtvis klar.

6. Låt svalna helt innan den delas!

 

För chokladmoussen

1. Om du använder Änglamarks kokosmjölk. Kyl den då minst 4 timmar innan moussen görs. Alternativt, gör moussen på rumstempererad kokosmjölk och kyl den färdiga moussen därefter i några timmar innan tårtan fylls. Så att moussen är så fast som möjligt.

2. Sikta ned kakao och florsocker till Änglamarks kokosmjölk. Rör om väl.

3. Om du inte vill använda Änglamarks kokosmjölk kan du testa annan vegetabilisk grädde, till exempel vispbar havregrädde. Den brukar vara fast och bra. Jag har ej testat det själv utan använder alltid Änglamarks kokosmjölk som grädde till detta recept.

 

Montera tårtan

1. Skär av toppen på tårtbotten om den är ojämn. Dela därefter tårtbotten i 4 delar.

2. Fyll tårtan därefter. Jag brukar fylla tårtan i tårtformen som botten gräddades i för att få en jämnare tårta och mer stabilitet. Klä tårtformen med plastfolie innan tårtan fylls, så fastnar inte eventuella mousse-rester kring kanterna av formen.

3. Lägg en tårtskiva i botten. Den som läggs i botten kommer att bli tårtans topp när den är klar. Eftersom tårtan vänds upp och ned efter den legat i kakformen.

4. Fyll med 1/3 av chokladmoussen. Lägg på nästa tårtdel. Safta eventuellt denna del med lite apelsin juice, ungefär 1/2-1 msk.

5. Återupprepa processen, på med ytterligare 1/3 av chokladmoussen, tårtbotten, safta, 1/3 av chokladmoussen, tårtbotten osv. Välj med fördel den tårtdel som känns grövre att ha som botten. Det vill säga den del du kommer att lägga på sist vid montering i tårtformen.

6. Låt stå i kyl, med fördel över natten. Tårtan kommer då bli mer stabil och safta sig. En saftig tårta gör skillnaden, och gör tårtan godare eftersom smakerna från alla lager har fått gå ihop.

 

DAG 2

 

För chokladganachen

1. Bryt eller hacka chokladkakan i mindre bitar.

2. Tillsätt vegetabilisk matlagningsgrädde, den hackade chokladen och glukossirap till en liten kastrull/stekpanna.

3. Smält samman till en slät chokladganache under ständig omrörning på låg till medel värme på din spis.

 

Spackla tårtan

1. Se till att tårtan är riktigt kall innan du börjar eftersom att varm ganache kommer att hällas över tårtan och klä den.

2. Släta till tårtan eventuellt med en spatel för att få bort mousse som kan ha tryckts ut längs kanterna.

3. Se till att chokladganachen är varm, inte kokande! Lägg över tårtan på ett bakplåtspapper.

4. Häll ganachen över tårtan. Lått gravitationen göra jobbet. Man kan använda en spatel försiktigt medan ganachen är varm för att lättare fördela den över tårtan. Rör helst så lite som bara möjligt. Så fort ganachen blir kall av tårtan så bör den ej röras, då blir det bara hål i ganachen då den lätt åker av tårtan och följer med på spateln istället.

5. För över tårtan till en tårtlåda. Låt stå i kylen till ganachen har stelnat helt.

6. Dekorera valfritt.

Servera och njut!

vegansk-tartbotten.jpg

Noteringar

  • Läs mer om kokosmjölken som jag använder som grädde här! Väldigt vitkigt om du ska använda denna produkt!

  • Låt helst tårtan ta 2-3 dagar att göra. För en stabil och rak tårta men också för smakernas skull.

  • OBS! Kakformen måste vara 17 cm i diameter eller nära till för att du ska få samma höjd på tårtan. Har du en större form så blir tårtbotten tunnare vilket gör att baktiden minskas och botten kanske inte går att dela i 4 delar!

 

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Vegansk färssås på torkad sojafärs

Vegansk färssås på torkad sojafärs

Bakad potatis med vegansk skagenröra

Bakad potatis med vegansk skagenröra