Vegansk rödbetssallad

rodbetssallad-vegansk.jpg

En rödbetssallad hör till julbordet. Eller hur?!

Därför bjuder jag nu, inför jul på ett recept på en helt vegansk rödbetssallad. Denna rödbetssallad är helt hemmagjord från grunden men jag lovar dig att detta recept är lättlagat. Bara för att allt är gjort från grunden så behöver det inte i alla fall ta en evighet att tillaga.

Du svänger ihop en vegansk majonnäs på endast några sekunder med en stavmixer. Hur du lätt kan tillaga en vegansk majonnäs själv hittar du här!

Det ända som tar tid är att koka rödbetorna. Men ja, det kan vi inte göra någonting åt. Det är så naturen har format rödbetan och det är faktiskt spisen som sköter arbetet.

Läs igenom noteringar nedan så att du vet vad som gäller för att lyckas med detta recept. Kom ihåg att alltid läsa igenom ett recept noggrant innan du börjar arbeta i köket så att du är påläst. På så vis undviker du att få till en katastrof i köket. 😉

Här kommer som utlovat receptet. Hoppas det smakar och var inte rädd att lämna en kommentar om du har några funderingar.

 
 
 

Rödbetssallad

(1 medelstor skål, ca 4-6 portioner)

 

3 medelstora färska rödbetor ( ca 330g)
1 dl vegansk majonnäs
1 dl osötad sojghurt (Planti)
1/4 av en citron
1 tsk agavesirap
1 krm örtsalt (Herbamare)
Valfritt: 1/2 krm grovmalen svartpeppar

 
 
 

Gör så här

 

1. Skala de färska rödbetorna och skär bort de oätbara ändorna.

2. Koka rödbetorna i lättsaltat vatten till dom är mjuka. Koktiden kan variera från 30-60 minuter beroende på rödbetornas storlek och på hur färska de är.

3. Känn med en sticka för att se om rödbetorna är klara. De ska vara mjuka men en rödbeta har en fast konsistens. Så de ska inte kokas lika mjuk som en potatis.

4. Häll av vattnet från rödbetorna och låt de svalna.

5. Skär rödbetorna i små tärningar.

6. Blanda samman tärnad rödbeta, vegansk majonnäs, sojghurt, juicen av en 1/4 citron, agavesirap, örtsalrt och eventuellt svartpeppar i en större skål.

7. Smaka av om det behövs mer salt eller citron.

Tänk på att rödbetorna ger mer sötma allt eftersom att rödbetssalladen står och gottar sig i kylen. Så äts rödbetsalladen dagen efter den är gjord så är sannolikheten att den kommer vara mer söt då. Ha det i åtanke när rödbetssalladen sötas.

8. Servera till julbordet eller gör en god vegobulle-macka. Njut av en hemmagjord rödbetssallad utan konstigheter.

 
 

Här finns en recept-video som jag har skapat så att du lättare kan se hur detta recept lagas för bästa resultat. 🙂

 

 

Noteringar

  • Rödbetorna får INTE vara varma när de blandas med majonäsen. Då smälter den och det blir en rinnig röra.
  •  
  • Är du allergisk mot soja? Köp då en sojafri majonnäs eller gör egen på kikärtsspad. Använd osötad kokos, mandel eller havre-ghurt istället för sojghurten i detta recept.
  •  
  • Rödbetssalladen är relativt blek när den är nygjord. Efter några timmar till en dag i kyl så kommer den få en starkare rosa färg.
     
  • Tänk på att inte söta rödbetsalladen för kraftigt. I och med att den gottar sig i kylen så släpper rödbetorna sin naturliga sötma och rödbetsalladen är sötare dagen efter. Så gör gärna rödbetssalladen dagen innan den serveras för både starkare färg och sötma. Givetvis så kan rödbetssalladen saltas mer om det så önskas.

 

rodbetssallad-vegan

 

Vill du se mer vegogott från mig?
Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine ♥

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s