Julens recept ~ 2016

DSC_0508 1.jpg
 
God fortsättning önskar jag er, mina läsare!
Det är väl så alla svenskar för sin dialog när vi träffas nu under julledigheten. Vare sig julen har varit god eller ej? Idag hade jag tänkt dela med mig av några julrecept av den mat som jag mumsat på under julen! Jag lagade också fler rätter, bland annat vegansson, men det var lite sista minuten och var inget som hann fotograferas eller antecknas. Iallafall så firas jul varje år, så vissa recept måste jag väl spara med att dela med mig till nästa jul, eller hur?
 
För… man behöver ju inte överdriva under julen. Jag anser att man gör det man hinner och man gör det som ger en en positiv julkänsla, julen ska inte handla om stress. Nu syftar jag på den stress man själv kan bestämma över, till exempel hur pass mycket man ska engagera sig i att julpynta och hur många timmar man egentligen vill stå vid spisen.
 
Hur har din jul varit? Min jul var faktiskt över förväntan.Jag hade inte höga förväntningar heller. Jag tar saker som det kommer. Att fira jul kan vara både jobbigt, av olika anledningar, men också, förhoppningsvis trevligt. Jag själv tycker att det viktigaste med julen är gott sällskap. I år hade jag trevligt sällskap. Det var faktiskt andra året i raken som en till vegan har firat jul med mig och det hela blev ju lite trevligare när man hade någon att dela veganmaten med. Sen så hade jag även sällskap av folk i min egen ålder, vilket gjorde min kväll iallafall.Jag själv är lite pessimist, jag sänker gärna mina förväntningar, på så vis blir man lättare positivt överraskad. Ibland är inte saker och ting så trevligt, men då får man försöka ändå och se om man finner något positivt. Fanns det något som var extra positivt med ditt julfirande i år? Var inte rädd för att lämna en kommentar! 🙂
 
På min jultallrik fanns, vegansk ostronskivlingssill, vegansk aubergine skärgårdssill, polsk rödbetssallad, veganska bönbullar, kokt potatis, vegansson och så hade jag även veganiserat farmors jullimpa. Nedan delar jag med mig av recepten för den polska rödbetssalladen, ostronskivlingssillen, vegansk knäck och brända mandlar. Hoppas du inspirerats av min julmat och så undrar jag, vilken är din favoritmat på julen?
 

Vegansk sill på ostronskivling

( -1 burk på 1/2 L)
 
1 hg ostronskivling + 1krm salt
1 liten rödlök
1/2 medelstor morot
1/4 stor citron
1 st grönt blast från purjolök
( själva toppen på en purjolök)
1/2 – 1 msk finhackad dill
 
Ättikslag:
2 dl vatten
1 dl strösocker
4 msk ättika
1 lagerblad
5 kryddpepparkorn
5 svartpepparkorn
1 nypa grovmalen svartpeppar
 
1. Börja med att förbereda ättikslagen. Koka upp alla ingredienser till lagen tills dess att strösockret har lösts upp. Ta av från plattan. Låt svalna till lagen är helt avsvalnad.
 
2. Ta isär ostronskivlingen i mindre bitar. Borsta av eventuell jord, eller skölj svampen. Är svampen ekologisk och ser väldigt ren ut behöves inte sköljning. Massera in saltet i svampen försiktigt, ställ åt sidan.
 
3. Skölj citronen noggrannt. Skala och skiva alla grönsaker fint. Rödlöken kan skäras i tunna halvmånar, samma gällande för citronen. Moroten kan slantas lite på snedden för att bli lite finare. Purjolöken skars tunt, julienne.
 
4. Varva grönsaker, svamp och dill i en glasburk som rymmer 1/2 liter. När burken är fylld, tillsätt den avsvalnade ättikslagen. Tryck ned alla grönsaker ordentligt i burken så lagen verkligen täcker. Lagen måste täcka alla grönsaker för att det på bästa sätt ska konserveras.
 
5. Stäng burken och låt stå i kylen i 1-2 dagar innan servering.
 
DSC_0530 pse.jpg
 
Polsk rödbetssallad med pepparrot ~ Ćwikła
1/2 kg färska rödbetor
1 bit färsk pepparrot (10-20g)
1 1/2 msk ättika 12%
1/2 krm salt
ev. strösocker
 
1. Skölj av rödbetorna noggrant. Koka de i en kastrull med vatten som precis täcker rödbetorna.
 
2. Låt koka i cirka 30-40 minuter. Rödbetorna ska vara orecis genomkokta, lite kärna gör inget, de behöver inte vara väldigt mjuka.
 
På så sätt kokas inte alla vitaminer bort. Häll av vattnet och låt rödbetorna svalna.
 
3. Skala rödbetorna, med fingrarna eller en skalare. Rödbetornas skal släpper oftast lätt.
 
4. Riv sedan rödbetorna fint på ett rivjärn, gärna ett järn i kirurgiskt stål. Riv pepparoten mycket fint.
 
5. Blanda alla ingredienser i en skål. Salladen ska smaka tydligt av pepparrot, men var försiktig.
 
Pepparrotens smak går igenom i kylen och blir stark. Låt inte rödbetssalladen smaka starkt när den är nygjord, den blir troligtvis starkare efter ett dygn i kylen.
 
Servera till julmaten. Rödbetssalladen är mycket god till potatis och veganska soja/bönbullar.
 
DSC_0505 pse.jpg
 
Bounty knäck
 
1 dl kokosfett från kokosmjölk
1 dl kokossocker
1 dl ljus sirap
1/2 krm äkta vaniljpulver
1 tsk kokosolja
 
1. Ställ in en burk kokosmjölk i kylen i några timmar. Ställ burken upp och ned.
 
Det fetaste i kokosmjölken kommer då bilda ett lager på toppen med vattnet under. Det är denna feta massa som ska användas som grädde i detta recept.
 
2. Mät upp 1 dl av kokosfettet, se till att inte få med kokosvattnet.
 
3. Koka upp kokosfett, kokossocker, ljus sirap och vanilj.
 
4. Låt sedan småkoka i cirka 30-40 minuter eller till att knäcksmeten har uppnått en temperatur på 125°C.
 
Om en termometer inte används kan kulprov göras för att se att knäcken har rätt konsistens.
 
  • Till detta recept kan jag tänka mig att det även är gott att blanda i riven kokos, eller att dekorera med kokoschips för att få det ännu mer bountyliknande. Denna knävk döpte jag just till bountyknäck eftersom jag tycker smaken påminner mycket om bountygodis.
  •  

  • Kulprov görs genom att det droppas lite knäcksmet i ett glas med iskallt vatten. Om smeten går att forma till en fast kula och inte löses upp i vattnet så är knäcken klar.
DSC_0548 1.JPG
 
 Brända mandlar
(- orginal recept från kokboken Julgodis : för små och stora sockerbagare, av Johanna Westman)
 
1 1/2 dl strösocker
1/2 dl vatten + 2 msk vatten
100 g sötmandlar
 
1. Tillsätt socker och 1/2 dl vatten till en gjutjärnspanna eller gjutjärnsgryta. Låt koka upp.
 
2. När sockerlagen kokar kraftigt, låt då koka cirka 1 minut till.
 
3. Tillsätt mandlarna till sockerlagen. Låt mandlarna kokas till de börjar knäppa i dom. Detta tar några få minuter.
 
Värmen ska vara hög, så blandningen kokar men var försiktig med att ha för hög värme. Kokar vattnet iväg för fort blir sockret bränt och brunt istället.
 
4. När mandlarna börjat knäppa, ta av pannan från värmen och häll över mandlarna på ett bakplåtspapper.
 
5. Ta på kastrullen på värmen igen och tillsätt 2 msk vatten. Tillsätt de brända mandlarna och rör om noggrant så allt socker har kristalliserat sig fint över mandlarna och så att mandlarna lossnar från varandra.
 
6. Lägg upp på bakplåtspappret igen och låt nu svalna.
 
  • Tips!
    För att få rent gjutjärnskastrullen/pannan så brukar jag fylla den med vatten och låta det koka upp, så att allt socker släpper.

 

Vill du se mer vegogott från mig?
Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube & Bloglovin

/ Madeleine ♥

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s