En kaka till påsk

paskkaka-citron-vegansk

Inlägget är i samarbete med Smiling och deras schyssta produkter!
 
Glad påsk på er alla! Denna soliga långfredag tänkte jag bjuda på ett recept på en vegansk kaka som passar perfekt att bjuda på nu i påsk. Kakan är simpel att göra och har mycket smak från kokos och citron.
 
Kakan står sig länge och jag tyckte den blev kladdigare och kladdigare för var dag som gick. Kan tänka mig att kokosgrädden och citronen gör kakan saftig.
 
Det är intressant att experimentera med aqua faba, alltså kikärtsspad. Kikärtspad fungerar i många recept som ägg ersättare, iallafall i recept där ägg annars ska vispas luftigt.
 
vegansk-paskkaka
 
Ha en trevlig påsk och jag hoppas att jag med denna kaka kan inspirera till en äggfri påsk! 🙂
 
 
Citronkaka
 
(- 1 kaka á 20 cm Ø)
 
1 ekologisk citron
1 burk kokosmjölk 400ml
– endast den feta gräddytan
1 dl kikärtsspad
2 dl rörsocker
4 1/2 dl vetemjöl
1/2 tsk äkta vaniljpulver
2 tsk bakpulver
En nypa salt
 
 
Kokos & citron glasyr
 
Juice av en halv citron
4 msk lönnsirap
– alternativt agavesirap
 
 
1. Om du bor i ett varmt klimat, ställ in konservburken med kokosmjölk i kylen så fettet separerar sig från vattnet och du lätt kan ta vara på endast den feta delen, ”kokosgrädden”.
 
2. Vispa sedan, i en ren skål, kikärtsspad till det har blivit ett fast fluff.
 
3. Tillsätt sedan sockret lite i taget och vispa till det blivit ett glansigt fluff, som en marängsmet.
 
4. Tillsätt den feta grädden från kokosmjölken och vispa lite lätt så den blandats in i fluffet, vispa inte för mycket för då försvinner luften som vispats in.
 
5. Skölj citronen noggrant och riv ned det yttersta gula skalet i smeten på ett zestjärn. Riv inte ned det vita, det är bittert.
 
6. Pressa ned all citronjuice från hela citronen och tillsätt till smeten.
 
7. Blanda de torra ingredienserna i en annan bunke och sikta ned det i de blöta ingredienserna. Rör om försiktigt till det är väl blandat.
 
8. Smörj en form med olja eller någon form av fett och bröa den, eller använd kokos istället för ströbröd.
 
9. Grädda lägre ned i ugnen i 175°C i cirka 45 minuter, kolla med en sticka så att kakan är klar. Låt svalna.
 
 
För glasyren
 
1. Förbered glasyren medan kakan svalnar.
 
2. Tag hälften av påsens innehåll med kokoschips och mixa de i en mixer. Mixa till oljorna börjat komma ur kokosen, lite som grovt jordnötssmör.
 
3. Pressa ned citronjuicen och mixa lite till. Tillsätt under mixning lite av lönnsirapen i taget. Mixa till du fått en någorlunda slät glasyr.
 
4. Bred på glasyren på kakan när kakan har svalnat eller åtminstone är ljummen.
 
Servera och njut. 
 
kokos-citron-kaka-vegansk
 
 
Vill du se mer vegogott från mig?
Följ mig då gärna på Instagram, Facebook, Youtube & Bloglovin

/ Madeleine ♥

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s