Vegansk Janssons frestelse ~ Vegansson

janssons-frestelse-vegan.jpg

Sista dagen av november månad är här. Jag förbereder julrecept för fullt för att kunna dela med mig till er läsare. Idag bjuder jag på en klassiker från det svenska julbordet. En Janssons frestelse. Givetvis, precis som alla recept är som jag har här på bloggen så är detta en vegansk Janssons frestelse.

Någon smart person kom på namnet Vegansson. Jag älskar namnet och kan inte låta bli att kalla även min Jansson för Vegansson. Jag vet att det finns många olika recept på Vegansson på internet. Det finns recept med oliver, svamp, soltorkade tomater, kapris m.m.

När jag skapade detta recept så ville jag att denna veganska Janssons frestelse skulle vara så lik som möjligt som den klassiska Janssons i smak och ja, allt!

Därför har jag luskat ut vad som gör den klassiska Janssons så god. Det är kryddorna och sältan som normalt används i klassisk Janssons frestelse som verkligen gör gratängen till vad den är. Så i detta recept har jag efterliknat dessa smaker så gott som det bara går.

vegetarisk-janssons-frestelse

Istället för anjovis så har jag använt mig av kapris. Kapris ligger i spad och har en bra sälta. Anjovisen är givetvis kryddad. I detta recept har jag därför använt de kryddor som ingår i en burk med anjovis. Oroa dig inte om du inte gillar kapris. Det gör inte jag heller. Jag hackar dom därför smått och när de värms tycker jag att de ändrar smak lite.

Så ja, jag gör mitt eget fuskspad av kaprislag och kryddor för att imitera anjovislagen. Smaken tycker jag blir väldigt lik. Inte helt 100% men nära nog ändå. Däremot blir gratängen aningen gråare i färg pga av kryddorna som jag använder. Men det spelar ingen roll när det är smaken som räknas.

Så är du nu ute efter ett recept på en klassisk men vegansk Janssons frestelse så är detta det rätta recptet för dig. En julkryddad Jansson med fin krämighet från imat. Detta recept kan du lura många med, det tror jag!

Smaklig måltid! 

Jag uppskattar kommentarer så var inte rätt att lämna en om du har något som du undrar över. Läs först noteringarna så kanske det kan besvara din fråga. Noteringarna finnes längst ned i detta inlägg. 

 

Här kommer som utlovat, receptet! 🙂

 

Vegansson

(1 liten ugnsform på 8,5 dl)

600g potatis av mjölig sort (t.ex. King Edward)
1 medelstor gul lök
4 dl Imat / Vegetabilisk osötad grädde
1 1/2 msk ströbröd
1 msk kapris
4 krm salt

 

Kryddlag

1 msk kaprisvatten, dvs spadet från kapris
1 1/2 tsk strösocker
1 krm malen vitpeppar
1 krm malen kryddpeppar
1 krm kanel
1 krm malen kryddnejlika
1/2 krm malen muskot
1 krm salt

 

 

Gör såhär

1. Börja med att göra kryddlagen. Mät upp 1 msk av spadet från kaprisburken och tillsätt till en liten skål.

2. Tillsätt kryddorna, salt och socker till en liten skål. Rör ihop väl till sockret och saltet har löst sig i spadet. Ställ undan kyrddlagen till senare.

3. Skala lök och potatis. Skölj potatisen väl. Lägg de gärna i en skål med kallt vatten medan löken förbereds.

4. Skär upp löken i tunna halvmånar. Strimla potatisen i tunna skivor. Inte för tjocka och inte för långa, inte lika långa som pommes stripes dvs. Skölj sedan potatisstrimlorna.

5. Mät upp 1 msk kapris utan spad och hacka dom i mindre bitar. Hacka fint eller behåll de lite grövre beroende på hur du själv föredrar det.

6. Smöra en ugnssäker form som rymmer 8,5 dl.

7. Tillsätt hälften av potatisstrimlorna till formen. Strö över halva mängden gul lök. Strö över all kapris. Strö över 1 1/2 krm salt.

8. Tillsätt resterande mängd strimlad potatis och tillsätt resterande mängd gul lök. Strö över ytterligare 11/2 krm salt.

9. Häll över vegetabilisk grädde och tillsätt sedan kryddlagen som förbereddes tidigare.

Se till så att kryddlagen fördelas jämt i formen med den vegetabiliska grädden. Använd en sked eller gaffel för att blanda lite lätt. Blanda inte ihop lagerna utan tryck bara ned potatisen lite lätt i formen.

10. Strö över ströbröd och klicka ned lite smör på toppen. Avsluta med att strö över det sista kryddmåttet med salt

11. Grädda längst ned i ugnen i 225°C i cirka 60 minuter.

Potatisen måste vara riktigt mjuk och även om den är genomkokt så är det bra att låta gratängen gräddas lite extra så såsen kokar ihop ordentligt. Då blir gratängen krämig och fin samt smakrik.

12. Servera och njut! Passar utmärkt på julbordet.

vegansson

Noteringar

  • 1 krm är på 1 ml. Så 1 krm är inte det samma som 1/4 tsk. 4 krm salt är alltså 4 ml och strax under 1 tsk då 1 tsk motsvarar 5 ml.
  •  
  • Jag använder mig av imat då jag gillar den produkten och oatly som företag. Är du gluten intolerant kan du testa med osötad sojagrädde för matlagning istället.
  •  
  • För glutenfri gratäng. Använd glutenfritt ströbröd och annan grädde, se förslag på punkten ovan.

 

Här är en receptvideo som jag har gjort för min youtubekanal. Titta gärna på den så du lättare kan förstå hur jag tillagar denna maträtt! 🙂

 

Vill du se mer vegogott från mig?
Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine ♥

4 reaktioner på ”Vegansk Janssons frestelse ~ Vegansson

    • Jättebra tips Erika! Det hade jag inte ens tänkt på. Fast jag gillar inte tångkaviar eller kaviar i huvudtaget så för mig blir det nog ingen hit. Men bra tips för alla där ute! Tack för din kommentar. ❤️

      Gilla

    • Hej Mia! Det kan du absolut göra om du vill få det bättre fördelat. Jag hade det i tanke att göra så när jag tog fram receptet men det blev att jag inte gjorde det tillslut då jag tänkte att mycket av kryddorna kanske skulle sjunka till botten av grädden och fastna i tillbringaren och inte komma till användning. Nog fastnade det även i botten på det sättet jag gjorde ändå så… det är fritt fram att göra som man vill. Tack för en bra fråga. 🙂

      Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+ photo

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s