Veganskt lösviktsgodis del 2 ~ Karamellkungen!

cloetta-veganskt-losviktsgodis-2
Här finner du del 1 – Cloettas lösviktsgodis!
 
 
Hej kära läsare! 
 
Det har tagit sin tid. Jag har lagt ned mycket tid. Karamellkungen har lagt ned mycket tid, men nu är den här! Den samlade listan gällande karamellkungens lösviktsutbud på vad som är helt veganvänligt. Varsågod. Det är bara att dyka in i inlägget och se om dina gamla favoriter finns med, eller kanske hittar du nya godisar som du inte visste var vegan-vänliga!
 

Du behöver inte oroa dig. Jag vet hur det är att vara en skeptisk vegan, jag har också svårt att lita på vad som är veganskt eller inte. Däremot så har du nu hamnat rätt, för jag är nämligen en extremt noggrann person, och lite av en perfektionist. Jag har dubbelkollat så det jag lägger ut verkligen är veganskt.

De godisar jag har listat är då alltså helt fria från animaliska ingredienser. Jag har därför givetvis inte listat godisar som innehåller till exempel karmin eller bivax. Vilken kan vara vanliga missar andra listor har gjort… har jag märkt.

När jag skrev denna lista så gick jag först och främst igenom hela karamellkungens utbud. Jag kollade alltså igenom alla deras 225 produkter. Jag gick noggrant igenom varje produkts innehåll.

De produkter som inte innehöll animaliska ingredienser, skrev jag sedan ned. Det är lätt att tyda vissa ingredienser. Som till exempel mjölk och ägg. Dessa ingredienser är också allergener, vilket betyder att de alltid måste vara skrivna i fet-stil. Dessa godisar går då bort på direkten.

Men sen kommer man till nästa steg, innehåller godisen något av de kända animaliska e-numren?

 

Då syftar jag på dessa…

 
 
 • e120 = karmin
 • e901 = bivax
 • e904 = shellack
 • e441 = gelatin
 
 

Nu tänker du kanske, ja, om godisen inte innehåller något av de jag nyss nämnt. Då är den väl okej att äta som vegan? Nej. Det är inte säkert. För en godis kan till exempel innehålla fettsyror, vilka kan komma från animalier. Eller så kan de innehålla aromer, vilka kan komma från animalier.

Så nästa steg för mig var då att skriva ett mejl till karamellkungen där jag listat alla deras godisar som ser veganska ut men som jag vill ha bekräftelse på att dom verkligen är det. För jag vill ju inte lura någon med detta inlägg. 

Alla godisar som jag listat nedan har karamellkungen godkänt. Jag har fått mycket hjälp från Ellen på karamellkungen och hon har varit i kontakt med de olika tillverkarna för denna listas skull.
Så! Jag hoppas du nu har förtroende för mitt arbete med denna lista och uppskattar den väl.
 
Lämna gärna en kommentar om du har några frågor eller om jag på något sätt lyckats missa något.
 
 
 
 

Fruktisar

 

Söta fruktisar

 
 

karamellkungen-veganska-fruktisar

 

Skittles

Banana Bubs

Vattenmelon Ovaler

Strawberry Cheesecake Romb

Tutti frutti natural

 
 
 
 
 

Sura fruktisar

 
 
 

karamellkungen-veganska-surisar

 
 

Sura Bläckfiskar

Melonskalle Skum

Cool Cola Skalle Skum

Sur viol-hallonromb

Cool Vanilla Strawberry

Sura Tuttifruttiromber

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Godis i papper

 

karamellkungen-veganskt-godis-papper

 
 

Salta Patroner

Likörkonfekt

Nöt-Crème

 
 
 
 
 
 
 
 
 

Övriga godisar

 

Karamella XL

 
 
 
 
Kanske har du lagt märke till att vissa godisar som har veganskt innehåll inte finns med på denna lista.
 
 
 
Dessa är:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Anledningen till varför en del godisar inte är listade här är för att godistillverkaren inte kan kalla deras produkt vegansk pågrund av risken för korskontaminering.
I detta fall gällde det för risken för korskontaminering av bivax.
 
Så ja! Även om innehållet på en produkt kan se ut att vara vegetabiliskt så är det alltid viktigt att höra med tillverkaren. Nu kan du avgöra själv om du vill äta de listade godisarna ovan som kan vara korskontaminerade.
 
Kanske märkte du nu att marianne godisarna saknas på denna lista. Och ja! Det stämmer, jag vet att marianne godisarna från fazer på påse inte innehåller mjölk och är veganska.
 
Jag har dock inte vågat lista med marianne från karamellkungens utbud här då de tydligt står i innehållsförteckningen att de innehåller skummjölk. Främst tog jag då inte med dom här för att skapa förvirring.
 
Du bestämmer själv, efter den fakta du har gällande marianne godisen, om du vill konsumera den, eller inte.
 
Jag måste ständigt uppdatera dessa listor då både Cloetta och Karamellkungen ständigt uppdaterar och ändrar i sitt utbud.
 
Om jag har missat någon godis som är vegansk, eller om du märker att innehållet i godisen innehåller något animaliskt. Skriv då till mig så jag genast kan ändra i listan.
 
Ibland händer det att leverantörer tillsätter animaliska produkter till receptet likaväl som att en icke-vegansk godis helt plötsligt kan bli vegansk. Ta Tutti frutti som ett exempel. Dessa är numera veganska då Fazer valde att ta bort gelatin och karmin ur godisarna. Heja Fazer säger jag!
 
 
Bilderna på produkterna är lånade av karamellkungen!
 
Denna lista är senast uppdaterad
12/03 – 2018
 
 

Vill du se mer vegogott från mig?
Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube, PinterestBloglovin

/ Madeleine ♥

18 reaktioner på ”Veganskt lösviktsgodis del 2 ~ Karamellkungen!

 1. Superbra initiativ, Madde!! 🙂

  Det slog mig, att inte Ellen föreslog att alla veganvänliga produkter ska märkas… Det skulle underlätta så mycket! Nä, vego-märkningen hittar man överallt där man inte behöver den; på burken med kokosfett, paketet med majsflingor och nu senast tandborsten.. ._.

  Tack för listan! 😀

  Gilla

  • Ja, det är överlag väldigt dåligt med veganmärkta produkter i Sverige. Väldigt dåligt… Det tycker man det inte borde vara. Men jag antar att svenskarna inte är så framåt när det gäller mat osv, tror just där att svenskarna är långsamma och har länge varit rädda för det mer exotiska och främmande. Tack själv för din uppmuntrande kommentar David! 🙂

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s