Majssoppa på säsongens grödor ~ Portionen för tian!

vegansk-majssoppa.jpg

Solen skiner i Sundsvall! God morgon lördag!

Förutom mörkret och regnet som är den tråkiga delen med hösten så vill jag i dagens inlägg lyfta det positiva just nu. För det finns så mycket gott och svenskproducerat att äta  just nu!

Alla rotsaker är i säsong nu och när något är i säsong så är det som billigast och i finast kvalité.

Denna vecka hittade jag billig blomkål för 8 kr kilot på min City gross butik. Dessutom så fann jag majskolvar för 4 kr styck på Willys. Allt svensk producerat. Därför fick jag idén till att göra denna smarriga och mättande soppan.

Det sopp-recept som jag har tänkt att bjuda på idag är just ett sådant, lagad på säsongens grödor, billigt, härligt och näringsrikt.

Jag som gillar stark mat har gjort denna majssoppa inte bara värmande, eftersom det är en soppa, utan också het från ingrediensen sambal oelek. Vill du servera denna soppan till barnen eller inte gillar stark mat så kan du givetvis utesluta sambal oelek. Gillar du lite lätt styrka kan du halvera mängden sambal oelek.

Längre ned i detta inlägg så har jag faktiskt räknat ut hur mycket det kostade mig att göra denna soppa. Jag har utgått från pris som jag själv betalar i mina lokala matvaruaffärer. Så givetvis så kan det variera lite.

Denna soppa kan du iallafall få för 10 kronor per portion. Hur bra är inte det?

Mer vego åt folket säger jag. Heja Vego!

majssoppa-vegansk

Eftersom jag tycker det är så kul att skapa videos för mina recept så har jag även i detta inlägg filmat när jag tillagade denna rätt. Så efter receptet här, längre ned i dagens inlägg så kan du finna den video som jag har gjort.

Jag hoppas du tycker det är intressant att få kunna se videos av mina recept. Om du har receptförslag eller några frågor eller liknande så är alla kommentarer som vanligt varmt välkomna. Håll en god ton bara!

Ha nu en trevlig lördag och en fin helg. Passa på att njuta av solen om den väljer att visa sig där du befinner dig. 🙂

Här kommer receptet!

 

Majs och blomkålssoppa

(- ca 3 portioner)

 

1/2 litet blomkålshuvud (250g vikt med blast och rot, orensad vikt)
2 färska majskolvar
1 dl röda linser
1 medelstor potatis av mjölig sort
1 medelstor gul lök
2 vitlöksklyftor
1 1/2 tärning grönsaksbuljong
2 tsk sambal oelek
1 krm grovmalen svartpeppar
1 L vatten

1 dl Imat havregrädde / annan vegetabilisk osötad grädde
Eventuellt juice av en klyfta färsk lime/citron.

 

Gör såhär

1. Skär av bottenändan av den färska majsen. Skala båda kolvarna, det vill säga, släng bort blasten och de trådar som finns innanför.

2. Dela ett blomkålshuvud i två delar. Endast ena halvan behövs för detta recept. Skär bort blad från blomkålen och roten.

3. Dela upp blomkålen i medelstora buketter. Skölj blomkålsbuketterna noggrant.

4. Skala lök, vitlök och potatis och skär även bort ändarna på lök och vitlök. Finhacka löken och vitlöksklyftorna. Skär potatisen i tärnings-stora bitar.

5. När alla trådar från majsen har tagits bort. Skär varje kolv i 2 delar. Skär sedan ut majkornen uppifrån och ned längs den färska majskolven.

6. Spara 1/4 av majskornen till senare. Det blir alltså majskorn från en halv majskolv.

7. Tillsätt majskorn, hackad lök, vitlök och potatis, blomkålsbuketter och 1 dl röda linser till en gryta som rymmer minst 2.5 L.

8.  Tillsätt sedan kryddorna i form av buljongtärningar, sambal oelek och grovmalen svartpeppar.

Om soppan ska serveras till barn kan sambal oelek uteslutas. För en mildare soppa, tillsätt endast 1 tsk sambal oelek, eller ännu mindre om så önskas. 

9. Häll på 1 liter vatten. Låt soppan koka upp. När soppan kokar, lägg då på locket och låt koka i cirka 25-30 minuter. Låt koka hela tiden men inte stormkoka. Använd alltså medel till medel-hög temperatur på spisen.

10. När blomkålsbuketterna och potatisen är helt mjuka då kan soppan puréeas med en stavmixer eller en vanlig mixer.

Om du använder en vanlig mixer, se till då så att soppan inte kokar när du tillsätter den till bägaren. Läs vilken temperatur just din maskin tål.

11. När soppan är slät, tillsätt majsen som tidigare lades undan. Tillsätt också 1 dl havregrädde eller annan vegetabilisk grädde, tex soja eller kokos.

12. Låt koka cirka 5 minuter till, eller till att majskornen känns färdiga och inte smakar stärkelse längre.

13. Smaka av med lite färsk limejuice, detta är valfritt. Smaka av om du önskar någon mer krydda i, eller salt.

14. Servera gärna med lite persilja. Ät gärna med färskt bröd till. Njut!

 

Pris:

  • Blomkål 8kr kg – 0,25 x 8kr = 2 kr
  • Majskolvar 4 kr st – 2 x 4kr = 8 kr
  • Röda linser 80g – 40kr x 0.08 = 3,2 kr
  • Gul lök 100g – 10kr x 0.1 = 1 kr
  • Potatis 100g – 10kr x 0.1 = 1 kr
  • Buljong 1 1/2 st – 2 kr x 1.5  = 3 kr
  • 2 vitlöksklytor = 1.25 kr
  • Imat eko 10 kr förp – 2/5 x 10 = 4 kr
  • Sambal Oelek 42 kr kg – 42 x 0.01 = 0,42 kr

= 23,87 kr = 24 kr / 3 = 8 kr portionen

 

Om du undrar hur jag får så billigt kilopris på min sambal oelek så är det för att jag köper en stor förpackning på 720g på Willys. Märket är av Flower Brand.

Sambal Oelek håller väldigt länge och därför kan jag köpa en stor burk.

Här kommer dagens receptvideo. Hoppas du gillar den lika mycket som jag. 🙂

 
 
 

Vill du se mer vegogott från mig?
Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube Pinterest & Bloglovin

/ Madeleine ♥

2 reaktioner på ”Majssoppa på säsongens grödor ~ Portionen för tian!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s