Lussebullar på havregrädde

lussebullar-mjolkfria.jpg

November månad är här. Halloween är förbi och för mig och vad jag har sett i en majoritet av alla butiker så är det nu förberedelse för julen som gäller. Japp, jag börjar gå julkänslor även fast det inte finns någon snö här i Sundsvall ännu!

Idag ska jag givetvis därför bjuda på ett traditionellt svenskt julrecept. Åh vad jag älskar lussebullar! Att det är det första jag lagar i jultema är inte konstigt. Lussebullar är nog en av mina absoluta favoriter när det kommer till julen.

Förra året delade jag med mig av ett veganskt recept på lussebullar. Så nu finns det två lussebulle-recept här på bloggen.

Enligt mig så kan det absolut inte bli för många!

Förra årets lussebulle-recept skiljer sig från denna då jag bakade de på vit sirap. Vit sirap ger lite saftigare bullar har jag hört. Just i kanelbullar kan jag inte känna någon större skillnad. Det beror på att bullarna blir saftiga ändå för jag ofta fyller de rikligt med kanelfyllning. Däremot så just i recept som dessa där man inte fyller degen utan har en simpel bulle så kanske en kan känna större skillnad.

Varför skippade jag då den vita sirapen denna gång om det gör bullarna saftigare?

Jo, nu är det så att jag förstår att inte alla har vit sirap hemma. I många hushåll kan det nog ses som en onödig produkt att införskaffa endast för bullbak. Därför vill jag göra recept i olika varianter för att mina recept ska passa så många som möjligt. Att använda strösocker är ett lätt val för alla och det blir givetvis väldigt goda bullar med det också!

agg-och-mjolkfri-lussebullar

En annan punkt där detta recept skiljer sig från det andra receptet som jag har på bloggen är att jag bakade dessa på havregrädde istället för vegetabilisk dryck.

Kanske är någon där ute som mig och väljer att köpa 1 liter av Imat istället för de små tetrorna?

Jag köper liter-förpackningen av Imat numera eftersom de är så mycket billigare. Nu var det så att jag hade imat kvar som behövdes använda sådär nu på direkten innan den blir gammal och sur. Så därför blev valet att baka lussebullar på just det, Imat! 

I detta recept valde jag inte att pensla bullarna eftersom att jag i princip har slutat med det. Jag har inte hittade någon ersättning för ägg som jag tycker gör någon större skillnad. Däremot så om det önskas så rekommenderar jag att pensla lussebullarna med sockerlag efter gräddning. Det är så konditorerna gör för glansiga bullar.

Nu har du som orkat läsa igenom hela min text här nog förstått vad detta är för typ av recept och du kan själv välja om du tycker detta recept passar dig och ditt skafferi bra, eller om du hellre bakar förra årets lussebullar.

Vilket som så hoppas jag att det ska smaka!
Se noteringar längst ned för mer information för hur du lyckas med dina lussebullar.

Här kommer receptet. 🙂

 

Veganska lussebullar

(- 12 st)

 

250g havregrädde / Imat (2 1/2 dl)
25g kokosolja
2 påsar saffran – ger 1 gram

3g torrjäst (1 tsk – 1/4 förpackning)
3g salt (1/2 tsk)
100g strösocker (1 rågad dl)
420g vetemjöl (7 dl)

30g russin

 

Gör så här

 

1. Väg upp 30g russin och lägg de i blöt med lite vatten. Börja sedan med degen.

2. Väg upp alla torra ingredienserna i en skål. Dessa är torrjäst, salt, strösocker och vetemjöl. Blanda ihop dessa väl.

3. Värm upp havregrädde, kokosolja och saffran tillsammans i en kastrull eller eventuellt i en skål i micron. Detta är degspadet. Degspadet ska ha en temperatur på 35-45°C. Används färskjäst så ska spadet ha en temperatur på 37°C.

4. Tillsätt degspadet till de torra ingredienserna. Rör om och tag sedan upp degen på ett bakbord. Knåda cirka 8 minuter för hand. Används en maskin så kör degen på lägsta hastighet med en degkrok i cirka 5 minuter.

5. Låt jäsa under duk i cirka 90 minuter eller till degen har dubblat i storlek.

6.  När degen är färdigjäst. Ta upp den på ett bakbord eller en ren yta. Strö ut lite mjöl.

7. Häll av vattnet från russinen som tidigare lades i blöt. Knåda in russinen i degen nu eller skippa det och använd de endast som dekoration senare. Det är valfritt.

På bilden har jag bara dekorerat med russin då jag glömde knåda in dom i degen, jag föredrar annars russin i degen då det blir lite saftigare då.

8. Dela upp degen i 12 jämnstora bitar. Cirka 65g per bit om du använder en våg för ett jämnare resultat. Rulla varje degbit till en boll.

9. Rulla ut varje boll till ett någorlunda jämntjockt snöre. Ungefär 2 dm långt. Forma snöret till en klassisk lussebulle-form.

Det görs genom att rulla ihop ena ändan till mitten. Sedan görs samma med andra ändan.

10. Låt jäsa under duk i cirka 60 minuter på en plåt klädd med bakplåtspapper.

11. Värm upp ugnen till 225°C. medan lussebullarna jäser på plåten.

12. När lussebullarna har jäst klart grädda dom då mitt i ugnen i cirka 8-12 minuter. Om inte russinen

veganska-lussebullar

Noteringar

  • I receptet använder jag torrjäst. Givetvis så kan färsk jäst användas istället. Används färsk jäst så behövs 1/4 förpackning, dvs 12,5g. Den färska jästen löses upp i degspadet efter att degspadet har värmts upp till då 37°C.
  •  
  • Saffranet värms upp i degspadet eftersom att det ger mer smak om det löses upp i vätska. Därför blandas det inte ned med dom torra ingredienserna.
  •  
  • Russinen blötlägges först så att de inte lika lätt ska brännas i ugnen och bli hårda. Blandas russinen in i degen så blandas de lättar ned när de är mjuka efter att ha legat i vatten.
  •  
  • Jag använder mig av kokosolja i degen istället för margarin. Kokosolja har liknande egenskaper som smör och margarin då det är i fast form i rumstemperatur men smälter i värme.
     

    Anledningen till att jag gillar att använda mig av kokosolja är eftersom jag inte gillar smaken av margarin och i de fall jag kan så undviker jag gärna palmolja.

 

Här är en video som jag har gjort för att lättare kunna visa hur jag bakar mina lussebullar. Så att du lättare kan lyckas!


Vill du se mer vegogott från mig?

Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine ♥

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s