Vegansk ostkaka
ostkaka-vegansk2.jpg

Traditionell svensk ostkaka var en stor favorit för mig på julbordet när jag fortfarande åt animalier. Juletider är här och jag saknar den goda ostkakan. Som tur är så älskar jag att experimentera i köket, jag tycker det är så spännande att försöka imitera gamla favoriter

Jag kan säga så att jag lyckades! Denna ostkaka är väldigt god och påminner mycket om den klassiska varianten som inte är vegansk. Däremot så kan man givetvis känna en viss skillnad. Att jag ändå säger att den smakar väldigt likt är för att den har de rätta smakerna när det kommet till det viktigaste med en ostkaka.

Vilka för mig är att...

1. Det ska smaka av bittermandel och ostkakan ska innehålla sötmandel, mums!

2. Ostkakan ska vara fast och fin, inte torr på något sätt utan lite saftig. Lite pudding-liknande men ändå inte, lite mer matig sådär.

3. Det smakar helt enkelt rätt och gott, speciellt med en klick sylt till och gärna lite vispad vegetabilisk grädde om man har det hemma.

ostkaka-vegan1.jpg

Såhär gick processen till för att kunna veganisera denna lite svårare rätt. Först och främst så kollade jag igenom ett klassiskt recept på ostkaka. För att veta hur det görs rätt helt enkelt.

Min favoritbok som inte alls är vegansk men som ändå är nyttig är "Vår Kokbok". Tack vare den så kan jag se grunderna i mycket svenska recept och sedan veganisera det lättare.

Jag inser då att osten görs själv i receptet med hjälp av löpe. Tanken var då. Vad kan jag använda som ost fast som är veganskt och har liknande egenskaper?

Svaret blev då Silkestofu!

Silkestofu har en len konsistens och passar utmärkt till desserter. Tofu är en slags ost, ibland kallas tofu för just det, sojabönost. För att lyckas vidare med smeten till ostkakan så kollade jag på google för att se om det finns veganska recept på andra sidor.

Det var svårt att hitta men jag hittade ETT enda recept på vegansk ostkaka. Det var ett recept från Djurens Rätt. I det receptet såg jag att de använde sig av mannagryn, och det ville jag också. Vilken smart lösning tänkte jag för att få smeten att gå ihop.

Mannagryn har den möjligheten att tjockna och bli rätt puddingliknande.

Så ja. Nu vet ni lite mer kring hur jag tar fram och veganiserar recept och med det sagt så kommer givetvis receptet här nedan.

Värt att tillägga är att jag använde i detta recept silkestofu från Yi-Pin Soya! Yi-Pin Soya är ett svenskt företag som gör tofu. Jag tycker det är schysst att kunna handla mer lokalproducerat och givetvis vill jag stödja svenska företag.

Hoppas du nu gillar denna ostkaka lika mycket som jag.Ha en smaklig jul! 

 

Vegansk ostkaka

(1 ugnsform på 8,5 dl)

 

Smet

4 msk vetemjöl
2 msk strösocker
1 tsk äggersättning - Orgran
1 krm bakpulver
1 krm salt
2-3 bittermandlar
2 1/2 msk mannagryn
3 dl Imat / Vegetabilisk grädde för matlagning

 

Ost på tofu

200g silkestofu
2 krm salt
25g sötmandel

 

 

Gör så här

 

För tofu-osten

1. Börja med att göra "osten". Väg upp 200g silkestofu. Tillsätt silkestofun till en ostduk eller silduk.

2. Pressa tofun i duken så att lite av vätskan försvinner och det blir kvar en smulad tofu i duken, likt keso.

När tofun är färdig-pressad så ska den väga 150g. Det ska alltså pressas ur 50g vätska ur tofun.

3. Salta den smulade tofun med 2 krm salt. Finhacka sötmandeln. Tillsät 3/4 av mandeln till tofu-ostblandningen. Spara resten, 1/4, till senare för att strö över på toppen. Rör om väl. Ställ undan till senare.

 

För smeten

1. Blanda samman vetemjöl, äggersättning (pulvret), strösocker, bakpulver och salt.

2. Vispa ned 1 dl av  Imat/vegetabilisk grädde och vispa så att inga klumpar uppstår. Tillsätt sedan resterande 2 dl och vispa till en slät smet.

Viktigtatt ta lite grädde i början för att undvika klumpar, sedan kan resterande mängd vegetabilisk grädde tillsättas utan problem.

3. Riv ned två bittermandlar och rör om väl. Tillsätt mannagryn och rör om väl.

4. Slutligen, tillsätt tofu-ostblandningen som förberetts innan och blanda samman.

5. Smöra en form som rymmer 8,5 dl. T.ex. en engångs aluminiumform.

6. Tillsätt nu smeten till formen.

7. Baka mitt i ugnen i cirka 75 minuter på en temperatur på 175°C. Sedan för att få lite färg 5 minuter på 225°C.

8. Servera varm eller kall med sylt och om så önskas lite vispad vegetabilisk grädde.

En given favorit på julbordet! 

 

Här finns en receptvideo som jag har skapat som visar hur du kan tillaga denna ostkaka. 

Noteringar

  • Jag använder mig av en silduk från märket Jonas of Sweden som finns att köpa på bl.a. Clas Ohlson, City Gross och Ica Maxi m.m. Kostar cirka 20-30 kr.

  • Ostkakan är godast att äta kall och jag tycker att den blir godare efter att ha stått en eller två dagar i kylen. En maträtt som blir godare och godare dag efter dag så att säga.

  • Jag använder mig av en engångs aluminiumform (folieform) som rymmer 8 1/2 dl. Viktigt är att om du använder en mindre form så blir ostkakan tjockare och då behöver den gräddas längre.

  • Likaså om en större form används så blir kakan tunnare och bakas fortare. Så tänk på det när du väljer form. Välj med fördel samma storlek som jag använt här i receptet.

  • Äggersättningspulvret ska för detta recept inte blandas ut med vatten. Jag vet att kartongen säger för 1 tsk blanda med 2 msk vatten. Men inte i detta recept!

vegetarisk-ostkaka3.jpg

Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine 

Vegansk majonnäs

Vegansk majonnäs

Vegansk Janssons frestelse - Vegansson

Vegansk Janssons frestelse - Vegansson