Pasta al forno

DSC_0598 pse 1
 
Hej du som läser!
Första veckan i januari har om en dag gått förbi. Det nya året gav oss, iallafall här uppe i norr, en vit vinter. Äntligen! Jag är väl egentligen ingen person som älskar snö, för vi har snö här i 6 månader om året. Men jag måste förklara, när man är van med snö så förväntas snö. Jag skulle gärna önska mig mindre tid med snö men inte under hösten, och speciellt inte under julen. När snön nu väl kom denna vecka så blev allt så mycket ljusare. Det är skönt med barmark under en tid på hösten, men sen blir det bara mörkare och mörkare. Snön är nödvändig, för när inte solen lyser upp vår dag så behövs något annat som ger ljus, i detta fall faller det då på snön. 😉 Fattar ni, faller? Hahha, tyckte jag var lite rolig där, eller inte… :’)
 
Idag hade jag tänkt att dela med mig av ett veganiserat recept. Denna maträtt, en pasta al forno, har nämligen varit min favoriträtt i många år. Vi brukade beställa rätten från en pizzeria för många år sedan. Detta var då jag inte var vegan och rätten innehöll alltså animalier. Sen kom vi över receptet och det är detta recept som jag nu veganiserat.
 
Receptet som jag nu har gjort veganskt är mycket gott, det är inte en identisk smak som den brukade ha men det är nära nog. Den lilla skillnad som jag märkt har att göra med att jag arbetar med vegansk grädde, närmare bestämt imat havregrädde. Denna gör rätten jättegod, men eftersom den har en fetthalt på 13%, och vanlig grädde har en fetthalt på 40% så är den helt enkelt inte lika fet. Däremot är det även bra för man mår aldrig dåligt av att använda vegansk grädde, rätterna blir aldrig sådär över mastiga utan lagom fylliga och krämiga. Sen kan man alltid givetvis använda mer grädde, byta ut en del av vattnet mot grädde, eller bara ta extra mycket grädde, men då blir det även extra mycket sås.
 
Jag vet att en del föredrar sina gratänger fasta och endel föredrar de extra såsiga, själv föredrar jag gratänger fasta. Denna gratäng blir lagom såsig tycker jag.
 Som topping kan man ta vilken vegansk ost man vill. Hemma hade jag endast Violife med rökt smak så jag rev över lite sån. Violifes ostar tycker jag är de bästa, iallafall kalla och skivade att ha på mackan. Dessa smälter däremot inte superbra.
 
Vilka är dina favorit vegan-ostar, smält och skivad? Lämna gärna en kommentar om du har några frågor, jag hjälper mer en gärna till! 🙂
 
DSC_0600 pse
 
Pasta Al Forno
(- ca 4 portioner)
 
2 gula lökar
1 1/2 dl torkad sojafärs + 3 dl vatten
1 st grönsaksbuljong
4 vitlöksklyftor
1/2 dl tomatpuré
4 msk ketchup
2 1/2 tsk paprikapulver
2 tsk lökpulver
1/2 tsk grovmalen 4 pepparmix
1/2 tsk pepparmix
3 dl vatten
2 dl vegetabilisk grädde
ev. 1 krm cayennepeppar
250g pasta penne/pasta penne tricolore
1 tomat
Vegansk ost
 
 
1. Värm upp ugnen till 250°C.
Koka upp vatten och koka pasta penne al dente. Det vill säga, inte helt genomkokt utan det ska vara lite kärna kvar i pastan. Skölj pastan i iskallt vatten till den har blivit helt genomkall.
 
2. Finhacka gul lök och skala vitlöksklyftorna samt skär bort ändarna på klyftorna.
 
3. Stek löken i en stor stekpanna eller gryta. Använd lite olja, en nonstick panna eller lite vatten. Stek löken till den fått lite brun färg och blivit mjuk.
 
4. Tillsätt den torkade sojafärsen, 3 dl vatten och buljongtärningen. Låt koka cirka 5-10 minuter till färsen har sugit upp det mesta av vätskan.
 
5. Tillsätt sedan alla kryddor och tomatpuré. Rör om noggrant och låt brynas ytterligare 1-2 minuter. Tomatpurén ger mer smak om den får brynas lite.
 
6. Tillsätt sedan resterande 3 dl vatten och ketchup. Riv eller pressa vitlöken och tillsätt till såsen. Låt koka cirka 5-10 minuter.
 
7. Tillsätt den vegetabiliska grädden på slutet och smaka av såsen om eventuellt mer kryddning behövs. Såsen ska vara ganska salt då den sedan blandas ut med pastan, pastan kommer att suga upp vätska och salt i ugnen.
 
8. Tillsätt pastan till en liten ugnsform. Smörj den eventuellt, eller tillsätt lite sås i botten om pastan ska hållas mjuk och inte fastna. Om pastan önskas lite krispig i botten skippas detta steg.
 
9. Tillsätt sedan färssåsen på toppen av pastan. Skär upp en tomat. Dekorera gratängen med tomatskivor. Riv på din favorit vegan-ost.
 
10. Grädda mitt i ugnen i cirka 15-40 minuter, beroende på hur fast en vill ha den och beroende på hur krispig yta som önskas. Servera gärna med en grönsallad. Njut!
 
DSC_0583 pse
 
Noteringar:
 
  • Rätten ska vara relativt kryddstark, skippa cayennepeppar och minska eventuellt på mängden peppar om du önskar en mildare rätt. Däremot så är styrkan i denna rätt lite av dess signatur.
  •  
  • Angående pepparmixen så är den från märket Santa Maria. 4 peppar mixen köper jag på Lidl som en liten plastkvarn och maler den själv genom kvarnen.
 

Vill du se mer vegogott från mig?
Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube & Bloglovin

 

/Madeleine ♥

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s