Bullar med salt mandel och kola

salt-kola-bullar
 
Inlägget är i samarbete med Smiling.
 
Idag är det kanelbullens dag & det firar jag med bullar utan kanel. 
Ja, du hörde rätt! Nog måste det vara tillåtet att äta bullar utan kanel denna dag, eller? Kanel är ju bara halva ordet, jag väljer iallafall att fokusera på bullen. Eftersom jag är lite trött på kanel för tillfället så valde jag att gå mot traditionen och göra andra bullar.
 
Men ingen fara, dessa är minst lika goda, om inte till och med ännu godare. Bullarna jag har valt att göra innehåller en farligt god gegga gjord på salta och rostade aprikos-mandlar samt farinsocker och lite fett för att göra de hela lite kolaaktigt och nötigt.
 
Låter detta som något för dig? Kanske känner du som jag, att en bulle skulle ju inte sitta fel, men varför alltid kanel?
 
Då föreslår jag att du ger detta recept en chans.
 
veganska-mandel-bullar
 
Bullarna innehåller aprikosmandlar, dessa mandlar är en fairtade produkt som Smiling säljer och dessa är superbra. För visste ni att man kunde äta kärnan i aprikosen?
 
Istället för att dom blir en restprodukt hos aprikosbonden så har man nu kommit fram med en produkt där man även kan ta reda på kärnan, så bonden får lite mer pengar för sin skörd, smart va?
 
Jag länkar givetvis produkten nedan bland ingredienserna. Ha nu en supertrevlig bull-dag! 🙂
 veganska-bullar-kola-mandel
 
Vetedeg
 
(- ca 25 bullar)
 
250g valfri växtbaserad mjölk
100g vit sirap
1 tsk grovmalen kardemumma
12g torrjäst (1/2 paket)
3 g salt (1/2 tsk)
400-500g vetemjöl
50g kokosolja
 
Salt mandel & kola fyllning
 
175g farinsocker
60g soja vispgrädde
40g kokosolja
 
Sockerlag
 
1/2 dl strösocker
1/2 dl vatten
 
 
 
För vetedegen
 
1. Mortla kardemumma kärnor.
 
2. Blanda samman 1 tsk av de mortlade kardemumma kärnorna med den växtbaserade mjölken.
 
3. Värm upp degspadet till 40°C, denna temperatur gäller för torrjäst.
 
4. Blanda samman alla torra ingredienser.
 
5. Tillsätt degspadet samt kokosoljan, som inte behöver vara smält, och blanda ihop till en kladdig deg.
 
6. Tag upp degen på ett bakbord och knåda den i 5-10 minuter. Försök att inte använda alltför mycket mjöl under knådningen.
 
Använd gärna ”kattknådning” som metod för att få en väl arbetad deg, som har gått från kladdig till smidig utan att allt för mycket mjöl har behövts tillsats.
 
7. Låt nu degen jäsa i en bunke under duk i cirka 60-90 minuter eller till dubbel storlek.
 
För fyllningen
 
1. Medan degen jäser, kan fyllningen förberedas. Mixa mandlarna i en tålig mixer till de blivit finmalda och de precis börjat släppa ut lite av fettet.
 
De ska se ut som ett fett sand.
 
2. Tillsätt farinsockret och mixa ganska länge nu. Det ska bildas som en mandelmassa, fast en torr, då de inte behöver bli en degklump.
3. Tillsätt sedan resterande ingredienser och mixa till en väl blandad fyllning.
 
Baka ut
 
1. Slå ut luften ur degen ordentligt, dela degen i två jämnstora bitar.
 
2. Kavla ut degen till en rektangel, kavla inte för tunt, cirka 3 mm tjockt.
 
3. Bred på hälften av fyllningen jämnt. Spara andra halvan av fyllningen till andra halvan av degen.
 
4. Rulla ihop bulldegen från långsidan. Skär i bitar, cirka 2-3 cm.
 
5. Lägg ut bullsnäckorna i bullformar. Låt bullarna jäsa i 45-60 minuter.
 
6. Värm ugnen till 225°C.
 
7. Förbered en sockerlag genom att blanda lika delar socker som vatten. Låt koka upp. Se till så att alla sockerkristaller har smält samman med vattnet. Ta av från värmen.
 
8. Grädda bullarna mitt i ugnen i cirka 10 minuter eller till de blivit gyllenbruna.
 
9. Pensla de varma nygräddade bullarna med sockerlagen.
 
10. Servera och imponera med dessa veganska smarriga bullarna!
 
En tillhörande recept-video finner ni här! 🙂
 
 
Vill du se mer vegogott från mig?
Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube & Bloglovin

/ Madeleine ♥

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s